Как да спестим данъци като студент

iStock_000003060162Medium_1Възможно ли е да спестявам данъци като студент? Да, тъй като имаш възможността да ти се приспаднат таксите за първото ти следване и да ги получиш на вноски от финансовата служба (Finanzamt). Прочети всичко най-важно в следващите редове.

Следването – една скъпа възможност за образование

Следването струва много пари. Таксите за обучение, учебниците, скриптовете или само изкарващите дъха наеми в повечето университетски градове. Докато мислиш за разходите си, се очаква да посещаваш всичките си семинари и лекции. Който не разчита на издръжка от семейството си, трябва да помисли и за работа по време на ученето. Едно актуално проучване на немското студентско движение показа, че вече 70% от всички студенти ходят на работа по време на обучението си.

Актуалният праг за годишен личен проход на студенти от работа е 7664 евро – сума, преди надвишаването на която не се налага да плащаш данъци. Има няколко привилегии и изключения, които дават на студента малко повече свобода.

Приспадане от специални разходи

Това биха могли да бъдат на първо място така наречените “неограничени с възможност за намаление специални разходи“. Тази точка от обяснението за данъците е една от най-интересните за студентите, тъй като според нея могат да се спестят много данъци. Това, което почти не е известно, е, че разходите по студентството могат да бъдат приспаднати от данъците. В ясен текст: тук се включват от 36 до 4000 евро, които имат общо със следването. Такси за семестъра, такси за обучението, специализирани учебници, копирани документи, екскурзии – всичко това са разходи за следването, които могат да бъдат приспаднати от данъците. Естествено това важи тогава, когато разходите могат да се докажат с определени документи.

Разходи за реклама (разходи, свързани с професията)  

Разходите за реклама нямат нищо общо с рекламата като цяло. Това са разходи, които възникват във връзка с някаква работа и могат да бъдат приспаднати от облагаемия доход. За един BWL-студент, който работи като съветник във фирма, това могат да бъдат например работно облекло (костюм) или специализирана литература.

Спестяване на данъци в мини работата (Minijob)

Най-любимият на студентите начин да припечелят нещо отгоре е все още работата за до 450 евро на месец. Tax-on-lawsuit-damagesМини работите не се облагат с данъци чрез годишния формуляр, получаван от работодателя. Има две възможности да се направи повече и да се спестят данъци като студент от едно подобно незначително занимание. Първата е: човек работи с гореспоменатия формуляр, тъй като там важи необлагаемата сума от 7668 евро. Така се печели повече, но въпреки това не се плащат данъци. Втора възможност: започва се втора работа, която преминава през формуляра. Между изкараните пари от мини работата и 7668 евро от необлагаемата сума се намират парите, които могат да се заработят от втората работа без да бъдат облагани с данъци.

Внимание, Kindergeld (детски надбавки за студенти, чиито родители работят в Германия)

Докато децата навършат 25 години, родителите получават детски надбавки. Нерядко те щедро биват предадени на децата при следването им. Но внимание: ако човек печели повече от 7680 евро, тези надбавки отпадат. Ако се печелят повече от например 8200 евро в  годината като келнер, трябва да се смъкне от годишната заплата: Най-добре с обща сума от работодателя от 920 евро. По този начин може да се запазят и детските надбавки.370849

И още нещо: ако студентът работи повече от 20 часа на седмица, парите от надбавките са в опасност. Едно изключение – семестриалната ваканция. Тогава студентите могат не само да пишат домашни и да учат за оценки, но и да работят толкова, колкото искат.

Превод: Мартин Попов

Прочети оригиналната статия на немски тук.

One Reply to “Как да спестим данъци като студент”

  1. Какви са тия глупости, за първа професия или първо следване НИЩО не можеш д@ си върнеш…

Leave a Reply