Какво е да си студент в чужбина: Техническият университет в Дармщадт, Германия

Препубликуваме статията от блога на Боян Юруков, виж оригиналния текст тук.

Един приятел ми препрати новата рубрика на Дневник за университетите в чужбина и студентския живот там. Идеята е на студентката от Бирмингам, Теодора Бързакова и се изпълнява с помощта на сдружение „Тук-Там“ – съ-организатори на форума Кариера в България”, за който съм писал. Реших да споделя опита си от моя университет TU Darmstadt, първо защото е един от най-добрите в Германия , но най-вече защото получавам често запитвания за него.

 1. Къде учите и доволен ли сте от обучението?

Уча Изчислително инженерство (Computational Engineering) в Техническия университет в Дармщадт, Германия. Това е информатика с механика, като аз се специализирам в първото. Университетът е сред първите в Германия по информатика и въобще един от най-големите. Има много международни студенти и добра база. За жалост научния персонал е доста малко, което означава, че почти всички упражнения се водят от по-големи студенти, а лекциите се посещават от няколко стотин души наведнъж. На някои изпити, например, се явяват по 1000-1500 души. Като цяло обаче университетът е страшно уважаван и определено се научава много… когато и ако успееш да завършиш.

 1. Харесва ли Ви самият град? Разкажете нещо типично за него.

Градът е особен. Голям е колкото Пловдив, но с половината население. От гледна точка на нощен живот е скучен, но е близко до Frankfurt, където има много добри дискотеки. Пълен е с чуждестранни студенти и отношението към тях е изключително добро. Затова и има постоянно студентски купони. Ако сте информатик/-чка, това е мястото за вас, защото е в центъра на т.н. „европейска силиконова долина“. В града освен TU Darmstadt има още един университет, множество институти, изследователски центрове, големи компании, както и контролния център на ESA за орбитални сателити. Като история регионът също е интересен и има какво да се види. Примерно тук е учил Александър Батемберг, а съвсем наблизо е замъкът Франкенщайн. На 20 мин. е едно от най-натоварените летища в Европа, което означава, че имате евтини полети до цял свят.

 1. Кои са основните трудности през първата година?

Жилища, език и работа в този ред. Тъй като наистина има много студенти, а градът е малък, нормално е да има проблем с квартирите. Има няколко големи общежития, но не стигат местата. Все пак тук има доста голяма група наши студенти (над 400), което означава, че непременно ще се намери някой да помогне. За езика има безплатни курсове в университета (на всякакви езици). Това означава, че лесно може да научите немски, но от друга страна многото българи и други чужденци означава, че ще говорите предимно на български и английски. За работата – има позиции, като най-много са в IT сферата. В университета има и много места за водене на упражнения и проекти.

 1. Можете ли да дадете полезна информация относно застраховки и транспорт?

В семестриалната такса (около 200 евро) има включен билет, който важи за почти цялата провинция за повечето видове транспорт. Така на практика ви излиза почти безплатно, а градският транспорт и влаковете са наистина добре организирани. Градът също така е малък и удобен за превоз с колело. С кола излиза сравнително скъпо заради таксите и бензина, но ако ви трябва за работа е ок. Единственият данък е здравната застраховка, която за студенти е около 70 евро. Изкарват ви я още като се регистрирате в университета. Ако имате здравна карта от България обаче, нямате нужда от немска и е достатъчно само да и опрощавате здравните на всеки 3 до 6 месеца за това, че сте студент в DE. Освен това, в Германия по принцип има допълнителна такса от 500 евро на семестър отгоре на ония 200, но в нашата провинция я отмениха.

 1. Какво е положението с работата за студенти? Бихте ли дали полезни съвети в това отношение?

Както казах по-горе, има предимно позиции в IT. По принцип студенти, работещи нещо по специалността си във фирма или университета ,се наричат HiWi-та. Има доста възможности за такава работа смесена с обучение. При някои от тях няма нужда да имате специализирани знания. Доста хора работят в ресторанти, барове и други заведения. На панаира във Франкфурт често търсят пазачи и сервитьорки. Като цяло обаче е трудно да се ориентира човек в началото, особено като не знае много езика. И затова ще ви помогнат доста другите българи, стига да не ги питате директно да ви намерят работа.

 1. Има ли кариерни центрове, ориентировъчни клубове в самия университет?

Има семинари, консултации и прочие по темата. Има дори консултиране за създаване на start-up-и. В Дармщадт е и един прекрасен кариериен панаир – Konaktiva, който всъщност е след няколко дни. Макар че традиционно образованието в техническите университети да са предимно теоретично, има доста проекти с външни фирми или проекти за такива.

