Защо да не заживеем заедно?

Студентските години са времето, през което бавно, но сигурно се превръщаме във възрастни. И това не само в професионалния, но и в личния живот. Периодът на юношеските увлечения е вече преминал и докато по време на първите университетски купони по-голямата част от колегите ти са вилнели необуздано, то с наближаването на завършването все повече са в сериозни връзки.happy-couple-692725_640 (1)

Вероятността да намериш голямата любов в университета е доста висока. Къде другаде се срещат толкова хора със сходни интереси и идеи на едно място? А и всички са млади и все още изглеждат добре. Това са най-добрите предпоставки човек да открие любовта на живота си.
Във всеки случай мнозина използват периода на следването, за да направят следващата важна крачка в житейския си път. Това не е сключването на брак или раждането на дете, за които още е твърде рано, а моментът, в което решават да заживеят с партньора си.
Ето 10 добри съвета, които да не позволят на любовта да повехне между стените на първото собствено жилище.

Първи съвет: Осъзнатото решение

Когато се нанасяте заедно спонтанно, без преди това да сте го обмислили – например приятелят ти няма къде да остане, а при теб се е освободила стая – това често не води до добри резултати. Приятелят ти очаква, че ще го приемеш, ти не искаш да го нараниш, внезапно в дома ти започват да изникват все повече негови мебели, от обещания месец престоят му се увеличава на половин година и накрая вече живеете заедно, без наистина да сте взели това решение. Проблемите дебнат.
Най-добре е да заживеете заедно не по необходимост, а заради споделеното желание за общ дом.

Втори съвет: Опитайте да живеете заедно за кратък период от време

Не можете да знаете предварително как ще се чувствате наистина, ако заживеете заедно. Но все пак е възможно да опитате няколко варианта, преди да направите решителната крачка. Например бихте могли да заминете заедно за няколко седмици или да идете на къмпинг. Ако само след седмица в палатката вече сте се отегчили напълно или не можете да се търпите, трябва да обмислите по-внимателно желанието си да се нанесете заедно. Мисълта, която трябва да преобладава след по-дълъг период, прекаран в едно помещение, би звучала така: „Това ми харесва. Искам още.“.

Трети съвет: Изберете мястото заедно

След като въпросът за това, дали се нанесете заедно, е вече изяснен, идва ред на следващия, а именно: къде да заживеем всъщност? Тук важи едно правило – трябва да започнете заедно на чисто. Ако единият се нанесе при другия, често остава усещането, че някой е навлязъл в чужда територия.  Повечето двойки намират за приятно заедно да се отбиват в най-уютния бар в околността или в сладоледената къща с най-вкусните мелби, където да запознаят с новите си съседи.

Четвърти съвет: Достатъчно пространство и за двамата

Дори да е по-изгодно, в първото съвместно жилище не трябва да се пести, що се отнася до пространството. Много спорове възникват поради факта, че двамата сте постоянно заедно. Добре е всеки да разполага със свое кътче, където да може да се оттегли. Каква е ползата от това, да спестите от наема, ако това ще ви коства добрите взаимоотношения

Пети съвет: Личният живот

След като се нанесат заедно, много двойки просто се сливат в една личност. Внезапно започва да изглежда невероятно единият да остане по-дълго на купон, когато другият иска вече да се прибира или пък да се уговаряте за срещи с приятели самостоятелно, при положение че преди това е било съвсем нормално.

Особено важен съвет, що се отнася до съвместното съжителство: продължавайте да имате личен живот. Така, от една страна, няма да пренебрегнете приятелите или работата си, а от друга, ще предотвратите възникването на прекалена зависимост вътре в самата връзка. 

Шести съвет: Важните моменти

Все пак трябва да е от значение връзката ви да продължи. След като вече живеете заедно, съществува опасност да спрете да си уговаряте срещи. Преди сте ходили на кино, на партита, пътували сте заедно. Сега така и така се виждате всеки ден и никой вече не се старае истински заради другия. Въпреки това не бива да подценявате стойността на времето, което е специално отделено за пaртньора ви. Не позволявайте на монотонното ежедневие да завладее връзката ви. couple-698660_640

Седми съвет: Домашни задължения

По-рано сте си ходили на гости и не е имало проблеми в домакинството. Всеки се е грижил за собственото си жилище, но в първото общо такова може да се стигне до недоразумения. Изведнъж започва да те изнервя това, че приятелят ти не мие чинии или че приятелката ти не чисти банята. Приятно е всичко в домакинството да се получава от само себе си и всеки да поема повече задачи спрямо собственото си натоварване. Но ако има период, в която за дълго не може да се установи равновесие, по-добре поставете правила  – както в студентско общежитие. Това е по-полезно, отколкото постоянно да се упреквате за дреболии. Вероятно единият от вас предпочита да чисти, докато другият се справя по-добре с гладенето. Несъмнено можете да се съчетаете добре.

Осми съвет: Приемете, че партньорът ви също има недостатъци

Все някога се стига дотам, когато заживееш с някого. Някои от навиците на партньора ти започват да те изнервят.  Приятелят ти киха твърде шумно, приятелката ти изключва будилника сутрин по десет пъти. Качества, които преди са ти се стрували забавни, внезапно се превръщат в непреодолими препятствия за ежедневния ви съвместен живот.  

Какво да направиш? Представи си отново конкретната ситуация и прецени? Има ли наистина причина да се ядосваш, защото недостатъкът на партньора ти те засяга директно – като например случая с будилника, който буди и теб всяка сутрин. Ако е така, поговори с партньора си. Ако няма истинска причина за раздразнение като звукa от кихането, който няма реални последствия, тогава прояви търпение. Известна утеха е, че ефектът, който предизвикват недостатъците, може да бъдат преодолян. Това, което ти прави впечатление през първите шест месеца, по-късно изобщо няма дори да забелязваш.man-390339_640

Девети съвет: От време на време спазвайте дистанция

Понякога си струва да прекарате малко време поотделно. Уикенд със семейството или почивка със стара приятелка от училище могат да направят истински чудеса. Най-после отново ще имаш чувството, че партньорът ти липсва и няма да имаш търпение да  посрещне на гарата.

Вариант за разнообразие е и наличието на доходна работа по време на следването. Така можеш да се концентрираш върху професионалното си бъдеще и да следваш целите си, както и да добиеш финансови средства за себе си и общото жилище.

Десети съвет: Признайте, ако не се получава

След като са живели заедно половин година, повечето двойки разбират накъде се е запътил общият проект. Вече имате общо ежедневие, водите спорове, сдобрявате се, правите компромиси. Научили сте се да живеете заедно. Тогава продължавайте да се радвате на съвместното съжителство!
За съжаление обаче може да се стигне и до друг извод.  Имате чувството, че не върви добре. Карате се по-често от преди, не сте съвсем сигурни какво чувствате към другия и мечтаете да се върнете във времето отпреди да заживеете заедно.
Ако има някакъв проблем във връзката ви, не изпускайте момента да признаете, че вероятно е твърде рано да се нанесете в общо жилище.  Ако хвърлите месеци и години в съвместно съжителство, което функционира зле, ще настъпи моментът, в който просто ще си съберете куфарите, а обикновено няма връщане назад след това. Ако забележите отрано, че все още не ви е време за общи всекидневна, спалня, ежедневие и домакинство, вероятно ще имате втори шанс.

heart-583895_640

Превод : Симона Донкова

Прочети оригиналната статия на немски тук.

 

Leave a Reply