Как да се храним правилно по време на следването?

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПреди лекция изяждаш набързо няколко бисквитки с кафето и това стига за едно приемливо начало на деня. За истинска закуска никога нe oстава време зарадите проклетата аларма, която сякаш с всеки изминал ден звъни все по-късно. Нищо чудно, че още по средата на лекцията коремът ти вече бясно къркори, а очите ти застрашително се затварят. Една кола с още две кафета и отново си изпълнен с енергия. Точно в 12:00 на обяд седиш в столовата, а от енегията ти няма и помен. Днес предлагат спагети. Сипват ти в една голяма чиния и ти ги поливат обилно със сос. За идеален завършек на обедното ти меню си взимаш и десерт – банан (дотук добре), плуващ в шоколадов сироп (още по-добре). Как да му откажеш?

Вълчият глад те напада отново към 16:30, затова прелапваш един сникърс, колкото да изкараш последния семинар за деня. За вечеря пък си позволяваш една пица като награда за изпълнения с напрежение ден в университета. След това се сещаш, че в шкафчето ти със запаси е останало едно пакетче жилирани бонбони. Студентският живот в чужбина хич не е лесен и човек винаги трябва да има нещо вкусно и възможно най-вредно под ръка, за да успокои нервите си. Защо обаче ти стягат толкова дънките, докато си се излегнал на дивана и гледаш ,,Как се запознах с майка ти?“, е пълна мистерия.

По-малко вредна храна

unhealthy-foods-reviewДобре, признаваме, че не всеки се храни по този начин, но е факт, че всички студенти имат нещо общо, щом се отнася до здравословното хранене: малко време и малко пари. Ето защо средностатистическият студент яде Fast Food от 6 до 8 пъти на седмица. Но има ли желание, има и начин. И за да не започваме с обичайните неща, които и без това често чувате от мама („Дете, не яж на дивана пред телевизора, яж по-умерено, бавно, пълноценно, биосъобразно и по-малко ”бърза храна”!“), искаме да ви дадем няколко съвета, чрез които тялото и мозъкът ви да са винаги във форма.

По-често полезна храна

healthy-foodВинаги трябва да се стремим да се храним правилно, но особено по време на изпити, когато ни подгони стресът, е почти невъзможно. Важно е да отделяме специално време на храненето, превръщайки го в ритуал, на който да се наслаждаваме, вместо да играем играта ”Кой ще изяде целия хладилник за най-малко време?“, състезавайки се сами със себе си. Това няма да доведе до награда за победителя, а до гадене и трупане на излишни килограми в последствие. Компенсирането на лошия ден с калорийни, но не и богати на хранителни вещества храни, няма да повлияе добре на самочувствието ни, особено като установим, че гореспоменатите дънки вече въобще не ни стават. Ние не искаме това да се случва, затова ще ви изредим няколко храни, които не биха довели до тези последствия:

  • Риба – Богата на омега 3 мастни киселини, които имат свойството да подобряват паметта.
  • Авокадо – Богато на витамин Е, който засилва имунната система.
  • Яйца – Също влияят добре на паметта заради съдържанието на холин в тях.
  • Черен шоколад – Засилва кръвообръщението, а кофеинът, който той съдържа, ще ви помогне да не заспите над учебника.
  • Кафе – Доказано е, че кофеинът засилва спомените в продължение на 24 часа.
  • Чесън – Бори се срещу причинителите на болести и то успешно.
  • ВОДА – Винаги носете шише със себе си.Организмът има нужда от хидратиранe.

rtreКак да възстановим силите си?

Който много учи, има нужда от почивка. Добрият сън е важен, особено през уикендите, когато си си легнал на сутринта, а предишната нощ не си спрял след втората чаша вино. В такива случаи също има подходящи храни, които ще ти помогнат да си възвърнеш силите. Такива са черешите, бананите и бадемите, които помагат за дълъг и спокоен сън и отпускат мускулите.

Превод: Наталия Николова

Прочети оригиналната статия на немски тук.

Leave a Reply