Запознайте се с менторите: Икономика (VWL)

11073221_10206304989047717_1441411296_nВасилена Донева, Икономика, Freie Universität Berlin (Германия) 

Специалността е Monobachelor, не може да се комбинира с други специалности. Основни предмети са математика, статистика, иконометрия, микроикономика, макроикономика. В по-горните семестри може да се специализира в предмети по желание на студента.

Винаги съм била добра по математика, а и освен това много се интересувах от политически и икономически новини като по-малка. Беше ми интересна зависимостта между различните променливи и константи. Любопитно е как промяната на една величина се отразява на още 5 такива по различен начин. Това ме накара да избера специалността си, исках да разбирам защо нещата се случват по този начин, както в по-малък, така и в световен мащаб.

Още от самото начало исках да направя бакалавъра си в Берлин, съответно трябваше да избера между Freie Universität Berlin и Humboldt-Universität zu Berlin. Има и други, разбира се, но тези са най-реномирани. Аз избрах Freie Universität Berlin, тъй като той е един от така наречените Elite Universitäten в Германия и има славата на по-добър такъв в точните науки и до някаква степен в икономиката (въпреки че е спорно кой точно от двата е по-добър по икономика). Със сигурност Humboldt-Universität е по-известен с хуманитарните си науки. Плюсът на FU е това, че успешно взетите изпити носят 6т., докато в HU има и такива, които носят едва 3т. Това означава, че трябва да записват много предмети и понякога може да се стигне до 8 изпита на семестър. В FU предметите дават и толкова точки, тъй като са по-обширни и задълбочени. 

Берлин е единствен по рода си. Тук има всичко за всеки, буквално. Най-препоръчителното място за млади хора и студенти. Интернационален град с безброй възможности за забавления, запознанства, концерти, събития. Минус за мен е това, че градът е огромен и пътуването отнема много време. Но и това е относително. Ако живееш на спирка на метрото, придвижването е доста по-бързо. Ако си в по-крайните квартали (където между другото се намира и FU), ще се налага да пътуваш 45-50 минути до вътрешността на града.Panorama-Brandenburg-Gate-in-Berlin-Germany

WG – партитата със съквартиранти и колеги, лудите места в Берлин, на които попадахме, Карнавалът на културите, 1-ви май и берлинските open-airs. Всичко е така спонтанно и безгрижно… 🙂 Харесва ми и това, че времето е гъвкаво. Сам определяш какво, кога и как да го свършиш.

Студентът със сигурност трябва да притежава добра математическа основа, оттам нататък новият материал по математика се учи лесно и не е голяма философия. Най-важното в следването са математическите функции. Това е математическият инструмент на икономиста, и статистиката, разбира се. Важно е студентът да има логическо мислене, да търси причината на следствието и да разсъждава комплексно. По време на следването именно тези качества се доразвиват, особено аналитичното мислене и търсенето и намирането на връзки между променливи и константи. Моделите няма да ги коментирам, тъй като в голямата си част те са просто теория, която дори не е приложима в днешно време.

Съвети за бъдещите кандидат-студенти:
1. Обрадете се с немски език, докато сте още в България. Езикът е изключително важен за следването и не гo пренебрегвайте. Когато заминете за Австрия или Германия, общувайте с немци и австрийци и избягвайте да говорите на английски, защото в един момент това би се превърнало в навик, който не е за ваше добро (освен ако не искате да си подобрявате и английския).
2. Учете! С 1 седмица подготовка преди изпита не става… и с 2 седмици често не става. Недейте да спите в библиотеката все пак… Просто бъдете последователни и всичко ще бъде на 6, така де… на 1. 🙂

11086647_10152997013274270_1737709617_nНикола Гунчев, Икономика, Universität Wien (Австрия)

Основните предмети, които се изучават са Volkswirtschaftslehre, Betriebswirtschaftslehre, Statistik, Wirtschaftspolitik, Mathematik, Mikroökonomie, Makroökonomie, Entscheidungs- und Spieltheorie, Finanzwissenshaft.

Търсех специалност, с която лесно да си намеря работа и да ми е интересна. Избрах университета поради високата позиция в световната ранглиста през 2007-ма година, града – голям и в близост до България, ниските университетски такси. Виена е сравнително голям град, предлагащ множество културни събития, възможности за работа и многонационална среда. Липсата на слънце през зимните и есенните месеци е един от негативите.

Свободата да си организираш сам времето е уникално изживяване. Срещите с хора от различни националности и култури са запомнящи и обогатяващи. 

Студентът трябва да бъде организиран, мотивиран и целеустремен. В процеса на следването се развива до различна степен креативност, приспособимост, критично мислене, умения за търсене и пресяване на информация, самодисциплина и работа в екип.

Съветът към всички бъдещи кандидат-студенти е: Впускайте се в приключението и не се задържайте на едно място много дълго. 

11084391_10155341576365720_144752098_nИван Якимов, Икономика, Universität Basel (Швейцария) 

Нямах Nebenfach, университетът ми даваше доста свобода да избирам какви лекции да посещавам, дори се толерираше да са от други факултети. Конкретно аз освен лекциите в икономическия факултет посетих и занятия от факултетите по психология и информационни технологии.

Доза случайност имаше в избора. На сбирка на учителката ми по математика видях приятел от горния випуск, който ми разказа за Швейцария и доста се заинтригувах. После стандартното – research.  

Базел е средно голям град в Швейцария и университетът там е най-старият в страната. Това са обективните фактори. Някои от необективните са – градът е на на границата с Германия и Франция (възможност за пътуване), известни културни мероприятия в Базел (за повечето разбрах в последствие, де 🙂 ).

Зимата в Базел беше една леко замряла. Балансирахме с пътешествия до Алпите за каране на сноуборд/ски. Базел като цяло се пробужда през пролетта, когато хората са по баровете и наистина живее през лятото, когато всички са навън – около/в реката Рейн, на партитата на открито в NT Areal или просто си правят грил в парка.

Студентът за мен трябва да има отворени сетива и желание да намери това, което го интересува. Гъвкавата програма за избор на лекции си е отговорност, трябва сам да избираш в повечето пъти кои лекции да посещаваш.

Какво ми хареса най-много в студентския живот и с какво ще го запомня: Колко много свободно време имаш да се забавляваш, да се задълбочаваш в теми, които са ти интересни…

Вижте още:

Вечер на висшето образование в Германия и Австрия 2015

0 Replies to “Запознайте се с менторите: Икономика (VWL)”

Leave a Reply