Антонио Павлов, Спортни науки в HU Berlin

sport1Който иска да се занимава със спортна специалност в Германия, трябва да знае, че има основно две направления – Sportwissenschaften и Sportmanagement. Има редица университети, които предлагат първото (пр. Франкфурт, Хумболт), докато второто е по-застъпено в най-голямата спортна академия в страната – Deutsche Sporthochschule Köln, но и в други университети като Бохум и Потсдам. Спортният мениджмънт е с по-икономическа и BWL насоченост, докато при спортните науки фокусът е доста по-широк и обхваща области като история, етика, право, медицина, информатика, икономика, психология и мн. др.

В университета Хумболт в Берлин се влиза само по документи и няма някакъв по-специален изпит. В Кьолн например има т.нар. Sporteignungsprüfung – представлява покриване на нормативи в общо 20 различни спортни дисциплини в областите плуване, лека атлетика, отборен спорт (баскетбол, футбол, волейбол) и гимнастика. Ако не покриеш нормативите дори само в една дисциплина, не те приемат. Макар за самото кандидатстване в Хумболт да не трябва да покриваш никакви спортни нормативи, желателно е да имаш стабилна спортна подготовка, за да можеш да се справяш с изискванията по време на самото следване. 

Sport2Предметите в рамките на обучението по Sportwissenschaften в Хумболт могат да се разделят на основно два вида – научни такива и спортни дисциплини. При научните има например спортна медицина, спортна моторика, биомеханика, спортна педагогика и дори социални науки. Много силно застъпена в университета е медицинската насоченост, така че ако идея си нямате от биология и химия, по-добре помислете сериозно преди да кандидатствате тук. При спортните дисциплини се изучават следните спортове: плуване, гимнастика, лека атлетика, танци (от хип-хоп до класически – въобще всичко!), отборен спорт (футбол, волейбол и тн.) и Schlagsport (тенис, тенис на маса и тн.). Учат се правилата и тактиките в отделните спортове, но и се практикуват. Изпитите представляват както тестове и писмени Klausur-и (например отговор на въпрос относно правилата на дадена дисциплина), така и спортуване (пр. да изиграеш 1 волейболен сет и да те оценят на база на показаните умения). Проблемното при Хумболт е, че е предварително зададена насочеността в областта на спортната медицина. На други места, примерно във Франкфурт, първата година учиш от всичко по малко, а втората сам преценяваш дали да се специализираш към медицина, педагогика, журналистика и тн.

sport3Тъй като специалността е доста широкоспектърна, сферите на реализация също са много. Хората с Lehramt например могат лесно и сигурно да станат спортни учители или пък фитнес-треньори. Хора, завършили Sportwissenschaften, стават треньори, спортни журналисти, физиотерапевти и кинезитерапевти, head hunter-и на спортни таланти, в много много редки случаи дори професионални спортисти.

0 Replies to “Антонио Павлов, Спортни науки в HU Berlin”

  1. Има ли спортни специалности в Германия с английски език, или всички са само с немски?

  2. Добър ден!! Искам да ви попитам къде освен в Хумболт и Франкфурт има специалността Sportwissenschaften. Предварително благодаря!!!

  3. Здравейте, искам да се свържа с автора на статията, за да го попитам това-онова. Бихте ли ми помогнали, благодаря предварително !

Leave a Reply