Пробно следване

Пробно обучение или на гости на университета

Университетът не е училище. Много студенти все още разбират тази проста истина по трудния начин – от собствен опит: 20% напускат унивеститета, преди да са завършили! Причините за това са разнообразни: погрешен избор на предмети, претоварване или финансови проблеми. За да бъде улеснен преходът от училище към висше учебно заведение, в много университети се предлагат курсове за запознаване с учебния процес.  Така много бъдещи абитуриенти могат да преодолеят страховете си и да натрупат опит като що се отнася до студентската среда.ID-100342606

Какво означава пробно следване?

Повечето абитуриенти имат само смътна представа по отношение на живота, обучението и задачите в университета. При това много от тях се колебаят между различни специалности. Точно тук идва мястото на идеята за пробно следване: университетите разтварят вратите си, за да допуснат ученици, които да се запознаят и сами да участват в учебния процес от по-високо ниво.

Предизвикване на интерес

Можете да се присъедините към учебните занятия, да бъдете въведени в университетското ежедневие от ментори, да задавате въпроси. В много от случаите се намират и професори, които са готови да разкажат за предмета си. Пробните студенти не трябва да полагат писмени изпити или да получават удостоверения, за тях информацията относно самото следване е от ключова важност. Посещването на курсовете трябва да събуди интерес по отношение на науката. Лекциите се разнообразяват с експерименти, а учениците имат право да повилнеят и в лабораторията.

Преосмисляне на висшето бразованиe

Пробното следване е налично като възможност от години. Но увеличаващата се липса на висшисти и конкуренцията между висшите учебни заведения напоследък стават причина за популяризирането му. Това което изглежда като най-обикновена услуга, води до дълбока промяна във възприемането на висшето образование в Германия: В продължение на десетилетия оплакванията по отношение на немските университети и нивото на образование на абитуриентите се трупат и никой не поема отговорност за успеха или провала по време на следването. Пробното следване показва, че този чисто бюрократичен подход към обучението е минало.

Университетите също извличат ползаspeakers-414560_1280

Но пробното следване не е от помощ само за абитуриентите, които искат да се ориентират, също и университетите имат полза. Как? Много просто: Който вече знае какво го очаква в университета, има по-малко проблеми с приспособяването и завършва по-бързо и по-успешно. Освен това пробното следване влияе на избора на специалност. Който забележи още преди да започне академичното си образование, че областта, към която се е насочил не му пасва, може предварително да я смени вместо по-късно да прекъсне следването си. Така се подобрява репутацията на университета, защото в края на краищата тя се определя от броя на успешните студенти.

Предварителните грижи се отплащат

Вероятно най-важният ефект е верижната реакция: за университетите пробното следване предоставя възможността да се представят пред учениците и да ги убедят в предимствата си. И ако последните трябва да вземат решение относно даден университет след матурата, тогава ще се сетят за подкрепата, която са получили и за интересните занятия и може би ще се запишат да учат точно в посещвания университет.

Пробно следване? Подходящо ли е за мен?ID-10097899

Всъщност никога не може да ти навреди това да видиш как изглежда университетът отвътре още преди началото на следването, ако:

  • не се чувстваш сигурен, дали изобщо искаш да следваш
  • се колебаеш между няколко специалности
  • не можеш да избереш точно към кой от университетите в конкретната област е подходящ за теб и искаш да си създадеш по-ясна представа на място
  • се притесняваш за нивото на необходимия успех, защото личните впечатления успокояват страховете

 

Превод: Симона Донкова

Прочети оригиналната статия на немски тук.

Leave a Reply