Запознайте се с менторите: Международен бизнес, Мениджмънт, МВА за инженери

UntitledРая Григорова, Международен бизнес, HTW Berlin

Специалността ми е „Международен бизнес“  и има различни предмети като икономика, бизнес право, бизнес математика, мениджмънт, статистика, английски за академични цели и т.н.

Изборът беше бърз и лесен – исках да отида да уча заедно със сестра си в Берлин, защото имах възможността, и написах в търсачката „Berlin economics in English universities” и доста набързо пресях каквото намерих и попаднах на моя университет. Както казах, търсех специалности с Икономика, но да са на английски, тъй като все още не говоря немски на ниво, за да уча каквото и да е на този език. Така изборът ми се сведе до две специалности, в HTW и в HWR, но първата ми звучеше по-добре, предметите бяха по-интересни.

Живея в Берлин, а той е… как да кажа, ами – Берлин! Страхотен град, обожавам го, всяка сутрин, докато ходех на работа, ме изпращаше с усмивка и топли слънчеви лъчи. Единственият му кусур е, че е твърде далеч от София и че духа страшно много! Както един приятел казва „То там духа и от стените.“. 🙂 

В групата ми в момента сме 20/45 българи – кой от кой по-различен с по-различни качества, а засега (2 семестър) всички сме се задържали и продължаваме, така че не бих могла да дам точен отговор на този въпроHTW_Logo_quer_rgbс (Какви качества трябва да притежава студентът и какви развива по време на следването?). В началото наистина е много трудно, всичко е ново, всичко е страшно, а помощ не идва от никъде, освен от самия теб. Лично аз за половин година успях да се развия и в положителен, и в отрицателен аспект – станах по-отговорна, по-пресметлива, по-тактична в отношенията си с хората, но от друга страна по-асоциална и отдръпната от  света.

Какво най-много ми харесва в студентския живот? С какво ще го запомня? Засега с нищо, „зелена съм“ все още, не съм видяла, нито преживявала всичко, което бих могла, но за момента със сигурност е това, че съм отговорна и че съм самостоятелна – няма кой да ти пере, да ти готви, да ти чисти, всичко зависи само и единствено от теб. 

Съветът към всички бъдещи кандидат-студенти е: Че няма нищо страшно, ако има желание – има и начин, важното е да имат силна подкрепа от семейството си и че няма проблем, ако не знаят немски – аз си живея повече от добре и само с „bitte, Entschuldigung, danke“. 

11081799_650657508368799_1372945098_nМоника Боденска, MBA за инженери, ИТ и природни науки, RWTH Aachen

Следвам по икономическа магистърска програма (Wirtschaftswissenschaft) насочена към бакалаври на инженерните и природните науки, включително математика и информатика. Курсът е двугодишен и приключва  с дипломна работа. В началото се покриват основни икономически предмети (микро- и макроикономика, статистика и т.н). После всеки сам избира как да продължи. Моите свободноизбираеми предмети са в областта на маркетинг, финанси, бизнес информатика, моделиране и изследване на операциите и иновации.

Като информатик, който не иска да се занимава само с разработване на софтуер, специалността ми пасва идеално. Привлече ме именно фактът, че е подходяща за не-икономисти и че предметите позволяват да се надградят знанията по бизнес информатика.

В моя случай имах допълнително ограничение – заминах за Германия със стипендия и едно от условията беше курсът да е от кратък списък със специалности задължително от университетите в Кьолн и Аахен. Избрах Аахен, тъй като е престижен и предлага добра подготовка.  Заема  челни места в класациите на университети и е предпочитан от  човешки ресурси  на големи немски компании: особено за електроинженерство, машиностроене, бизнес и информатика.

Самият Аахен е малък, древен град с добре обособена студенска част.  Центърът с катедралата, където е коронован първият немски кайзер, е много красив и особено атрактивен по време на коледния базар. Понеже е малък, навсякъде се стига относително бързо пеша. С колело удобно се пазарува и придвижва. Но градският транспорт е неудобен и това се усеща, когато бързаш. Градът е идеален е за следване, тъй като ограничава нещата, които отвличат вниманието: има една улица със заведения за развлевлечения. Като цяло от всичко има ограничен избор: един театър, една опера, една централна пазарска улица.Start_NEU

В следването най-важни се оказват дисциплината, постоянството и умението да си организираш времето. Ако редовно се подготвяш за лекции, си спестяваш много допълнитени усилия, стрес и най-вече време. Това е общовалидно, но в Германия е задължително. За себе си научих да отсявам важното, да се концентрирам над конкретното и да решавам бързо.

Студентският живот в Германия ти позволява свобода, но и те учи на отговорност. Срещаш се с много хора с различен произход, от различни страни. С времето собственият ти мироглед се променя, гледаш ралично и на България. Ще запомня следването с факта, че студенската библиотека отваряше врати в 8 сутринта и след кратка човешка лавина в 8:10 всички места бяха заети. Да си намериш място за учене след това, е невъзможно.

На кандидат-студентите, избрали да следват в Германия или Австрия, ще кажа да се подготвят, че ще им е трудно, но си заслужава.

Искрен Лалев, Мениджмънт,  Otto-von-Guericke Universität Magdeburg

Искрен ще бъде ментор за втора поредна година. Прочети повече какво разказва за специалността си тук.

GSE_SIGN

Радвам се, че съществува такова събитие, което е много полезно с информация от първо лице за ученици, които искат да се образоват в Германия. При мен има изменение в професионален план –  смених сферата на работа от търговия в производство и съм много удовлетворен от избора. На гостите ще пожелая да полагат много труд, да вярват в себе си, да комуникират активно с чужденци и да изберат къде искат да работят и живеят!

Вижте още: Вечер на висшето образование в Германия и Австрия 2015

0 Replies to “Запознайте се с менторите: Международен бизнес, Мениджмънт, МВА за инженери”

Leave a Reply