Ориентация и помощ при избор на специалност

studentstress2_ONO_2430783bОт А до Я, над 3000 специалности за следване, които могат да се изучават в Германия. И за тези, които нямат определена поставена цел пред себе си, изборът на специалност бързо може да се превърне в изпитание. Мисли за бъдещото професионaлно развитие затрудняват допълнително взиманто на решение: коя специалност предлага добра реализация и кой университет е най-добър за целта? Съветникът за следване насочва към важни информационни източници, които ще ти помогнат да намериш отговорите на всички въпроси свързани с избора на специалност.

Бъди разумен преди избора на специалност

В днешно време многобройните информационни източници могат да помогнат много при избора на подходяща специалност  и правилния университет, за да не съжаляваш след това.

Дръж си очите отворени: Какво информират медийте за твоята избрана специалност? Какво показва пазара на труда? Дали областта на избраната специалност е  перспективна? Разговаряй с познати, които вече са завършили специалността: какви са впечатленията , опитът и препоръките им? След като са завършили, успели ли са да си намерят работа, свързана с тяхната специалност?

Но освен твоя социален кръг трябва да използваш и други източници на информация за избора на специалност. Искаме накратко да ти представим най-важните:

Избор на специалност чрез Бюрото по труда:

Основания и ръководен от бюрото по труда Професионален Информационен Център, познат като „ПИЦ“, можеш да използваш безплатно. Той може да ти послужи като първоначална точка за твоята професионална ориентация. За да се доближиш повече до всички професионални обучения, специалности в университетите и сфери на работа ще намериш многобройни брошури с информация, флайeри, а дори и сортирана задълбочена информация.Choice_behav_bgnd_black

Друг плюс: свободен достъп до интернет за онлайн-търсене на подходящи работни места. Освен това и компетентният и отзивчив персонал ще даде правилните отговори на въпросите ти. Освен това в ПИЦ редовно се организират и информационни семинари- за тях може да попиташ на място или да провериш в интернет.

Информация от първа ръка: Проучвателни и информационни дни в университетите

Тъй като конкуренцията за студенти между университетите е много голяма, те се опитват с най-различни и разнообразни предложения да спечелят повече студенти за техните специалности. Точно затова много университети предлагат подробни информационни събирания и семинари и дни за подробна информация директно на място. Там можеш да наблюдаваш настоящите студенти директно по време на тяхното обучение, а също така и сам да изпробваш. Освен това някой от тях ще са на твое разположение за кратък разговор. Често също и професорите са готови да дадат разяснения за университета и специалността ти.

Конкуренцията между университетите може да има и предимства за тебе, тъй като по този начин ти можеш да си създадеш добра представа за съответния университет. И така, след като можеш да видиш и сравниш в реално време ежедневието и студентския живот при различните специалности, бъдещият ти избор може да бъде значително улеснен.

Едно друго предложение на университетите е т.нар. проучвателно обучение. При тези специалности с такова обучение, можеш да участваш в учебните занимания през семестрите и по този начин да установиш дали твоята избрана специалност отговаря на очакванията ти.

Личната консултация

student-group-therapy-300x200При всички тези предложения и огромен избор на специалности лесно може да се забрави, че информацията може най-лесно да се получи при лична консултация и разговор. Причината е проста: при него са само твоите въпроси и желания и можеш да по всяко време да питаш за това, което те интересува.

За избора на специалност това на първо място са хора, които са следвали съответната специалност или вече са я завършили. Освен студентите обаче също и учителит трябва да се вземат под внимание, те са тези,  които организират учебния процес в университета. Според това, каква е твоята желана специалност, са различни и шансовете ти за това, да си намериш консултант. Затова ако ти се отвори възможност, се възползвай на всяка цена! И ако твоят консултант ти представи списък със задачи и изисквания за изпълнение от всички новозаписали се, в никакъв случай не се оставяй да бъдеш сплашен: И в университета се вари с вода!

Лична консултация може да се получи също така и в бюрата по труда. Там можеш да се срещнеш с консултанти, които се опитват да следят цялостната картина около реализацията на студентите и така да успеят да те насочат според твоите качества и способности. Такива съветници можеш да намериш също така и чрез градския съвет или чрез твоя светник в университета ти.

Студентските консултантски центрове

Почти всички университети имат междувременно изградени студентски консултативни центрове, които могат да ти дадат пълноценна информация около твоето следване. Въпроси, свързани с възможностите за следване, процедурите по записване, numerus clausus (специалности с фиксиран брой студенти), професионални възможности, както и протичането на цялото следване, комбинациите от специалности, особеностите при провеждането на изпити или специалните изисквания  и условия за записване на съответните университети, ще ти бъдат отговорени в подробности.

Информацията за студентските консултативни центрове често е индивидуална за съответния университет. Именно затова те са правилното място, когато избора на университет за твоята специалност е сведен вече до тесен кръг.

Превод: Марин Мариновски

Прочети оригиналната статия на немски тук.

0 Replies to “Ориентация и помощ при избор на специалност”

Leave a Reply