Как се създават приятели на България?

Препубликуваме статията от блога на Боян Юруков, виж оригиналния текст тук.

2559282344_6b874c3d0c_bКак да създадем приятели на родината? За да станат популярни българската култура, продукти и услуги по света, трябва първо да бъдат познати. Второ, трябва да има хора от други култури, които да ги харесват и да ги препоръчват на познатите си. Ако един немец хареса българско вино, ще покани приятели да пийнат. Те също ще го харесат и ще си купят. Така стават нещата.

Как започват обаче? Как да представим българската култура и традиции? Дали да похарчим милиони за реклама по CNN и BBC или да ги похарчим по големи изложения, щандове и командировки? Опитът показва, че и двете неща са важни. Българският опит пък показва, че и двете не ги правим добре. Спомняте си скандалите около туристическите изложения.

Има обаче и трети вариант. Изисква минимални средства и самоотвержни усилия. Участието на държавата е почти никакво и може би в това се корени успехът му. Тази събота – 7 Юни 2008 – в Darmstadt, Германия се проведе инициативата на АIESEC – Global Village. АIESEC е международна организация на студенти, която организира различни практикуми, конференции и изложения. Целта на събитието беше студенти от различни култури и краища на света да покажат своите традиции и държави. Студентското сдружение „Съединение“ в Darmstadt направи българския щанд и смея да твърдя, че беше истински успех.

2559185424_c0e90dae49_b

Щандът представляваше палатка на около 6 кв.м. с две маси. В рамките на 2-3 седмици успяхме да се организираме и да приготвим няколко баници и голямо количество таратор, за да могат посетителите да вкусят българска кухня. Щандът беше облепен със знамена и гледки от България. Отделно имаше и импровизирана изложба на снимки от родината. Поканихме Светлозар Бошев, който внася български вина в Германия. Той организира дегустация, която събра доста немци в този почивен ден. Накрая присъстваше и аматьорска танцова група от сдружението „Златен век“ в Erlangen-Nürnberg.

За жалост, изложението беше прекъснато час по-рано заради обилен дъжд, но през останалото време имаше 3постоянно хора, които разпитваха, разглеждаха и опитваха българското. Ще си кажете, че мащабите не са достатъчни и може да сте прави. Факт е обаче, че шепа студенти без абсолютно никаква финансова или административна помощ от държавата, в свободното си време след лекции и работа, правят повече, отколкото много български агенции съумяват. И не говоря само да този щанд, а за всички инициативи, които сдруженията ни в чужбина правят – от културните вечери и купоните, до курсовете по български език и танци. Всички чужденци, които влизат в по-продължителен контакт с българи, научават български в някаква степен. Впрочем в танцовата група от Erlangen едно от момчетата беше немец.

А представяте ли си какво ще направим, ако някой все пак ни помагаше? За събитието в събота имахме проблем да набавим дори туристически брошури, а на гърците им бяха изпратили цял камион. Всички разходи за бензин, продукти и т.н. бяха поети от организацията и респективно събрани пак с безвъзмездния труд на студенти.

Повечето ще си кажат, че системата в България е скапана, но това не решава проблема. На срещата на студентските организации в Nürnberg стана дума, че всички министерства са страшно въодушевени от това, което ние правим и искат да ни помогнат. Аз, за жалост, не съм видял и трошица от този екстаз и това не говори в ползва на желанието им да привлекат обратно т.н. „изтекли мозъци“. Постарайте се малко повече. Единият патриотизъм ни държи сега.

Вижте тук снимките и клиповете от изложението Global Village. Ето и два клипа. Не знам защо качеството е толкова лошо – на оригинала беше супер.

Боян Юруков

Вижте още от Блогът на Юруков:

Социално и данъчно законодателство в Германия – къде да намерим информация

Българите в Германия – последни данни

Защо моето образование е по-добро

Leave a Reply