Необичайни специалности и къде да ги намерим

bg_foto00_homebannerНе всички искат да запишат най-популярните специалности като икономика, право, медицина и инженерни специалности. Който се осмели, може да намери мечтаната специалност сред следните необичайни предложения:

Туризъм и свободно времеrwimage

 • „Свободното време не трябва да страда заради следването” гласи популярно сред студентите мото. Този принцип е много лесен за спазване за някои бременски студенти. Все пак там се предлага предмета „Приложно знание за свободното време”.
 • На яхтите, готови, старт! Ако нямате страх от морска болест, може да пробвате със следното: „Круизен индустриален мениджмънт” в Бременхафен. Икономическото следване ви подготвя както за туристическия, така и за круизния бранш.

Музика и изкуство

 • Който може да постигне повече с флейтата си от това да очарова баба и дядо на Бъдни вечер, е точно правилният човек за Щутгарт. В държавното висше училище за музика и изкуство можете да изучавате любимия си инструмент и накрая да вземете бакалавър на музиката.
 • Бакалавър на музиката се получава и за специалностите „Музиканти на свободна практика” или „Църковна музика”.
 • Не сте музикални? Тогава можете да станете кукловод. Това също се предлага в Щутгарт и официално се нарича „Фигурен театър”.Rössl2

Околна среда и природа

 • Всеки немец произвежда по половин тон боклук годишно, което предвещава многобройни възможности за работа. Ако обаче нямате желание да носите оранжев гащеризон, може да пробвате със следване – „Управление на отпадъците и замърсяване на околната среда” предлага университетът в Дрезден, а „Отстраняване на отпадъците” този в Аахен.
 • По-красиво изглеждат нещата при „Кристалографията”. Заниманието с блещукащи камъни можете да изучите във Фрайбург или Кьолн.
 • Ето и още едно чисто нещо: „Контрол на качеството на въздуха” в университета в Щутгарт или „Водни науки” в университета Дюисбург-Есен.

Храна и пиенеcoffee-is-work

 • Оставаме на течните елементи – за много кафето е елексир на живота, но все пак заслужава ли да му посветим цяла специалност? Разбира се – за това са помислили в северното бизнес училище в Хамбург, където можете да намерите специалността „Мениджмънт на кафето”.
 • Не толкова безалкохолно минава деня в университета в Гисен или висшето училище във Висбаден. Там сред лекциите може да бъде намерена „Оенология”, тоест лозарство.
 • Алтернатива за любителите на бира предлага Мюнхен. В техническия университет във Фрейзинг можете да се запишете на „Пивоварство”.
 • Предпочитате твърдата храна? Тогава вашето място е в Хамбург при „Науки за храните”.

Педагогика и социални науки

 • Ако сте склонни да изучавате социални науки, то можете да го направите по един особено интересен начин във висшето училище в Мересбург. Ключовата дума е „Сексуална педагогика и семейно планиране”. Обаче преди да се посветите на размножаването, трябва вече да имате един бакалавър в задния джоб.
 • Същото важи и за предмета „Педагогика на деца от улиците” в университета в Хайделберг.
 • Искате да станете учител и все още търсите вдъхновение за втори предмет? Заповядайте: в техническия университет в Дармщат се предлага специалността „Грижа за тялото като учителска специалност”.

whats-my-name1-150x150Езици и култура

 • Зад понятието „Нова филология” се крият благозвучни наименования като „Фенистика”, „Синология” или „Полнистика”, които се занимават с модерните езици фински, китайски и полски.
 • Нямате желание да зубрите думи? В такъв случай една стойностна алтернатива предлага университета в Лайпциг със специалността „Ономастика”, тоест наука за имената.
 • Ако пък сте се насочили към културната област, то пасваща специалност можете да намерите за изучаването на всеки народ, където и да е на глобуса.

Това казва консултантът:

Стефан Пьопсел е дипломиран социален педагог и работи в академичния консултантски център на университета Дюисбург-Есен в областта на студенсткото консултиране.

„Моето мото гласи: Успешен е този, който прави това, което му лежи на сърцето. При избора на специалност централна роля трябва да играят личните качества и интереси, защото именно собствената мотивация е ключът към успеха7216f38f-cc5b-42cf-b84f-790736ed9c9b

Въпреки това съветвам всеки предварително да се информира и за положението на работния пазар. Възможно е да се окаже, че за силно специализирани предмети могат да се намерят много малко подходящи работни места. Тогава вече зависи от това, какъв тип човек си и дали си готов да поемеш известен риск.

Допълнителен проблем може да се появи при избора на специалност за магистър. Когато бакалавърът е твърде специфичен, след това може да стане по-трудно да намериш нещо подходящо.”

Преводач: Леа Филипова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.
Още за избора на специалност можете да прочетете тук.

0 Replies to “Необичайни специалности и къде да ги намерим”

Leave a Reply