Hochschulsport – спорт по време на следването

logo-hochschulsportУниверситетите по цял свят предлагат на възпитаниците си възможността да практикуват широк спектър от спортове като извънкласна дейност. Специално в Германия палитрата е доста богата – от аеробика до жонглиране.

Занятията най-често се провеждат в специално изграден за университета спортен център. Има и часове, които са навън, когато времето го позволява. Основната цел на Hochschulsport е поддържането на добро здраве по време на следването, което може да е доста „обездвижващо”. От друга страна, спортът е чудесен начин да се запълни свободното време на един студент. Ежегодно се провеждат и състезания между университетите, което пък подобрява връзките и обмена между различните институции.

Начините на записване, цените и всички други детайли, съпровождащи спортните занимания, са различни за всеки университет. Все пак, те имат и някои сходства като:fitnes

  • Цените на картите зависят от статута (ученик, служител, външно лице). Също така видът на самата карта също е различен, съответно и цените варират (напр., в Uni Hamburg има SportsCard, FitnessCard, SchwimmCard, NoCard). За семестър диапазона е от 20 до 45 евро (естествено, това не са строго определени граници), което е в пъти по-евтино отколкото да се запишете на спорт извън университета.
  • В повечето случаи картата покрива и застраховка злополукаFU Berlin тази застраховка се поема от Unfallkasse Berlin, но пък при състезания тази опция отпада).
  • Масово, записването е онлайн, но след това персонално трябва да направите потвърждение. Може да се направи и лично регистриране в Hochschulsportbüro към съответния университет. Задължителните документи и при двата случая са лична карта и студентска книжка (понякога се изискват и други документи, които изрично са посочени във формата за записване).

Други оферти, които са известни сред студентските среди, са т. нар. Sport-Reisen.  В рамките на един уикенд се организират занятия по водни ски, например, или по плажен волейбол, гребане, рафтинг и т.н.

rowingОпределено, участието в спортните занятия, предлагани от университета би било огромен плюс. Ако все още се колебаете, ето някои предимства:

  • Главното преимущество на това да се спортува несъмнено e поддържането не само на физиката, но и на психиката. Спортът със сигурност ще отвлече вниманието от натоварващото ежедневие, изпълнено с лекции, домашни, изпити и т.н.
  • Друга привилегия е потенциалният шанс да срещнете хора със сходни интереси, а оттам да завържете нови приятелства. За първокурсниците това е особено ценно. 🙂

Виж още : Първи стъпки в новия град
Спортни портали на някои университети : FU Berlin , Uni Hamburg , Uni Aachen  , Uni Köln , Uni Düsseldorf , Uni Heidelberg

0 Replies to “Hochschulsport – спорт по време на следването”

Leave a Reply