Запознайте се с менторите: Медийна информатика

Ясна Миндиликова (бакалавър) – Мюнхен

Основният предмет е информатика (програмиране, има доста математика, компютърна архитектура и11082794_10200375029896330_1220984762_n всички предмети, които информатиката включва). Така наречената медийна част е в посока уебдизайн и фотография. Като Nebenfach може да се избере икономика, дизайн и рисуване, комуникации или Mensch-Maschine-Interaktion. Аз като допълнителен предмет съм избрала BWL-а! Тоест уча микс от информатика, малко креативни неща (фотография, аудио, видео) и икономика. Като цяло специалност за хора, които искат да си развиват мисленето и се радват на логиката. Аз съм втори семестър, като в първи имах програмиране, анализ (математика), дигитални медии, счетоводство и въведение в BWL I. Като цяло доста напрегнато като за първи семестър (5 изпита). Не се изисква да се знае някой от езиците за програмиране. Специалността е дори zulassungsfrei – няма нужда дипломата да ти е висока, но аз препоръчвам да се направи beginner level на java, за да ти е по-лесно първия семестър. Почва се от 0 по всички предмети, може би с изключение на математиката, която трябва да се владее на прилично ниво.LMU-Munich_logo

Изборът на специалност при мен беше много труден, защото съм всестранно заинтересована. Исках нещо техническо с математика (голямата ми страст), а  понеже бях и запален фотограф – реших да се пробвам. Университета избрах заради града – Мюнхен – повече възможности за реализация, практика и тн. А и LMU е нагоре в световните класации на университетите.

Мюнхен е много красив град, голям, разнообразен, с много хора и приятни заведения, има всичко, което се сетиш. Лошоте е, че трудно се намира жилище на приемлива цена в Мюнхен, а и през зимния семестър няма слънце и е малко депресиращо.

Munchen2За студенския живот – най-важното е студентът да е организиран, да учи всяка седмица по малко (да не оставя тонове материал за края на семестъра) и, разбира се, да има добри знания по математика. Научаваш се да правиш всичко сам – ако не напазаруваш, няма да има ядене, ако не си преведеш пари за наема, после сам се разправяш с банката и така.

Ще запомня студентския живот с това, че мога да ям в 3 сутринта Nutella и да режа хартиени пеперуди и след това да си проспя лекцията, без никой да ми каже нещо. Правиш нещата така, както на теб ти харесва и имаш повече време. 

Съветът ми към кандидат-студентите:

Определено не е лесно, но си заслужава! Да кандидатстват сами, защото кандидатстването е нищо в сравнение с нещата, които ги очакват! 

 

Симона Дакова (магистратура) – Аахен

Медийната информатика е информатика с пресечни точки с комуникации от следващо поколение, 1478950_10202866599252576_556156076_nразлични видове медии (реч/аудио/видео), софтуерно инженерство и е-бизнес. Учих магистратура Media Informatics в RWTH Aachen. Има общо 3 семестъра лекции и 1 дипломна работа. Предметите са разделени в следните 3 категории: Computer Science and Mathematical Foundations, Multimedia Technology, Media Science and Business Aspects. За мен интересни бяха следните предмети: Data Communication, Designing Interactive Systems, E-Business, Е-learning.

Изборът на специалността при мен не беше труден, защото трябваше да избирам между два университета в Кьолн или Аахен. Търсех специалност, която да има практическа ориентация и е нещо по-приложимо, а не теоретично.

Аахенският университет принципно е доста известен за техническите и точните науки. Често е в челните места по ранг и е доста предпочитан и от мениджърите. Правят се доста проучвания, има партньорства с много фирми. Самият университет е в регион с голяма концентрация и на население, и на фирми.

rwth

За тази специалност се очакват базови познания по информатика и минимален опит програмиране. Очаква се от студента да чете доста сам и по дадени насоки да набавя нужните му знания. По време на следването зависи в коя сфера ще му е най-интересно. Но ще добие доста практически умения и знания и ще е имал минимално “hands on” преживяване.

Градът е малък и леко скучен като място за живеене. От друга страна обаче има много студенти и е многоDom zu Aachen интернационален. Има много приятни местенца за бира с колеги. Тъй като е на ключово място, лесно се организират пътувания до Кьолн, Дюселдорф, съседна Белгия и Холадния. Париж е също само на няколко часа с влака. За града всъщност една от неприятните страни е градският транспорт, особено през почивните дни. Друг проблем в началото е намиране на общежитие или квартира. Покрай големия брой студенти – около 30-40 хил. мисля, няма как да има за всички и се чакa доста дълго, за да се получи общежитие, а и може да се наложи да се търси на частно.

Студентският живот се изразяваше в бар вечерите на общежитието, партита в малкото клубове и съвместните вечери в интернационална среда. Всеки вторник се организираше културна вечер на някоя държава. Хубавото беше, че имаше много възможности за спорт.

На всеки избрал Германия бих му пожелала успех и да се подготви за здраво учене и работа. Важно е да намери хора, които са минали по този път вече, за да му дават насоки и материали. Поне в сферата на информатиката ще се докоснат до иновации и най-новите технологии. Няма да излязат велики експерти, но ще са със солиден багаж. Ще е полезно, ако могат да поработят в университета. Това е ценен опит, а и човек има допир с интересни теми и проучвания. Хубаво е човек да опознае и немската култура и среда, да се научи да планира и предвижда, на дисциплина и точност.

Вижте още:

Вечер на висшето образование в Германия и Австрия 2015

Запознайте се с менторите: Европейско право, Философия, Политология

Запознайте се с менторите: Математика и Информатика

0 Replies to “Запознайте се с менторите: Медийна информатика”

Leave a Reply