Как да учим правилно? (продължение)

Първата част на статията можеш да прочетеш тук.study-tips_WEB

Методът на Локи  

Методът се базира на по-картинно учене и с малко упражнение подпомага овладяването на голям като обем материал. Учещият използва асоциативна техника, която е лесна за научаване и се използва масово от играчите в състезания по памет. Методът на Локи подрежда учебни съдържания и ги кодира. За всеки термин се запазва място, което може да бъде запълнено с различни съдържания. Така се създават променливи, които стоят в една фиксирана структура и принудително следват в определен ред. Подобна фиксирана структура може да бъде познат път или пък собственият коридор. На определени места се поставят умствено термини. По този начин се запомня особено добре определеният ред. Тази техника се свързва още със Симонид от Кеос, който е живял около 500-ната година пр. Хр. Той напуска рано едно празненство, което завършва трагично, тъй като къщата, в която се състои, се срутва и убива всички гости. Симонид трябва да идентифицира умрелите, някой от които обезобразени до неузнаваемост. Той се справя със задачата, като умствено минава през помещенията и разпознава хората по тяхната позиция.

 

Учебните карти

Човек може да учи много систематично с учебни карти. Този метод се базира на Себастиан Лайтнер, който го презентира в своя труд670px-Make-Flash-Cards-Step-3 „Да се научиш да учиш” от 1973-та. На предната страница на картата се записва термин или понятие, а на задната стои обяснението му. Човек трябва да се опита да обясни термина, без да обръща картата. Ако това е успешно, картата се мести назад в друга колода. Ако е неуспешно, картата се поставя в първата колода. Първата колода се повтаря много често. Другите колоди се повтарят по-рядко за контрол. Повторението помага на знанието да се запамети добре. Така най-добре се учат чужди думи, дати или формули. Методът обаче помага и за дефиниции и структури.

 

Обобщение

Който успее да се научи да учи правилно и отдели време да намери най-подходящия метод за себе си, може да спести много 3dd655a3866a9c26b195e0e2df48c018време и да получи добри оценки. Най-напред всеки трябва да открие в каква категория на учещи спада и кои условия са оптимални за него за успешно учене. Тогава вече може да се прецени както най-подходящият метод за учене, така и най-добрият начин за неговото прилагане.

Няма метод на света обаче, който да може да замени истинската мотивация и концентрация. Човек трябва да може да си разпределя правилно времето и да не изисква невъзможни неща от себе си и от своя ум. Добрият времеви мениджмънт включва и почивки от ученето, които са изключително необходими, за да може наученото да се запомни и за малко да се позволи на ума да изключи. Спорт, музика и здравословно хранене са няколко ключа към успеха. И в този смисъл: приятно учене!

 

Преводач: Цветомир Кадиков
Оригиналната статия на немски можеш да прочетеш тук.

Прочети още за как да се научиш да учиш ( част 1 и част 2).

0 Replies to “Как да учим правилно? (продължение)”

Leave a Reply