Запознайте се с менторите: Kommunikationswissenschaft

Специалността е Kommunikationswissenschaft (120 кредита) с Nebenfach Wirtschaftswissenschaften (60 кредита). По принцип специалността Kommunikationswissenschaft в LMU е задължително да бъде комбинирана с един от следните предмети като Nebenfach: Psychologie, Soziologie, Politikwissenschaft, Pädagogik/ Bildungswissenschaften, Geschichte, Rechtswissenschaften, Wirtschaftswissenschaften (комбинация от BWL- и VWL-лекции и упражнения).

Избрах да следвам това, защото засяга косвено сфери, които са ми интересни, например психология, социология, етика, политика.

helpful-information-finding-a-job-in-germany02Всъщност избрах не университета, а държавата и конкретния град. Избрах Германия поради доста причини: първо, защото исках да живея известно време сама и да добия самостоятелност; освен това от огромно любопитство (какво ли е да учиш в чужбина на език, различен от родния?), а и защото все пак беше някакси логично, след като завърших 91 НЕГ в София, да продължа със следване в Германия или Австрия. Не е безизвестно, че, общо взето, където и да решиш да следваш в Германия, ще получиш качествено висше образование. Имах няколко варианта, разбира се – Манхайм, Пфорцхайм, Хоенхайм… Но аз още от 11-ти клас клонях повече към Мюнхен, отколкото към който и да било друг град. Просто ми харесва горе-долу всичко в него: хората, географското положение, огромният избор от възможности, който предоставя. И просто така се случи, че специалността, която търсех, беше налична точно в ЛМУ и това общо взето приключи избора.

marienplatz-munich

Харесва ми, че има много открити пространства – площади, градини и паркове. Приветливо е. Харесва ми, че има лесно достъпна информация за всичко, което ти хрумне. Обаче е много неприятно чувството да живееш като чужденец: не че това зависи от града – просто в Мюнхен за първи път го усетих. Другото нещо, което никак не ми харесва и което пак не зависи от града, защото е феномен, повсеместен в цяла Германия, е, че няма един кьорав магазин след 8 часа вечерта.

Във всеки случай е важно да си отговорен и организиран – мисля, че без тези две качества човек няма да сеUntitled задържи там за дълго. Също много важно нещо е да можеш сам да се мотивираш, когато стане трудно или досадно. Ако няма тези качества, почти сигурно е, че човек ще ги развие, поради необходимост. Аз лично се научих да върша неща от чисто битов харакер, които не ми се е налагало да върша до този момент – примерно да си водя бюджет или да си готвя редовно сама. С една дума ставаш по-оправен, защото няма кой да свърши нещата вместо теб. Свобода да правиш каквото решиш с времето и парите, с които разполагаш в даден момент. No parents, хаха!

Моят съвет е:

“Върнете се в България и си впрегнете мозъците на родна земя. Това дори не е съвет, а по-скоро зов за помощ. Ако искате да има България.”

Деница Харизанова, Мюнхен

0 Replies to “Запознайте се с менторите: Kommunikationswissenschaft”

Leave a Reply