Чао, университет. Здравей, криза…

il_fullxfull.437136296_70tlИзглежда, като че ли около една до две деситилетия просто са излетели, за да дойде скандално известната и преди всичко страховита криза на средната възраст. Кризата за смисъла на 21то столетие е изразена при 25-30 гродишните: така наречената “криза на четвърт живот”.

30 е като праг за съзряването. На този, който още от сега прави грешки, може да се случи да закъснее и да не се качи на време на влака на възрастните. Но искам ли въобще да съм нормален? И какво всъщност искам?

Правилото на седемте години: и сега?

На всеки седем години се реди на опашката нов начин на живот: училище, пубертет, университет, стаж и после? Именно тогава според блогърката Annelie S. започва най- трудната част. С края на 20-те човек започва да анализира живота си до тук. С което всичко бива захвърлено на вятъра и до най-малък детайл разнищено: хубава работа? Добър партньор? Успешен живот? Какво изработих за себе си и какво постигнах? Кои мечти сбъднах и кои оставих на заден план?

Какво искам? Кога и колко?

В момента всички знаем само какво не искаме. Прекалената свобода подтиска, страхът, да не решим нешо грешно, натежава. А решенията, изглежда, се крият така или иначе зад всеки ъгъл. Тогава изскачат на пътя ни, обаче вместо инстиктивно да си отговорим с “да” или “не”, ние първо анализираме ситуацията.

Начинът на живот се превръща в тежест. Трябва да планираме кариерата си, да мислим може би и за потомство. Получаваме неизборимо множество от възможности. Но кой от хилядите пътища е нашият? 30-годишната актриса Алиса Юнг пише в книгата си “Костите на мравките”:

Нашото затруднение е в това, че нямаме истински затруднения, и вместо това много стимули и скици на живота”. И това е така. По метода на изключване сортираме, какво не искаме, докато накрая не остане нищо.

Просто действай

30Ние се гмуркаме и търсим решение, но в общи линии всички чакаме за знак, който няма да дойде. Затова: Нека спрем с тези стари странности! Запретнете ръкавите високо, “нека бъде промяната, това което искаш да видиш в света” или поне в твоя живот.

Комфорт има за всички: този, който преодолее “кризата на четвърт живота”, има доста големи шансове да се спаси от кризата на средната възраст.

Превод: Елена Денева

Прочети оригиналната статия на немски тук.

Leave a Reply