Социалната дейност в биографията ти

ID-100251909Направи добро и говори за това – защото работата на доброволни начала впечатлява работодателите. Но бъди внимателен, защото чрез самохвалството може да попаднеш в капан.

Истинският ангажимент

Социалната дейност принадлежи към биографията ти, защото помагаш не само на обществото, но и на кариерата си. Тези, които са работили доброволно, могат да се различат още при първото кандидатстване за работа от множеството други кандидати. Социалната дейност дори може да послужи за извинение, ако си удължил времето за следването си.

„Социалният ангажимент предизвиква уважение и заради него не е нужно непременно да имаш отлична оценка от следването“, казва работният консултант Юрген Хесе от авторския колектив Хесе/Шрадер. Освен това най-много печелят тези, които са работили на доброволни начала и са събрали знания и умения. Тези хора се издигат в очите на мениджъра, който отговаря за персонала. Опитът, които хората имат от социалната дейност като например да се организират бързо, да имат търпение или да изслушват, компенсира липсващия опит на работно място. 

Тези умения влияят много убедително в разговора за работа, ако са подплатени с конкретен пример.ID-100245374

Никаква биографична козметика

Една четвърт от всички 14 до 30-годишни, които се занимават с доброволческа дейност в Германия, искат чрез социалната дейност да подпомогнат и на развитието на кариерата си. Това не трябва да се осъжда, но внимание: Който прекалено много залага на биографията си единствено от амбиция, ще бъде отхвърлен най-късно при личното представяне пред интервюиращия го за работа. Човекът, който отговаря за подбора на персонала, залага уловки в разговора за работа, за да види истинските ценности и мотиви и да провери написаното в биографията на кандидата.

„Човек трябва да може да те информира, защо се е ангажирал и какво е научил по време на дейностите.“ – казва професионалистът Хесе. Ако кандидатът почне да заеква и да запъва когато е помолен да даде конкретни ситуации по време на социалната си дейност или да опише детайли, то тогава бързо биват разобличени поизлъгалите в автобиографията си.

Само тези, които наистина могат да докажат, че ангажиментите им са допринесли за развитието на важни способности за кариерата им, подобряват шансовете си при работодателя.

Качеството преди количеството

Работата на доброволни начала показва собствената инициатива и отговорността на човека, но работодателят не трябва да остане с впечатлението, че работата може да бъде пренебрегната заради социалната дейност. Поради тази причина е напълно достатъчно да се занимаваш с една социална дейност, защото „прекалено много са съмнителни“, казва Хесе.

При изброяването в CV-то трябва да се сложат приоритети: Социалният ангажимент и всичко, което е свързано с хора, има много по-висока стойност за подбиращите персонала от членството в ръководството на някое безизвестно сдружение. Но и тук всичко зависи от посланието: „Да си клоун за деца в болницата, има различно послание и влияние от това, да помагаш на непълнолетни проституиращи“, казва Хесе.

Специално внимание се отделя при ангажимента в политически партии. Който иска да спечели точки по този начин, без да знае позицията на работодателя, трябва да избягва съдържателите описания и да подчертае способностите, който е развил чрез политическата дейност.

Много малко време

Тези, които нямат време, докато следват да се занимават със социална дейност, не трябва да изпадат в паника. Доброволческата дейност прави много добро впечатление, но във време на липса на специалисти отдавна не е критерии за отказ.

Компромисно решение за студенти под стрес, които искат да се занимават със социална дейност, предлага инициативата „Днес ангел“, която се провежда в Берлин, Мюнхен и Хамбург. Тази инициатива предлага работата за кратко време от няколко часа по социални проекти. Също така чрез интернет и Online-Volunteering предлага възможности при малко свободно време да работиш за организации, които служат на цялото общество: в областта на доброволния мениджмънт, като подпомагаш набирането на средства или при обмена на знания и споделянето на опит.

Сайтът www.deutscher-engagementpreis.de помага да се намерят подходящи инициативи.

Превод: Моника Флорова

Прочети оригиналната статия на немски тук.

Leave a Reply