Германия за напреднали: Немски гости в България

shop-saladЗапомни едно – гостите ми са много по-добри от гостите ти!

Всички сме чували за тях, а много от нас са ги виждали – (редките случаи на) наши немци колеги и приятели, които докоснали се веднъж до българския бит и култура, отказват да пият нещо различно от ракия и да ядат друго освен Шопска салата. Те са на всяко българско парти, псуват без следа от акцент на български, нерядко я живеят с българи, я са се сгаджосали с такива, и непрекъснато подпитват кога ще се връщаме към България, за да си book-нат и те билети и да ни гостуват. Е, Vorlesungsfreiezeit е перфектното време да ги поканим, за да пообиколят високите ни сини планини, или пък да си пекат белите дупета на някой роден плаж, припявайки си „Искам пак на Съни бийч, не искам в Майорка”.

Ако имате чуждестранни гости в София, Пловдив или Варна, заведете ги на Free Tour!
Ако имате чуждестранни гости в София, Пловдив или Варна, заведете ги на Free Tour!

Естествено, първо трябва да съобщите на вашите, че ще им водите още челяд, при това немска, което неминуемо води до това майка ви да получи инсулт от готвене на 134 вида мусака, чистене, ремонт на цялата къща, а понякога и купуване/наемане на ново жилище, за да посрещнете немчето „както подобава”. С кацането на летището там вече са се събрали и братовчеди, които не сте виждали от прощапулника си, за да посрещнат всички заедно това чудо на чудесата – жив немец от плът и кръв. Ошашлявеният ви приятел се усмихва неловко докато баба ви, която с немския е толкова на ти, колкото вие със западния хинду диалект, бута домашно направена баница в чинията му и му говори на български като на малоумен – все пак всички знаем, че колкото по-бавно и по-високо изкрещиш „Ха-рес-ва-ли-ти?!?!?!” в лицето на който и да е чужденец, неговорещ думица на български, той толкова по-добре разбира какво се има предвид.

Немските гости от друга страна прилежно са се подготвили със Sprachführer, който ги учи не само на това как да произнасят „шкембе чорба”, но нерядко съдържа и надлежно отбелязани особености на общуването в България. Така например в подобно четиво  наскоро попаднахме на подробно обяснение на феномена burgaski glarus, както и на картинкова схема за това как най-оптимално да хвърляш салфетки на chalga. Усетили веднъж, че бирата е 1 евро, а голямата водка – 2, приятелите ви подават документи за българско гражданство и нов черен дроб. Където и да се разхождате, хората наоколо мигновено наострят уши като чуят немска реч, british_tourist_111945пулят се срещу вас и започват на висок глас да говорят за шваби, Хитлер и аутобани. (Nota bene: минете предварително на оглед по стените на блоковете около апартамента ви, за да превърнете всички издраскани със спрей свастики в прозорчета). Естествено, непрекъснато срещате други немски туристи, които деликатно подвикват към вас като ви чуят да говорите на немски нещо от сорта на „HALLO! WIR SIND AUCH DEUTSCHE! WAS MACHT IHR HEUTE ABEND SO?!?”, а немските ви приятели навеждат засрамено глава и си пожелават никога повече по време на престоя си в България да не срещнат сънародници.

Кали & Таня

Прочети статиите от първи сезон на рубриката “Германия за напреднали“.

0 Replies to “Германия за напреднали: Немски гости в България”

Leave a Reply