Workcamps – време за социализация

Искате да правите нещо интересно през ваканцията или след следването, да се ангажирате социално, да се срещнете с нови хора и да подобрите своите езикови умения? Тогава правилното решение са „Уорккампусите“ (вид кампуси).

workcamps_thinkstockphotos-william87-469824775

Уорккампусите са организации, при които се срещат младежи от различни националности, заедно в малки групи, където работят по дадени задачи. Това става най-често в рамките на 2 до 4 седмици, в които се обработват проекти по различни теми. Такива кампусите се организират по целия свят и могат да кандидатстват младежи от всякаква нация. Най-често срещаната възрастова група е около осемнадесет години. Със съгласието на родителите, в някои от кампусите може да се кандидатства и след шестнадесет годишна възраст.

Обхващат се различни теми, за да могат да се обхванат всички области, представляващи интерес: от проекти за помощ при защитата на природата, през реновирането на паметници и мемориали до развиването на способности в социалната сфера, като например обслужване и грижи за деца, възрастни хора и инвалиди. Ангажитането в проектите е на доброволческо ниво и е с цел помагане на обществото. Главният език в рамките на кампусите е английски. Често, преди започване на проекта се разработват презентации, които подготвят участниците за това, което ги очаква. Тук съществува и възможността, да се запознаят и останалите доброволци.

Проектът се реализира от участниците

Поради различните националности, които влизат в една група, разходите не винаги могат да бъдат покрити от организаторите. Също така и организирането на пътя е оставено на доброволците. Има възможност да се спи на палатка. В кампуса е заложена самостоятелната грижа за храненето. Или се готви заедно, или участниците се редуват помежду си, като сами трябва да планират набавянето на продуктите. Бюджетът се предоставя предварително от организацията. С най-голяма отговорност са ръководителите в кампуса, които често са на една възраст с участниците. Тяхната задача е да предложат варианти за прекарване на свободното време, да разпределят бюджетаа и да се грижат за това, проектът да бъде разработен както трябва. За позицията на ръководител може да се кандидатства на сайта на дадената организация. Основно изискване са навършени 18 години, освен това  умения при общуване с различни хора и поемане на инициатива и отговорност при работата в отбор. Разходите на тиймлидера (ръководител на отбора) се поемат от организаторите.

Различните организации разполагат с проекти и в Германия

Разходите за участие в немските уорккампуси са в границите от 40 до 100 Евро, в зависимост от организацията и проекта. Нощувките и разходите за храна не се поемат от участниците. Във вътрешността на страната се намират също проекти, при които може да се участва и на шестнадесет годишна възраст. В чужбина разходите зависят главно от организаторите. При някои има такса за участие (над 1000 Евро), като са включени и разходите за пътя. В други случаи таксите са около 100 Евро, но без пътните разходи. Нощувките и храната се поемат извън Германия от организаторите.

Проектите

Съществуват различни видове проекти, на много различни места, с много различни теми.

Може например целта на проекта ви да е помощ при насърчаването на  ощетени деца от западните части на Хималаите (Индия). В задачите на екипа влизат организирането на свободното време и социалните грижи както и преподаването на английския език (повече информация на www.nothelfer.org). Или пътуване към Албания и помагане при реновирането на някоя детска градина, която е от дълго време порутена или прекалено малка (повече информация на www.bauorden.de). Една съвсем друга задача е тази, свързана с опазване на околната среда в северна Ирландия. Засаждат се цветни и зеленчукови лехи, укрепват се пътища, събиране на отпадъци от дюните и много повече (повече информация на www.workcamps.kolping.de). Ако ви интересува специално Германия можете да помогнете с поддръжката и привеждането в приличен вид на холокост-паметника в Заксенхаузен, да се грижите за градините и да помогнете при чистенето на боклука от тях. Наред с това ще научите повече за холокостта и националния социализъм в Германия. Освен това се запознавате се с нови, приятели и можете да прекарате свободното си време с тях (повече информация на www.asf-ev.de/sommerlager).

Един „уорккамп“ представлява една добра възможност за прекарване на времето през ваканцията или след следване. Освен това едно подобно социално ангажиране би стояло добре в автобиографията ви.

Различните видове подобни организации:

Превод: Анна-Мария Илиева и Мартин Попов

Прочети оригиналната статия на немски тук.

Leave a Reply