За какво трябва да внимавате при оглед на жилище

Едно от нещата, които трябва да направят първоumzug4курсниците, е да си намерят жилище. Ако искате да учите в някой от големите градове, трябва да се запасите с много време и търпение. Изгодните жилища са рядкост, а търсенето е повече от предлагането. Сега ще разберете  как да правите добро впечатление на наемодателя и какво да носите на огледа.

Записването е минало успешно, следването в големия град наближава, а вие най- вероятно вече сте решили, дали искате да живеете сами или във WG – новият период от живота ви може да започне. Но преди това да се случи, трябва да си намерите жилище. Все още в малките градове с по-малко факултети това е лесно, за разлика от големи градове като Кьолн, Хамбург, Мюнхен, Берлин, Франкфурт и други, където за първокурсниците е голямо предизвикателство да се намери хубаво и изгодно място за живеене.

Ако сте  открили атрактивни обяви в порталите за недвижими имоти и вестниците, то тогава бъдете сигурни – не сте сами!  Конкуренцията не спи, не е необичайно за един оглед да има повече от 2 дузини желаещи. А когато едно WG дава стая под наем, тогава може да си уговорите среща за оглед, заедно с останалите 100 желаещи.

Първото впечатление е много важно при огледа на жилище

Желателно е, както по време на интервюто за работа, и на оглед да направите добро впечатление. Най-важно е да убедите брокера или хазяина, че вие сте човекът. Много по-лесно е да убедите брокера, защото е в негов интерес да подпише договора, колкото се може по-бързо. Разликата при разговора със собственика, е че трябва да го  убедите, че вие сте надежден избор.  Важно е да отбележите, че ще плащате редовно и навреме наема си, защото за наемодателя това е едно от най-важните неща. Наблегнете на чистотата, и че водите спокоен социален живот, защото кандидат, посрещащ уикенда с дузина пияни приятели не би имал шанс. Прекаленото изтъкване не прави добро впечатление, а и външният вид не е за подценяване.

Sabotaging-Your-Job-InterviewКакво трябва да знае наемодателят за вас и какво не

Покажете интерес и питайте за неща свързани с жилището. Ето какво трябва да знаете за недвижимия имот: задавайте въпроси за жилището, за разходите за отопление, за местоположението, за връзката с обществения транспорт или за възможностите за пазар, които се намират в района и околността. Изключително полезно е предварително да сте се запознали с района – чрез  google. Така показвате заинтересованост, и че това не е една от многото възможности. Това полага основата на доверие, което ще бъде тествано в последствие при въпросите касаещи личността ви. Въпросите са подобни на тези при представянето ви. Трябва да отговаряте честно на въпроси свързани с  образованието ви, работен стаж, семейно положение или възраст. Ако умишлено давате невярна информация, по-късно това може да доведе до прекратяване на договорните отношения. Тук също има граници, които наемодателят не трябва да прекрачва. В такъв случай имате право да смените темата. В графа “забранени” са освен личните въпроси, също и такива, свързани с религиозни възгледи, националност, предишни отношения с хазяи  и политически или профсъюзни ангажименти. Дори наемодателят да настоява, не сте длъжни да давате информация, дали пушите или сте party animal.

Малко пространство за преговори и боравене с личните данни

Преди да отидете на интервю, решете какъв е  най-високият наем, който сте готови да платите. Защото може да се окаже, че по време на огледа не е изчислена цялата сума или пък дали няма клауза за повишаване на наема в определен период от време. Обсъдете най-високата сума, която сте готови да платите, така ще покажете, че сте пресметливи и последователни.

Що се отнася до лична информация, може да се държите резервирано. Данните за обратна връзка трябва да се дават лично на наемодателя или на брокера, телефонния номер и имейл адреса са от значение. Изборът на наемател трае обикновено няколко дни, а такива детайли биха могли да подсилят доброто впечатление – особено когато не е упоменато, че трябва да се носят попълнени формуляри.

Не забравяйте важните документи

При огледа на бъдещето ви мечтано жилище важна роля играят и доста документи. На първо място е удостоверението за доходите (от вас или  родителите ви) – гаранция, подписана от родители ви, че ще плащат наема ( в случай че не сте в състояние да го платите сами) и Schufa-Auskunft ( че сте платежоспособни). Добро впечатление ще направите, ако си носите личната карта или съответно нейно копие. Също така издадена студентска книжка, ако вече ви е издадена такава (Immatrikulationsnummer е еквивалентен, в случай че не ви е издадена). Ако сте на обмен в Германия, трябва да носите разрешително за пребиваване. Ако преди това сте живели под наем, трябва да представите документ от предишния наемодател за липса на задължения, за да види бъдещият ви наемодател, че сте сериозни, а ако искате да сте черешката на тортата може да дадете данни за връзка с последния ви хазяин. Това ще разсее всякакви съмнения. Много важно е да получите устно одобрение.  Наред с личните ви качества за него е също толкова важно колко бързо и безпроблемно ще му предоставите нужните документи. Колкото по-бързо подпишете договора, толкова по-добре.Houses

Без снимки, моля!

Това, което трябва да забравите при първата среща е педантичното претърсване на жилището и да го снимате, в случай на евентуални щети. Това може да бъде направено при изготвянето на приемо-предавателния протокол, след като вече сте одобрени – но при първото посещение е изрично забранено.

Междувременно любезно може да поискате копие от договора, което да прегледате на спокойствие. Винаги е добре да се запознаете с клаузите и дали всичко е наред. При възникване на въпроси относно някой параграф, може да се обърнете към google или към адвокат.

Както виждате,  имате много работа преди първия ви оглед. Ако вземете под внимание написаното, мечтаното жилище ще е една стъпка по-близо.

Превод: Мариета Цветкова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.

Вижте още:

Местене в ново жилище: Какво не трябва да забравяме?

Leave a Reply