Германия за напреднали: За вас, бг-мами и татковци

mpt109dyНе искам този пост да се превръща в повод за подигравки и нападки, нито да се тълкува като някакъв вид дискриминация на база възраст, или пък да кара хора да се отказват от това да търсят информация за следването и живота по немско. В рамките на сайта FAQ4uni и групата Помощ за кандидатстване в Германия/Австрия винаги сме се опитвали да отговаряме изчерпателно на всевъзможни въпроси, касаещи близките ни теми, и да помагаме на ученици и студенти, както и техните родители. И държим това да си остане така занапред.

НО. Забелязваме една малко неприятна тенденция на родители, коиosborne-paто не просто се опитват да помогнат на децата си да се справят с едно от най-сериозните предизвикателства до момента в живота им – местенето в друга държава и започването на следване, а наместо това буквално поемат абсолютно всички съпътстващи задачи, търсения, питания, ходения по институции и пр. В някои редки случаи – например, когато бъдещият студент не е на място в България, за да си движи документите, работи и няма време, има здравословни проблеми и подобни, е ОК това да е така. Но в масовия случай води до изключително трагикомични ситуации, в които си отделям от личното време, за да се срещна с майки, бащи и техните отрочета и да им разкажа за живота в Германия, при което на срещата родителят ми задава най-общите въпроси на света, на които и тригодишен може да си отговори с един клик в Google (в кои университети се учи архитектура, какви са сроковете за кандидатстване, каква оценка трябва), а заинтересованият бъдещ студент си цъка през цялото време на смартфона и пуфти от скука. True story, за съжаление.

cartoonСкъпи родители, това сигурно сте го чели във всяка книга на тема “Как да възпитам детето си правилно”, но е особено релевантно в тоя случай – ако ще помагате с нещо на децата си, то помогнете им да станат самостоятелни индивиди. Защо спестявате от години насам за образованието на детето си в чужбина, ако това изживяване няма да му помогне поне малко да израстне паразитно-зеленчуковата тийнейджърска фаза, в която се прибира вкъщи, за да яде, спи и да му изперете чорапите?! Едно е да предложите помощта и подкрепата си, да го свържете с познати, които могат да помогнат, както и да контролирате и да се интересувате от това как върви процедурата по кандидатстване, търсене на жилище и подобни. Това е най-естественото нещо, което всеки отговорен родител би искал да направи за детето си. Съвсем друго е обаче изобщо да не му дадете шанс да се сблъска само проблемите и да въртите самосиндикално цялото кандидатстване и преместване, да питате и говорите вие от негово име, изключвайки напълно сина си/дъщеря си от процедурата.

А после какво? На лекции вие ли ще ходите вместо детето си? Или на изпитите? Вие ли ще го социализирате в новата среда, ще му търсите приятели, гадже, работа, ще се разправяте с немските институции? Макар че хич не говорите немски? На това началната ми учителка му викаше мечешка услуга. Освен ако не вярвате, че отрочето ви е пълен идиот (а всички знаем, че вашето дете е по-по-най от всички!), няма логичен довод в полза на това да не оставите сина/дъщеря си да върви по собствения си път и стъпка по стъпка да става по-самостоятелен(на).

Всички знаем, че се притеснявате. И че и професор на 54 с две собствени деца да стане, Гошко за вас ще си остане винаги малкото момченце, което плачеше сутрин като го водехте на детска градина. И всички знаем, че винаги ще се притеснявате и не очакваме да е иначе – няма как, такава е човешката природа. Но представете си какво щеше дастане, ако майките и бащите на създателите на FAQ4uni (които и до днес водят активни атаки по всички онлайн фронтове – от skype до фейсбук, за да ни питат какво ще ядем на вечеря) не ни бяха оставили навремето сами да си подаваме документите, да ровим по сайтове и да търсим студенти за впечатления от различните специалности? Правилно – изобщо нямаше да четете тази статия тук.

Кали

Още от Германия за напреднали тук.

0 Replies to “Германия за напреднали: За вас, бг-мами и татковци”

Leave a Reply