Задавай собствени въпроси по време на интервю за работа

Покажи интерес и внимание и впечатли бъдещия си работодател в края на интервюто с помощта на съветите в тази статия.

5069-0-QuestПовечето кандидати се подгтовят наистина интензивно за многото възможни запитвания, които могат да имат бъдещите им работодатели към тях, но забравят напълно самите те да подготвят няколко въпроса. Питането за въпроси от страна на кандидатите за работа ги посреща неподготвени. Да мислиш, че липсата на въпроси от твоя страна оставя особено добро впечатление, е погрешен извод. Чрез целенасочени запитвания можеш да подчертаеш интересите си и още веднъж ясно да покажеш, че ще се отнесеш сериозно към дадената позиция, в случай, че я получиш. За това и трябва още преди интервюто да си помислиш за няколко въпроса, които оставят точно това впечатление, а не въпроси относно заплатата, почивните дни или коледните премии. Кой, какво, кога и как трябва да пита, зависи от предприятието, желаната позиция и обсъжданото място на кандидата и изисква голяма доза чувство за такт, за да не бъде развалено доброто впечатление само с един единствен грешен въпрос.

Примери за смислени въпроси

2dfa40bf6de41a990de03d203a7f4f18Смислено е например да попиташ за протичането на кандидастването или процеса, след като вече са те избрали. Въпроси относно работния ден, работното място и колегите също са в реда на нещата. В някои случаи дори имаш възможност да разгледаш потенциалната работна обстановка. Ако искаш да знаеш колко голям е екипът, в който евентуално ще работиш или каква е работната сфера като цяло, показваш своя интерес да се напаснеш възможно най-добре към предприятието и да работиш с останалите. За наистина заинтересованите важни точки са какви отговроности ще имат на желаната позиция и какви кариерни шансове съществуват след това. Особено за започващите своята кариера атрактивна е тази позиция, която със себе си води и възможност за повишение. Освен това, когато се интересуваш за допълнителни квалификации, показваш готовността си да се включиш активно наравно с другите. Подобно е положението и с въпроси относно командировки в чужбина. Интернационалните фирми винаги търсят квалификацирани и гъвкави служители, които биха се съгласили на преместване или по-дълъг престой в чужбина. А да покажеш, че си заинтересован от самото начало, по правило те прави още по-атрактивен за работодателя.

images

Деликатни въпроси

Към всички въпроси за пари е добре да подхождаш с внимание. Който пита веднага за заплата, бонуси, служебна кола или подобни, трябва да бъде много внимателен, за да не го заклеймят като алчен. Същото важи за работното време, извънредения труд и отпуската. Подобни въпроси не позволяват да бъде показан интереса към предприемача или дейността.

Глупави въпросиConcept image of the six most common questions and answers on a signpost.

За глупави въпроси се считат такива, на които човек лесно може да си отговори и сам, ако предварително се информира за фирмата. Ако все пак питаш нещо такова, правиш впечатление на доста незаинтересован. А въпроси относно менюто за хранене в стола или паузите за цигара, по-добре си ги спести. Детайлите ще научиш и сам с времето, щом подпишеш договора.

Преводач: Леа Филипова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.
За да разберете какво се случва, ако се разболеете по време на работа, прочетете тук.