Още 10 неща, които да направиш по време на следването си

Прочети първата част на статията тук.

Запознай се със страшно много нови хора

friendship-grey-childrenНовите запознанства са маята на живота. Всеки има своята история на житейската си пътека и с вашата среща вашите житейски пътеки добавят нова вълнуваща страница към всяка история. Постави си задача по време на следването си да се запознаеш с колкото се може повече хора. Може би ще откриеш своя партньор в живота или ще отпочнеш приятелство до гроб.

Създай незабравими спомени

Следването е времето за безкрайни открития. Създай незабравими преживявания заедно със стари и нови приятели. Опитай колкото е възможно повече. Разшири хоризонта си.

 Дръж се за мечтите сиdream2

След години размисъл какво да подхванеш в живота си се оказваш още недоизмислил. Въпреки лутанията ти за пътя на бъдещата ти кариера твоите мечти са налице и ще се превръщат във все по-вероятна действителност, докато ти размишляваш къде искаш да те изведат в следващите години. Използвай следването, за да превърнеш тези мечти в реалност. Дерзай да ги осъществиш с пълното съзнание, че нито една не е недостижима.

Бъди като „гъба“

Твоето следване не е единствено и само удачен момент за себеопознаване, а и за опознаване на другите около теб. Прекарвай време с твоите близки приятели и познати,  интересувай се от тяхното лично развитие и се вслушвай в тяхното мнение – установи истински връзки, на които може да се уповаваш цял живот.

Прибави ново хоби

Оползотвори следването си и като откриеш нови интереси и хобита. Може да се пробваш да свириш на инструмент, да започнеш да рисуваш или да стартираш упражнения по програмиране. Никога не знаеш каква скрита страст дреме у теб, докато не опиташ да я разпалиш.

Не оставяй задълго в „негативизма“

downloadУдарите на съдбата са неизбежни. Дори и на везната да надделеят отрицателните над положителните неща, не увесвай глава. Не забравяй, че животът продължава и няма да се окажеш в по-добра позиция занапред да отблъскваш и отбягваш лошите преживявания.

Давай в замяна

Толкова много хора на планетата са в по-лошо положение от теб. Позволи си следването да е онзи момент, когато протягаш ръка към лишените от подкрепа. Било то чрез дарение, семестър за социални дейности или стаж в чужбина преди или по време на следването, в което положи усилия да доведеш някаква мъничка промяна в развиваща се държава и да инвестираш обратно в общността.

Научи се да цениш хората, които са винаги до теб

Когато вече всичко е изговорено и извършено, ще си в състояние да преброиш на пръстите на едната си ръка истинските и надеждни хора. Докато си погълнат от нови запознанства и откриването на нови земи, се сещай за и цени хората, които са винаги наблизо в тежък момент. Отношението към тези хора заслужава най-голямо внимание и голямо усилие, за да могат те да растат и преуспяват.helpandsupport

Доверявай се само на някои избрани

Въпреки че доверието е много хубаво качество, само на неколцина трябва да доверяваш най-съкровените си тайни и дори живота си. Ще изпиташ много по време на следването си  и трябва да внимаваш с кого споделяш. В крайна сметка всеки е най-близък сам на себе си и не може да бъде 100 % сигурен дори и в себе си, ако сам не внимава.

Живей за момента без притеснения или очаквания за бъдещето

Изконсумирай си ежедневно студентския живот. Прави всеки миг стойностен. Не гледай твърде далеч в бъдещето с огромни притеснения или очаквания, защото така само скача вероятността по-късно сам да се разочароваш. Вместо това дай шанс на всеки ден от следването ти да стане най-хубавият такъв в живота ти.

 

Превод: Мира Кънева

Оригиналната статия на немски можеш да прочетеш тук.

Leave a Reply