Твоите права като работещ студент

ID-100202134Защита при уволнение, право на отпуска, бонус за Коледа: д-р Уве Шлегел от Кьолн, адвокат и доцент по гражданско, икономическо и трудово право, отговаря на най-важните правни въпроси, които засягат работещите студенти.

Равноправие за всички

„Голяма заблуда е, че работещите студентите могат да бъдат ощетявани“ – отбелязва експертът Уве Шлегел. „Когато си търся работа, аз съм съвсем нормален потенциален служител, без значение дали съм студент, или не“. Това важи за всички области – от договора за работа до надбавките за празниците и болничните. Ако тези неща не са упоменати в договора, при правни претенции проблемите се решават съгласно закона, важащ в конкретния случай. „99% от работещите студенти са назначени на непълно работно време (Teilzeit). Статусът им на студенти не влияе на трудово-правните взаимоотношения – не е нито предимство, нито недостатък“.

Полага ли ми се заплата?

Разбира се! Дори законът изисква да Ви се заплаща месечна заплата.

Получих повече пари, отколкото е написано във фиша ми. Ами сега?

Ако според Вашия фиш трябва да получите по-малко пари, отколкото всъщност са Ви платили, това може да се е случило заради грешка. За да избягате от подозрението, че сте получили „пари на черно“, за по-сигурно се обърнете към работодателя си, за да обърне внимание на грешката. При подаването на данъчна декларация естествено трябва да се обяви сумата, която действително е получена.

Приемливо ли е да си получа заплатата в брой?

Няма проблем да получите заплатата си в брой – но непременно изискайте квитанция! Работодателят е отговорен за правилното облагане с данък и за плащането на социални осигуровки. Ако сте наясно, че получавате „черни пари“, вие автоматично ставате наказуем за това. Дори ако получите заплатата си в брой, трябва непременно да получите и месечен фиш.

Може ли работодателят свободно да се разпорежда с работното ми време?

Определено не. Работното време зависи от типа на договора и от това, което е  уговорено с работодателя. Това означава, че ако според договора Вие трябва да сте на работа 15 часа седмично в дните петък, събота и неделя от 17 до 23ч., то това се определя като Вашето работно време. Работодателя трябва да каже поне 4 дни предварително кога ще има нужда от Вас. Това, при повечето работни планове, не е проблем. Но ако работодателят се обади сега, за да Ви моли да дойдете на работа утре за 6 часа, Вие, законово погледнато, съвсем не сте длъжни да приемете. Но на практика обикновено става точно обратното.

Може ли работодателят свободно да определя работното ми място?ID-10011315

Както при работното време, всичко зависи от това какво пише в договора Ви. Ако там е посочен конкретен филиал като място на работа, то това е Вашето работно място и не трябва да работите другаде.

Какво се случва, когато се разболея (за по-дълъг период)?

Както всички служители, и студентите имат право на болнични когато се разболеят – максимум 6 седмици. В такива случаи трябва да се докаже неспособността за работа, причинена от болестта. Това става чрез лекарско удостоверение. Без него работодателят има право да откаже да Ви даде болнични и дните на болестта няма да Ви бъдат платени.

В случай че работите като сервитьор и си счупите ръката по време на работа, което Ви прави неспособен да работите 8 седмици, получавате 6 седмици платени болнични от Вашия работодател. След това евентуално получавате от здравната си каса парично обезщетение при болест. Но и това само при определени условия. Но става ли въпрос за 6 седмици, работодателят Ви ще се погрижи.

Трябва ли да се притеснявам от уволнение при по-дълга болест?

При трудови отношения, които не попадат под защита от уволнение, е възможно по време на и заради болестта Ви да бъдете уволнени. Виж следващата точка.

Може ли да ме уволнят „просто така“?

Срокът за уволнение е доста обсъждана тема в трудовото право. Като цяло се различават 2 типа трудови отношения: такива, които попадат под защита от уволнение и такива, които не попадат. Какъв е вашият случай зависи от това колко служители на пълно работно време работят при Вашия работодател.

Ако те са повече от 10, Вие ще може да се възползвате от закона, който Ви защитава от уволнение. Тогава не могат да Ви уволнят толкова лесно. В такъв случай работодателят трябва да Ви изплати обезщетение, освен това имате добър шанс да се защитите от уволнението. За други подробности се препоръчва консултацията с адвокат.

А когато аз искам да напусна?

Когато някой Вие искате да прекратите трудовите отношения, трябва да имате предвид срок от 4 седмици до 15-тия ден на месеца или до края на месеца. Прекратяване на трудовите отношения от страна на работодателя може да води със себе си и по-дълги срокове, но това само в случай, че договорът го позволява.

Имам ли право на отпуск?

Според закона всеки служител има право на отпуска – най-малко 4 календарни седмици в календарната година. Това важи и за служители, които работят на Minijob-база. Това право не може да бъде оспорено.  По време на отпуската също се получава заплата.

Имам ли право на коледен бонус?ID-10041370

Не, принципно нямате право на такъв допълнителен бонус, никой служител няма такова право. Ако обаче договорът предвижда такъв бонус и въпреки това Вие, студентът, не го получавате, то това се счита за нарушение срещу закона за равноправието. Накратко: ако всички други освен Вас получават коледен бонус, и Вие имате право да получите бонус – разбира се, не толкова голям, колкото получават работещите на пълно работно време.

Кой носи отговорността в случай, че повредя нещо на работа или касата ми е на минус?

Сред работодателите е широко разпространена невярната информация, че винаги служителят  носи отговорност в такива случаи. Но това не е вярно. Едва когато упрекът, че служителят е виновен, е основателен, би било адекватно той да поеме изцяло или частично отговорността и да изплати обезщетение.

За лека небрежност се счита, когато счупя чаша за кафе. Такива неща се случват, макар и да не бива да се случват. Едва при средна и груба небрежност нося отговорност и трябва да поема щетите. Ако съм наясно, че няма да успея да занеса наведнъж  4 чаши към мивката, за нищо на света не бива да ги нося наведнъж! Но ако все пак  реша да ги занеса наведнъж, това се счита за груба небрежност и ако счупя чашите, аз нося отговорността.

При работа с каса работодарелят трудно може да докаже еднозначно, че определен служител е виновен при липса на пари. В повечето случаи много служители работят с касата и не е известно чия е вината.

Какво се случва, ако ме снимат как карам с превишена скорост когато пътувам по работа? А при злополука?

Ако бъдете заснет как те с превишена скорост, това си е Ваш проблем. Вие трябва да съобразявате поведението си така, че да не нарушавате реда и законите. При такива случаи отговорността не може да се припише на работодателя, тъй като карането с превишена скорост няма нищо общо с поставената Ви работна задача.

Друг случай: Вие карате собствения си автомобил и трябва да занесете нещо на работодателя си. В случай на катастрофа (например заради поледица), ако колата Ви няма застраховка Vollkasko, работодателят Ви поема щетите. Защото все пак Вие сте изпълнявали негова поръчка.

Превод: Весела Златанова

Прочети оригиналната статия на немски тук.

Leave a Reply