Работа през ваканцията

Broke_Fotolia_Pixelbliss_13980095_Subscription_LБез пари в банковата ви сметка? Който иска да увеличи джобните си пари, използва за това семестриалните ваканции. Причините са налице: не трябва да ходите на лекции, което ви дава повече свободно време и гъвкавост. През ваканцията и заплащането на час е явно по-високо.

В проучването бяха анкетирани 20.000 студенти, които по време на семестъра на час са получавали 9.27 евро, а през ваканцията9.70 евро на час. Почасовото заплащане се е покачило с почти 5 процента.

На какво да обърнем внимание?WORK

  • Нямаш право да работиш повече от 50 дена (два работни месеца) наведнъж през календарната година, ако искаш да не плащаш пенсионни данъци.
  • Студентите не плащат нищо за здравни осигуровки, осигуровки за дълготрайни грижи и осигуровки за безработица.
  • Ако получаваш БаФьог (BAföG) имаш право да си заработваш до 400 евро на месец.

Още информация за социалното осигуряване

Здравни осигуровки, осигуровки за дълготрайни грижи и осигуровки за безработица: По принцип през семестриалните ваканции студентите могат да работят без да плащат по-горе изброените осигуровки, независимо колко печелят. Това обаче важи само тогава, когато студентът все още не е работил по 20 или повече часа на седмица през семестъра.

Пенсионни осигуровки: Който годишно е работил до 50 дена за 2 месеца, остава освободен от плащане на пенсионни осигуровки. Но ако са изработени повече от 50 дена и са спечелени повече от 450 евро, то тогава задължително пенсионните осигуровки трябва да бъдат платени.

Работене и БАфьоГ са съвместими, но само при определи условия

Като БАфьоГ- получател имаш право да печелиш до 400 евро, т.е. максимално 4.800 евро годишно. Акоillu_bafoeg_02 печелиш повече, БАфьоГ-ът ще бъде частично намален. Ето защо трябва да внимавате! Но: При споменатия таван на заплатата става дума за средната стойност в рамките на така наречения разрешен период за работа (най-много 12 месеца, например от октомври 2013 до септември 2014)

Това означава, че студентите могат да печелят повече пари в определени месеци през годината, например през семестриалните ваканции и да печелят повече от 400 евро на месец. 

И не забравяйте: който вече има допълнителна работа и получава стипендия, трябва да уведоми фондацията, която предоставя стипендията. Който получава стипендия и започне нова работа, също трябва да уведоми службата. Това се контролира от фондациите в съвместна работа с финансовата служба.

Преводач: Лора Тамер
Линк към статията на немски тук.

Още по темата: Документи, Съвети за работаФинансиране на следването.

Leave a Reply