Впечатленията на Глория Димитрова от Мехатроника в Дрезден

Избрах да се запиша в Техническия университет в Дрезден съвсем случайно, но не е случайност, че след две SONY DSCгодини все още съм тук.

Градът е приказен и това определено ми харесва. Има интересни сгради, които си струва да се видят, гледки, спиращи дъха, и истории, които трябва да се чуят поне веднъж – затова препоръчвам да го посетите.

Ако се интересувате от забавления, ще останете доволни от новия град, в който има много студентски купони, дискотеки, барове и безброй други заведения. В стария град се намира  кампусът на университета, както и повечето общежития, които са към Studentenwerk Dresden. Общежитията са на добра цена, всеки студент си има собствена стая и дели баня и кухня с определен брой хора, който зависи от това, какво WG сте си избрали. Няма никое общежитие, което да е перфектно – всичко зависи от това къде се намира факултетът ви и колко пари сте готови да плащате на месец. Има по-евтини стаи, но не санирани, има и малко по-скъпи. Затова избирайте внимателно и ако имате въпроси относно настаняването, винаги можете да пишете на туторите към Studentenwerk:  http://www.studentenwerk-dresden.de/wohnen/wohnheim-tutoren.htmllive-concert-388160_640

Университетът предлага голям избор от специалности. Аз уча мехатроника. Това, което забелязах, когато търсих подходящ университет за тази специалност, беше, че при всички учебният процес беше различен, наблягаше се на различни предмети, а и при повечето бе нужно предварително изкарана практика.

Специалността не е толкова популярна в България, но определено е интересна, ако се интересувате от механика, информатика и електротехника. Според мен в Дрезден още от първия семестър обръщат голямо внимание на електротехниката, има и практики през семестъра, които да затвърдят знанията. Интересното е, че специалността в Дрезден е под формата на диплома, което означава, че обучението трае 5 години и в тях се включва и специализирането в определена област. Според мен този вид обучение е подходящ за техническите специалности.

dresden-semperoper-theaterplatz-580x407За тези, които се интересуват от възможностите за работа, специализация или практика,  в университета всяка година се провежда Firmenkontaktmesse. Там различни фирми, и то не само от Дрезден, се представят и провеждат събеседвания.

Към университета всеки семестър се заплаща сумата от около 270 евро, която е главно за щестмесечна карта за транспорта (и то за цялата област Саксония). Това ви дава възможността да посетите градове като Лайпциг, Кемниц, Майсен и още много други интересни места.

Макар че повечето българи предпочитат да учат в големи градове като Берлин, Мюнхен и Виена, Дрезден също заслужава да му дадете шанс.

Глория Димитрова

Leave a Reply