10 неща, които да направиш по време на следването си

Следването в университета е един от върховите моменти в твоя живот.

След него никога вече няма да бъдеш толкова млад и няма да имаш отново такова благодатно време, през което да гребеш с шепи от всичките възможности, които ти предлага животът.

1Да, точно свобода! Забрави всичките там предразсъдъци, че Поколението “Y” било лениво и немотивирано и че му липсвала отдаденост. Всички ние мечтаем за „повече“, но на тази възраст сме постигнали само част от желаното. Ето защо и твоето следване не трябва да се превръща в отрязък от време на погребани блянове, в което се вглъбяваш в по-дребни амбиции. Точно обратното – дай пълна газ, за да достигнеш до най-високите точки в твоя живот, отбелязвайки успехи и устремен към щастие.

Ето 20 неща, които трябва да свършиш по време на следването си:

Бъди себе си

Следването е перфектното време, за да откриеш себе си. Вече не живееш с вашите, за пръв път си стъпил сам на краката си и оттам имаш времето и спокойствието просто да бъдеш насаме със себе си, да научиш повече за собственото си „Аз“ и най-вече да се приемеш такъв, какъвто си. Намери собствения си път, а не се опитвай да плуваш в бурни води, за което ще имаш достатъчно време по-късно. Накарай света да осъзнае, че трябва да те включи в сметките си.

Бори се докрай

Това не означава да се подлагаш на мъки и лишения, а да понасяш зряло провалите. Всеки провал теfight_for_the_real_you_large превръща в по-добър човек, защото те извежда до някаква поука. Ще изскачат проблеми, но зад всеки буреносен облак се крие възможна дъга. Ако бъдеш взискателен към себе си и се впускаш в битката, можеш само да спечелиш.

Яж, каквото ти се ще

Плюй на всякакви нови диети и на постоянния натиск да изглеждаш точно толкова слаб, колкото един модел или актьор. Спортуването, здравословното хранене и поддържането на форма са едното, другото е отпочиването от стриктни диети. Яж винаги, каквото ти се е прищяло и не му мисли втори път. Няма да качиш 5 килограма само защото днес сутринта изяде един вкусен кроасан с течен шоколад. Яденето е сладко! Отдавай се от време на време на гуляй.

Излизай с някого, с когото въобще не си подхождате

Не се бой от срещи „на сляпо“ или срещи с хора, които „не са твоят тип“. Излизай точно с такъв тип – не logoзнаеш откъде ще изскочи заекът. Може да се влюбиш в някаква черта от характера на човек, която дотогава не си забелязал. И ще се изненадаш в какъв човек като цяло си се влюбил. Колкото и подобни излизания от дистанцията на времето да са случайно хрумване или скучнотия, при всички случаи ще оставят също така смешни и интересни истории за разказване.

Направи нещо за покачване на адреналина и колкото по-често – толкова по-добре

Търси тръпката, не залагай винаги на сигурно. Нервното чувство, когато си в крайна възбуда, трябва да ти стане до болка познато. Всеки има вътрешни червени линии, когато е обхванат от страх да ги прекрачи. И все пак, поеми някои от тези рискове, без да се тревожиш за последиците. В крайна сметка няма да получиш достатъчно и ще искаш още. Затова винаги премисляй ходовете – в зависимост от залога в играта, като се придържаш към средината – така че да не рискуваш нито твърде малко, нито твърде много.

Остани в движение

Следването не е време за усядане. Не се колебай за промяна. Ако заседнеш на едно място или установиш свой стил на живеене, животът ти стагнира и престава да бъде вълнуващ. Затова остани в движение, за да запазиш качеството на живот, което заслужаваш.

????????????????????????????????????????Обикаляй около света

Няма нищо по-изпълващо или по-отблагодаряващо се от пътуването. Обикаляй около света и изследвай непознати страни. Потопи се в чужди култури и отвори очите си за онова, в което хората по целия свят намират своето щастие. Няма как другояче да научиш тези уроци. Вероятно невинаги ще имаш време за пътешествия – и точно следването ти предлага този промеждутък в живота. Защото не знаеш кой може би ще покори сърцето ти и това ще е причината да не искаш никога повече да потеглиш нанякъде.

Обичай родителите си, благодари им и им дай нещо в замяна

До този момент родителите ти са били движещата сила в твоя живот. Обичай ги за всичко, което досега са направили за теб, защото се очаква отсега нататък да поемеш живота в ръцете си. Затова им благодари за цялата подкрепа, която досега отчасти са ти оказвали, както финансова, така и лична въпреки някое и друго твое неособено умно решение. Най-важното, обаче, е, че твоите родители при всичко, което са ти дали или допринесли за личностното ти развитие, не са поискали нищичко в замяна. Ето защо си помисли на свой ред ти по какъв начин ще се отблагодариш за жеста им.Wall-Sticker_Family_is_Everything_single

Прекарвай време край семейството си

Твоето сeмейство е било, е и ще бъде винаги твърдина в твоя живот. Приятелства и любови ще идват и ще си отиват, но кръвта вода не става. Наслаждавай се на свободата, която ти предлага следването, но прекарвай значително време около близките си  – дори се опитай да ги опознаеш, сега когато си навлязъл в света на възрастните. Ще си припомняш с удоволствие за времето, прекарано сред семейството, когато ти самият някога се зачислиш към редиците на по-възрастното поколение в рода.

Затвори стари рани

Забрави всичко гадно, което ти се е случвало някога. Гледай на следването си като на бял екран. Това е точният момент да се отървеш от лошите чувства, които те възпират от пълноценно изживяване на по-сетнешния ти живот. Лекувай отворените рани и приеми, че някои са нелечими. Ако имаш въможност и за най-малкото лечение, поне опитай. Действай занапред, както считаш, че трябва да действаш в случая, без да се чувстваш обвързан от предишни ограничения.

Очаквай продължение!

Превод: Мира Кънева

Оригиналната статия на немски можеш да прочетеш тук.

0 Replies to “10 неща, които да направиш по време на следването си”

Leave a Reply