Запознайте се с менторите: Фармация; Стоматология; Микробиология и генетика

Богомил Георгиев – Фармация в Хайделберг     

Първите четири семестъра фармация в университета в Хайделберг представляват Grundstudium (основно следване). През този период се изучават сравнително подробно природните науки – химия, биология, математика и физика. Следващите две години от следването се наричат Hauptstudium (главно следване). По време на тази част от следването акцентът пада върху предмети, които са по-тясно специализирани от изучаваните през първите две години. При Hauptstudium-а, както при Grundstudium-а, трябва да бъдат положени осем седмици труд. Последната година от следването е изцяло практическа. Самият университет за трета поредна година е в топ 3 на университетите в бундесрепубликата.bogomil

Според Богомил, за да следваш фармация, трябва да си преди всичко много организиран. Особено в Хайделберг, където първата година има 15 изпита, човек трябва да си състави много ясен план кога какво да прави. Търпението и способността да седиш с часове и да учиш като при други тежки специалности трябва също да е налице. Понеже фармацията е много всеобхватна сpeциалност, не по-малко важно е разбира се разбирането на естествените науки и донякъде любовта към тях. Качествата, които човек евентуално придобива, ако, разбира се, се справя със следването, са още по-голяма организираност и способност за по-лесно справяне със стресови и натоварени ситуации.

Богомил харесва най-вече няколко неща в Хайделберг. На първо място, че градът е достатъчно компактен, за да не пътува с часове и да не се налагат прекачвания между транспортните средства, но в същото време не е малък град, а е пълен със много студенти и оживен. Заради многото студенти човек е почти винаги заобиколен от една културна, университетска атмосфера, която просто го предразполага да учи и да вижда положителното в специалността си. Още едно нещо, което студентът много харесва в Хайделберг, е, че е пълен с романтични и красиви места, които никога не му омръзват и той винаги ги посещава с удоволствие.

Заради натоварения си график на студент по фармация Богомил няма много свободно време за развлечения. Все пак той ще запомни студентския си живот с веселите вечери, които той и неговите състуденти си устройват в съседните общежития за по 1-2 часа.

Богомил смята, че в повечето случаи следването в Германия не е песен. Има много моменти, в които човек трябва да стисне зъби и да си спомни, че чрез усилията си инвестира в бъдещето си. Също така той съветва хората, които отиват в Германия, да бъда отворени към всички и всичко.

Човек има уникалния шанс да срещне хора от всякакви националности, етноси и религии и контактът с тази пъстра смесица от различни хора наистина обогатява.

Кристина Герганова – Стоматология в Charite, Берлин 

Стоматологията е специалност, състояща се от 11 семестъра, като накрая с11072686_973573369319389_1824931787_nе държат държавни изпити. Учат се както специфични предмети, свързани с оралната хигиена, така и предмети като Биология, Химия, Физика, Структурна Микробиология, Физиология, Хистология, Анатомия и др.

Най-важното качество, което студентът трябва да притежава, е сръчността, развиваща се и по време на следването. Търпението и упоритостта също са важни.

От дете Кристина мечтае да следва стоматология и в ранните си години си е играла с извадени млечни зъби. Тя избира именно университета в Берлин, защото е престижен и има практическа насоченост. Още в първи семестър се кара технически курс, който не се предлага от всички университети. Градът също е друга основна причина да избере точно този университет.

Берлин е космополитен град, който дава безкрайно много възможности на студентите за развлечение. Постоянно се организират културни мероприятия, има много галерии и музеи, както и паркове. Транспортната мрежа е добре организирана и функционира денонощно (през уикенда). Сред недостатъците е активното строителство навсякъде и пренаселеността, както и първоначално трудното откриване на 11091196_973573172652742_1840955859_nжилище.

За Кристина студентският живот започна едва преди няколко месеца, но смята, че определено свободата и предизвикателството, да се справяш сам с трудностите, са уникални. Студентските партита и сбирки с колегите са нещо незабравимо.

Студентката съветва кандидат-студентите, насочили се към Германия и Австрия,  да говорят с колкото се може повече студенти, живеещи в избрания от тях град, и да извлекат полезни съвети, за да са по-подготвени за това, което ги очаква. Крайните срокове също трябва да се следят и да се внимава с всички документации.img_9707

Александра Шошерова – Микробиология и Генетика, Виена

Александра ще бъде ментор на събитието за втора поредна година. Повече за нея и специалността й прочетете тук.

0 Replies to “Запознайте се с менторите: Фармация; Стоматология; Микробиология и генетика”

Leave a Reply