Първи впечатления от FU Berlin, Преслава Петрова

Информация за мен:
Преслава Петрова, 20 години, бакалавър: история на изкуството с испански и италиански, FU Berlin, начало – октомври 2014

4652432_origКато цяло първите ми впечатления от FU са доста противоречиви. Вероятно първото, с което един първокурсник трябва да свикне, са личната независимост и огромната отговорност, която върви ръка за ръка с нея. Възможно е на много от вас да ви е дотегнало от всички предмети, които задължително се изучават в българските училища (и с право). Е, в университета ще имате доста голям избор (в зависимост от специалността) и от вас зависи да се справите с това.

Важно е да знаете, че първоначално от вас ще се изискват неща, които никога не сте правили преди: да организирате сами програмата си, да изберете модули/семинари/спортове и подобни, да се регистрирате по един или начин за предпочитаните от вас модули/семинари и не на последно място да се справяте ежедневно с програмата, които сами сте си направили. По мое мнение не винаги наQuestions първокурсниците се обяснява подробно и достъпно как да се справят с тези задачи, затова е нормално в началото на семестъра да сте объркани и несигурни. Моят съвет: питайте! Дори когато не знаете дали сте на правилното място/пред правилния човек или на въпроса ви е отговорено някъде в интернет, но все още не сте напълно на ясно. Не винаги информацията ще ви достига, не винаги ще попадате на услужливи и учтиви събеседници, но във всеки случай питайте. Във ваш интерес е да сте информирани, затова не се колебайте да попитате, когато имате проблем. Не питайте само на обичайнтие места (бюро „информация“ и тн). Ровете в интернет, питайте познати и приятели, всеки, който може да бъде полезен. Моят опит показва, че понякога можеш да научиш повече от друг човек, който чака на опашка пред офис на преподавател, отколкото от самия преподавател. Човек никога не знае, затова дерзайте!

Освен това ви съветвам да запомните, че често немската „точност“ и „праволинейност“ не се проявяват като такава. Това важи не само за университета, а и за други обществени места като банки и др. Доста е възможно да ви обяснят, че нещо е невъзможно или че трябва да се случи до определен срок, а в действителност правилото да може да се заобиколи. Особено в университета е нормално някъде да е написано черно на бяло нещо, което изглежда категорично, но при разговор с подходящия човек може да се направи копромис за вас.

Пак стигаме до познатото ни питане. Може би ще ви омръзне или ще ви умори, но според мен без много и упорито питане нещата не feeling-mighty-successfulсе получават. Като цяло помнете, че е естествено началото на университетския етап от живота ви да ви причини ядове и дискомфорт, да изпита нервите и търпението ви. С помощ от близки и приятели и увереност, че си струва, всичко ще си дойде на мястото.

Прочети още за впечатленията на студенти от Берлин и FU тук

Leave a Reply