Германия за напреднали: Оцеляване в библиотеката (урок 2)

След като преди почти година те въведохме в правилата за оцеляване в немските университетски библиотеки, в тази статия идва време да изброим деветте най-ужасни неща, които могат да те сполетят в тях. 

11025445_10153134595033103_1985252434_o
Заспа още на първата страница

1. Да заспиш върху ръкава на пуловера си, оставяйки сипматичен отпечатък с едра плетка върху половината си лице… защото всички обичаме power naps.

2. Да излезеш на кафе пауза или обяд и да завариш кисел студент по право, седящ на мястото ти, когато се върнеш. Не се сърди на милия правист – той е преместил нещата ти от бюрото и е готов да се сбиете за мястото само, защото стресът преди държавните изпити е взел контрол над него.

3. Да откриеш, че в библиотеката няма нито едно свободно място, както и че всички книги, които ти трябват, са взети от по-ранобудните.

4. Да ти развалят настроението, като ти кажат, че дишаш прекалено силно (истинска история от Берлин), че разлистваш страниците прекалено шумно (история от Манхайм), че лаптопът ти е за изхвърляне, понеже хипервентилира (пак от Берлин), или просто да те гледат гадно по някаква неясна причина.

Внесохме круша и лютеница в юридическата библиотека на Хумболдт. Yeah!
Внесохме круша и лютеница в юридическата библиотека на Хумболдт. Yeah!

5. Да те спрат на входа, понеже влизаш със забранен предмет. Ще се наложи да си върнеш банана, Клуб Матето и кутията с ядки в шкафчето.

6. Да станеш бибстър. Точно така, идва от библиотека + хипстър…

7. Някой да се опита да флиртува с теб, докато се опитваш да решаваш задачи по висша математика.

8. Да си купиш евтин учебник от Amazon и като ти го доставят, да се окаже, че е краден от библиотека в друг град. Да понесеш пиукането на алармата всеки път, като влизаш в библиотеката в своя град.

9. Да ти откраднат най-хубават химикалка /чисто новата книга със закони/ маркера, докато те няма.

10. Да се върнеш към мястото си след пауза и да видиш как някой пие от шишето ти с вода.

11024940_10153134589298103_555239362_o
#yolo

11. Индиецът до теб да играе WoW и да те разсейва (TU Берлин).

12. Момичето на бюрото пред теб да си прави селфи, в което и ти неволно попадаш #instabib #yolo #сесия #продължаваменапред 

13. Човекът до теб непрекъснато да гледа в екрана на лаптопа ти особено докато скролваш фейсбук.

14. Човекът до теб да се разпростира отвъд невидимата граница по между ви, която разделя масата на идеални половинки.

15. Шкафчето да откаже да ти върне инвестицията от 1 евро.

16. Да осъзнаеш, че нищо, ама съвсем нищичко не знаеш вечерта преди изпита си.

Таня

Прочети и останалите статии от рубриката Германия за напреднали.

0 Replies to “Германия за напреднали: Оцеляване в библиотеката (урок 2)”

  1. По принцип съм съгласен с повечето точки, но не мога да се сдържа и да не направя няколко коментара към четири от точките.

    #2 не би трябвало да се случва, ако не си отсъствал повече от 15 мин или 1 час по време на обедната почивка (обикновено от 12 до 14). Ако все пак някой ти заеме мястото, въпреки че това не се е случило, имаш право да се оплачеш на ръководството в библиотеката и най-често са на твоя страна. Ако човек отсъства по-дълго, другият е в правото си да заеме мястото.

    #4 – някои хора наистина разлистват твърде енергично и шумно и разсейват околните. Все пак сме в библиотека и трябва да се съобразяваш малко. Ако пък те гледат накриво, се замисли добре дали наистина е „без причина“. Дали случайно не цъкаш прекалено много на мишката или не си се разблъскал по клавиатурата на компютъра си вместо да учиш? Или пък да не би да си почнал/-а да тропаш, на цъкаш с химикала или да си въртиш молива по пръстите от нервнотия? Излез и се разходи и ще ти мине, няма нужда да изнервяш всички около теб… Ако не ти се учи, и утре е ден, просто излез и се разходи малко. Ако нямаш време и наистина си под стрес и все пак ги правиш тези неща, няма и да забележиш, че те гледат „криво“.

    #11 – срещу такива трябва да се въведат специални правила. Игрички можем и вкъщи да си играем, но невсички имат възможността да се концентрират да учат или вършат работа у дома си и причините невинаги са само субективни (напр. има строеж до вас).

    #13 – досадно е, но не му е мястото да „скролваш фейсбук“ в библиотеката. Същото е като игричките (вж. горния параграф). Все пак можеш да помолиш учтиво човека да не ти зяпа екрана, но може да е от тези „кривите“, на които само пречиш, докато цъкаш трескаво из социалните мрежи, а те се опитват да четат на спокойствие. Не, понякога дори тапите за уши не помагат!

  2. И защо трябва “…Да заспиш върху ръкава на пуловера си…” само защото професорът ти по история на Китай (китаец на 70+ години) знае немски на ниво В1 и през 3/4 от лекцията се усмихва и бърбори “Ja, ja?”. Или защото професорите ти по японски език знаят по-малко немски и от китаеца и вследствие на това потокът ви от 200 души се е редуцирал до 20, които все още посещават лекциите? Примерите са от Uni Bonn учебната 2014/2015 специалност “Asienwissenschaften”.

Leave a Reply