Стипендиите на BAYHOST: финансиране на следването в Бавария

bayhost_logoЗа всички от вас, които търсят начин да продължат следването си в Германия, Баварският академичен център за Централна, Източна и Югоизточна Европа (BAYHOST) е една от институциите, към които можете да кандидатствате за финансиране на магистърски и докторантски програми на територията на провинция Бавария.

Центърът има за цел да промотира кооперацията на всички баварски университети, университети за приложни науки и художествените академии. Екипът им предоставя информация за сътрудничество в научните изследвания, координира академични връзки с Източна Европа и да подкрепя академичния обмен между студенти и учени.

Аз имах възможността да получа пълно финансиране от стипендиантската им програма и завърших успешно магистърската програма по Международна Ландшафтна Архитектура във Фрейзинг. Стипендиантите на BAYHOST получават не само финансова подкрепа от центъра, но и подкрепа във всяко отношение на студентския живот – екипът им ще отговори на всичките ви въпроси още преди пристигането; чрез семинарите, които се организират ежегодно, ще се запознаете с много от другите състипендианти, а това винаги е в плюс за новопристигналите.

Бих посъветвала всички студенти отиващи в Бавария, да подготвят пристигането си най-малко два месеца преди това. Университетът, в който учех, се намира във Фрайзинг в близост до летището на Мюнхен, и нямах никакъв проблем да се придвижа с  обществения транспорт до общежитието. Намирането на място в общежитие обаче е различна история. Досегашният ми опит от живота в чужбина беше от полза, но е винаги добре да се свържете с центъра за международен обмен (International Office) на университета, където администраторите много ми помогнаха с информация за това как и къде да се кандидатства за общежитие. Тук трябва да предупредя, че тъй като голяма част от Техническия Университет – Мюнхен се намира в града, борбата и чакането за стая в общежитието могат да траят с месеци – напливът на студенти се увеличава с всяка година.

За студентите, които са избрали програми изцяло на английски език, мога единствено да ви посъветвам, да имат поне основни познания по немски език преди пристигането си. Ако не сте в голям град, просто не очаквайте служителите в администрацията (особено в учебен отдел) да говорят чужди езици. Още с пристигането в университета трябваше да събера какви ли не документи и малкото немски, който знаех в началото ми беше наистина от полза. Дори и да не говорите езика перфектно, това ще направи живота ви много по-лесен, а и хората, по мое лично мнение, са много по-услужливи, когато комуникирах с тях на немски.

При пристигането в общежитието, съюзът на местните студенти осигурява всички новопристигнали с карта и друга информация за града – като където можете да пазарувате или да намерите най-близката банка и др. Преместването в общежития е обикновено през първите дни на месеца и е добре да се подготвите за известно чакане докато бъдете настанени, ако решите да го направите на 1 октомври, когато започва академичната година.

Основният начин за транспорт във Фрайзинг е колелото. Винаги можете да изберете да плащате за студентски билет, но в зависимост от това къде живеете – обществен транспорт може да не е най-евтиният вариант. Независимо дали човек търси колело или нещо друго, на уеб-страницата на повечето университети има страница с обяви от студенти, за всичко което може да ви потрябва по време на престоя. Друг удобен вариант са социалните мрежи на BAYHOST, групата на чуждестранните студенти в града и т.н.

Тук искам да подчертая, че чрез стипендиантската база данни се запознах с някои от стипендиантите онлайн още преди пристигането ми и така получих много полезна информация за живота в градчето. Това направи първите месеци там по-лесни и подкрепата която получих от тях наистина ми помогна в адаптирането.

В университета, по време на първата седмица на академичната година, обикновено има ден за ориентация и е препоръчително да не го пропускате. Там ще получите цялата важна информация по отношение на студентския живот – как да използвате интернета към университета, къде и как да получавате достъп до повечето зали, копиране/ разпечатка на документи и т.н. В повечето случаи тези услуги са най-евтини като използвате студентската си карта в залите на университета.

Разходите за живот в Фрайзинг могат да бъдат високи, както и като цяло животът в Бавария, ако не се обърнете специално внимание на месечния бюджет. Бих казала, че за мен абсолютния минимум е 550 евро на месец – като биха могли да бъдат много повече, в зависимост от учебната програма и това какви книги и материали са нужни. Като ландшафтен архитект не ми се е налагало да плащам за материали по проекти и макети, тъй като те се поемаха от университета, но за други програми предполагам, че е различно.

Студентският съюз има отлична спортна база във Фрайзинг и предлага много спортни дейности като волейбол, футбол, йога, бадминтон и т.н. – всичко за около 8 евро на семестър. Доколкото знам, има и зала за катерене в града и закрит плувен басейн. Те ще ви дадат отлична възможност да се срещнете с нови хора извън курса, който посещавате. Аз лично съм много благодарна, че имах възможността да се запозная с повечето от приятелите ми в Бавария през семинарите на Академичния център BAYHOST – независимо, че не учехме едни и същи дисциплини или на същото място, ние поддържахме връзка през цялото време.

Семинар на Баварският Академичен Център в Регенсбург, 2011
Семинар на Баварският Академичен Център в Регенсбург, 2011

Благодарение на стипендиантската програма успях да се концентрирам над обучението си и да изпитам незабравими моменти от студентския живот в Германия. Чрез семинарите по програмата и към университета се запознах с професионалисти от целия свят, и съм убедена, че това е от решаващо значение за бъдещето ми професионално развитие и ще осигури възможност за сътрудничеството ни в бъдеще.

Срокът за подаване на документи за стипендията за магистърски и докторантски програми на територията на провинция Бавария е 1ви декември 2014. Баварското министерство на образованието, науката и изкуствата ще спонсорира стипендии за учебната 2015/16 година. Завършилите от България и други Източно-европейски държави могат да кандидатстват. Целта на годишната стипендиантска програма е да подпомага научното сътрудничество и академичен обмен между Бавария и Централна, Източна и Югоизточна Европа. Стипендиите са предназначени за финансиране на докторанти или магистри в баварски университети. Финансирането по една академична програма може да бъде удължено два пъти за период от 3 години. Стипендията се изплаща месечно (700 €) и е в размер на 8.400 € годишно. Студентите с деца или безработен партньор и поне едно дете получават 860 € на месец, което е в размер на 10.320 € годишно. Кандидатите трябва да изпратят своите документи на адреса, посочен в официалния сайт.

За контакт (на английски или немски) г-жа Катрин Дьоппе: Ms Katrin Döppe, doeppe@bayhost.de 

Автор: маг. инж. М. Младенова

Leave a Reply