Попитахме студенти по право…

Студентите по право често имат да кажат много за следването си, но нямат платформа, imagesNR0TU1WJна която да се изявят и да бъдат чути. Държавното сдружение на юристите иска да промени това и провежда първото национално абсолвентско запитване. Резултатът отчасти е изненадващ и далеч не е напълно положителен към университетите.

В столовете и кафенетата на немските факултети по право студентите си разказват за дразнещите и (по-рядко) позитивните страни на тяхното следване; но техният разказ не получава външно внимание. За държавното сдружение на юристите, което се състои от юристи в университети и висши учебни заведения в Германия, е дошло времето да се състави обща картина на мнението на студентите. „Идеята дойде по време на един общ обяд”, казва Ралф Борхерс, който е ръководител на работния екип, съставящ студентското запитване. „Това толкова ме въодушеви, че знаех, че трябваше да го направим. Все пак кой може да оцени следването по право по-добре от тези, които вече са го завършили?”Law-Student

 За държавния съюз на юристите това е първият голям проект, в който се взели участие почти 1000 (бивши) студенти за период от 6 месеца. „Наистина знаехме, че има някои специфични въпроси към абсолвентите от различните региони”, казва Борхерс. „Имаше и запитвания, които не се концентрираха само върху студентите по право. Но едно национално запитване от този тип и мащаб беше нещо ново за нас.”

Според Борхерс това е свързано с факта, че правното образование в много отношения се определя от региона и студентите се борят със собствените си проблеми. В запитването всеки готвещ се за изпит и всеки успешен абсолвент е получил възможността да изрази мнението си за различните аспекти от своето следване като структура и планиране; подготовка за изпитите или качество на преподаването. Но студентите, които не са успели да вземат първия държавен изпит успешно, също трябвало да получат право на глас. Абсолвентите дошли от всички региони, а почти всички са държали своя изпит между 2012 и 2014.

Университетът не подготвя студентите за изпита достатъчно добре

На въпроса, дали университетът ги е подготвил достатъчно добре за държавните изпити, студентите са дали средна оценка от 4,39 – където 1 е най-лошата оценка, а 10 – най-добрата. Като цяло 58,84% мислят, че не са получили компетентото образование, което би трябвало да им бъде преподадено според образователния закон.

atlas_of_law_student_brain_post_card-r1368fe387a1f403480d5b2c9fc70cd47_vgbaq_8byvr_512

Около 230 участника са посочили по-добра подготовка за изискванията на изпита като възможно подобрение. Към това трябвало да бъдат преподадени по-добре и основите на правната методика, а около 59% са признали, че в техния университет не се предлагат достатъчно курсове, в които да усвоят правното дело.

Освен това почти 20% критикуват структурата на следването. Много смятат държавния изпит за остарял и приканват например за едно интегриращо завършване, което да спаси тези, които пропадат в неуредиците на сегашната система. Към него трябва да се причислят и постигнатите по време на следването успехи.tumblr_m41g4tK9nZ1ql814fo1_500

Не особено въодушевени се оказаха участниците и от не толкова важните аспекти на образованието като престой в чужбина или предметите на чужди езици. Тези области според студентите са с важност под средното ниво. Така само 12,61% от запитаните например са учили в университет в чужбина.

Предимно доволни са били участниците с техните специализации – най-често са избирани икономическо или криминално право. Положително са били оценени и възможностите да задълбочиш интересите си чрез специализиране в дадена област. Въпреки това оценките в този случай не са сравними, тъй като всеки университет има различни методи и критерии за изпитване, съответно и оценяване. Освен всичко специализацията означава допълнително натоварване в разпределението на времето, което само отклонява от истинската цел – държавния изпит. Някои страдат и от това, че не могат да се вместят в редовното време след реформата от 2003г., което е голям недостатък за хората, които взимат BAföG.

„Има явни нуредици в нашето образование, които трябва да бъдат отстранени”, коментира Ралф Борхерс резултатите. „Това беше ясно на много още преди запитването, но сега го имаме черно на бяло.” Университетите трябва да се запитат, защо са оценени толкова лошо относно подготовката за изпити, а законодателят трябва да провери, дали правното образование все още е в крак с времето. Борхерс не забравя и за студентите – те трябва да помислят, дали самите те понякога не разчитат твърде много на университета и други институции. „Точно като начинаещ юрист човек трябва да гледа критично на всичко и да действа отговорно.”

Преводач: Леа Филипова
Оригиналната статия на немски можете да прочетете
тук.

0 Replies to “Попитахме студенти по право…”

Leave a Reply