Екипът на faq4uni пожелава успех с кандидатстването!

След няколко динамични седмици на търчане из нотариуси, МОН, преводачески фирми и други институции, подготовката на документите вече е на финала си – вероятно в последните няколко дни сте изпратили безценната пратка, определяща академичното ви бъдеще, към Германия.

Надяваме се и тази година материалите на сайта ни, както и доброволното включване в отговарянето на въпроси от толкова много хора във facebook групата ни да ви е помогнало да се ориентирате и да се справите с цялата процедура сами. Пожелаваме ви много късмет и успех от сега нататък – дано ви приемат в най-желаните от вас университети, дано си уцелите специалността от първия път, дано лелките в местния Studentenwerk са благосклонни и ви уредят с покрив над главата. 

А ето и какви са следващите стъпки, които ви очакват:

1. Разберете как да придобиете диагноза “Студент в Германия”.

2. Научете как да бъдете истински активни представители на българското студентско съсловие зад граница. А защо не и просто активни и социално ангажирани студенти?

3. Излезте от комфортната си зона и подобрете немските си езикови способности.

4. Подгответе се да се научите да живеете в библиотеката още от първи семестър. Не пропускайте да се разнообразявате с разходки до мензата. Записвайте си интересни преживявания по време на първите лекции.

5. Намерете си работа за повече джобни. Обявете независимост (поне частично) пред родителските тела. След като вече печелите пари, се научете как да ги пестите.

6. Не забравяйте да се насладите на Oktoberfest.

И най-важно от всичко – ако усетите нуждата да споделяте впечатленията си от новата страна, студентския живот и каквото още ви идва наум, пишете ни на faq4uni@gmail.com. Ще се радваме да публикуваме текстовете ви на сайта. 

С любов, екипът

Leave a Reply