 1. Добра ли е библиотеката на университета и ако не, къде си намирате учебна литература?

Библиотеката е доста добра. Даже в момента се строи нова, защото мястото не стига. Цялата препоръчана литература и много от учебниците могат да се намерят там. По повечето от техническите специалности обаче се учи по скрипт, който се отпечатва или направо от презентациите. Някои немци харчат стотици евро всеки семестър за книги, но на вас няма да ви се наложи. Въобще освен за ксерокс от време на време няма особени разходи за материали.

 1. Има ли възможност за спорт в града и университета?

Има добър комплекс към университета с много безплатни или евтини спортове като аеробика, волейбол, 100 вида танци и бойни изкуства и т.н. В Германия като цяло масовият спорт е на почит, което означава, че има добри бази. Има няколко голями фитнес зали с различни цени на месец, зала за кънки на лед, за скуош, затворена зала за катерене и каквото ви хрумне още. За много от тях имаме намаления като студенти.

 1. Можете ли да дадете няколко съвета за по-икономичен живот в града?

За храненето – най-добре е да си готвите сами. Студентският стол е що-годе евтин спрямо другите McDonalds, но храната не е толкова добра. Наблизо има един гръцки ресторант – Панино, където има добра оферта за студенти. Остават дюнерите и китайското, които са скъпи за Германия – съответно 4,5 и 6-7 евро, но са основна храна по време на сесия.

При мебелите има доста намаления, но основно ще ги взимате от улицата (sperrmull), където изхвърлят здрави, но стари уреди и мебели, просто защото някой си е купил нови. Добро място за мебели също така Ebay, където са малко по-добри от sperrmull, но се налага да организирате транспорт. За целта университетът предоставя евтини микробуси под наем (за когато се пренасяте например).

 1. Има ли интересни възможности за прекарване на свободното време?

Както казах по-горе, дискотеките в града не са кой знае какво. Във Франкфурт са по-яки. Там е и Cocoon, който се води за един от най-добрите в Европа и където resident е Sven Väth, a Дейвид Гета често посещава. Български масови партита вече не се правят често, но за сметка на това в Майнц и Манхайм има доста такива (но нашият университет е много по-хубав). Има доста балкански, испански и бразилски партита наоколо. Често се случва и световни звезди да правят промо концерти/гостувания в дискотеки наблизо.

 1. Какви професионални перспективи Ви дава специалността, която учите?

Целта на моята специалност е създаването на симулации на различни процеси и елементи с цел тестване и подобряване. Примери за това са виртуалните тестове на сблъсъци на коли, химични реакции, поведение на сгради при определени условия и т.н. Възможности за реализация има във всички индустрии, защото този тип тестване и оптимизация навлизат навсякъде. Самият факт, че учим почти всичко от информатиката и механиката ни поставя в междинна позиция между инженерите в един проект и софтуерните специалисти, никой от които не разбира какво точно прави и иска другият.

Това на теория. На практика повечето студенти от специалността се ориентират към някаква тясна насока. Аз съм в IT. Механиката обаче ми даде инженерно мислене – нещо, което липсва на много информатици.

 1. Продължителност на учението.

Това е въпрос, който не стои при повечето университети, но е важен за Германия и особено за Дармщадт. Средната продължителност на обучението при 3-4 годишна програма е 12-13 семестъра. Затова наскоро излезе доста популярен немски филм „13 семестъра“, сниман точно в нашия университет. Причините за голямото забавяне са много, сложни и типични за конкретния университет. Някой казват, че е заради преподаването, други – че нямаме конспект, както в България, трети – че сме твърде много студенти и никой не те подтиква да учиш и т.н. Все пак аз почти не познавам някого, който да не е завършил с поне година закъснение. Случвало се е на интервюта да питат защо вече 6 години сте студент и е достатъчно само да кажеш, че си в TUD и да кимнат разбиращо. За сметка на това след като завършиш, така си трениран да оцеляваш, че можеш да се справиш с всичко. Ако завършиш, разбира се – огромна част от студентите си тръгват още през първата година. Не знам точната статистика, но само някъде между 1/4 и 1/3 от приетите завършват. Страшна цедка е.

Ето няколко снимки от града. Албуми от купоните може да намерите тук. Първата снимка е на роботите, с които университетът спечели световната награда на RoboCup няколко поредни години.

Боян Юруков

Виж още от Блогът на Юруков:

Защо моето образование е по-добро?

Как се създават приятели на България

Има ли българи? – Дармщат, Германия

Q&A – Преди, за и след учението в Германия

Leave a Reply