Да остана или да замина?

i-1c25c7a301c231c9b36bc9c5d675408b-brain drainЗащо си заслужава да си промениш мястото на следване след завършване на бакалавърска степен обяснява вицепрезидентът на Конференцията на университетските ректори Холгер Буркхарт.

Интервю: Катя Босе

К.Б.: Господин Буркхарт, трябва ли човек да се премести за магистърска степен в нов град?

Х.Б.: Непременно. След бакалавъра човек така или иначе прави нова крачка и трябва да я използва, за да се вслуша в себе си и да планира как ще продължи по-нататък.

К.Б.: С какво би допринесла смяната на учебното място?

Х.Б.: Човек разширява хоризонта си. Особено когато се сблъсква с новиkeep-calm-and-let-s-make-a-new-start студенти и преподаватели с различна професионална перспектива и мрежа от контакти, от които може да се възползва. И, разбира се, фактът, че трябва да се внедри в една нова общност и да се ориентира в нея. Дори и това да води до временно забавяне или изоставане, бих искал да насърча всеки за тази смела крачка: Който е успял с бакалавърската степен, спокойно може да предприеме тази стъпка!

К.Б.:  Как може човек да избере къде да се премести за магистърска степен?

Х.Б.: Човек трябва да помисли върху това какви са интересите му, какво му доставя удоволствие и в коя област иска да се задълбочи, така че да може по-късно да се отличи от други кандидати. Да помисли дали го влече повече към теорията или практиката. Човек просто трябва да изясни собствените си цели.

К.Б.: И така се проявява правилният път?any_old_way_Wallpaper_by_P0RG

Х.Б.: Поне така човек може да търси много по-конкретно, кои висши учебни заведения предлагат подходяща магистърска програма и къде условията за следване в желаната област са най-добри. Кой град подхожда на професионалната перспектива? Разположен ли е в регион, където се намират много предприятия от интересен за студента бранш?

К.Б.:  Един студент как може да се информира за тези неща?

Х.Б.: На изложенията на университетите, например. Там може да поговориш с доцентите, да се консултираш. След това може да се информираш в страницата на университета за съдържанието на учебния план.

К.Б.: Тоест, човек трябва да се ориентира в избора си според професионалните критерии?

k9031459Х.Б.: Професионалните критерии са най-важните. Естествено че, човек може да си каже: Бакалавърската степен я завърших в едно уютно стедунстско градче – сега трябва да отида в столицата. Но е много важно човек да се чувства добре на мястото, където учи, за да може да учи мотивирано.

К.Б.: А има ли причини, поради които човек да не напуска досегашния си град на следване?

Х.Б.:  Защото най-накрая си е намерил твърда работа или има връзка в града ли? Това не са основателни причини.

К.Б.: Защо пък не?

Х.Б.: Това звучи тежко, но човек не трябва да остава, ако това би представлявало някакъв вид ограничение за собствения професионален път. Поне за един семестър трябва да се смени обстановката или да се отиде в чужбина. От това да прекараш по-малко време от семестър в чужбина, няма смисъл. Човек е първо е културно неук за новата страна и се нуждае отизвестно време, за да обработи новите преживявания и да свикне. А когато човек иска да научи нов език, бих препоръчал да остане колкото се може по-дълго в страната – минимум една година.

К.Б.: А ако човек не предпочита да ходи в чужбина? Изборът да остане в родината си поставя ли го в неизгодно положение?

Х.Б.: Когато след бакалавъра човек започва работа, никой не очаква, че дотогава вече ще е обиколил света. Естествено би било добре, ако университетите оставят малко свободно време в бакалавърските програми, за да могат студентите да отидат за малко в чужбина, но тъй като това все още не е приета практика, човек не трябва да се притеснява.

К.Б.: Има ли специалности, при които престоят в чужбина е особено смислен?

Х.Б.: Има много специалности, които са интернационалноstudy-abroad насочени в своите основи: икономическите специалности, медицина, природни и инженерни науки. Студентите от тези специалности често са съветвани, да изкарат магистъра си на английски език в чужбина. Сред юристите и обучаващите се за учители тази мисъл не е толкова разпространена. Но прекарването на известно време в непознатото е обогатяване за всеки.

К.Б.: Защо?

Х.Б.: Освен, че човек в чужбина си подобрява езиковите умения и изучава нови култури, личността съзрява: Човек се научава да се справя с предизвикателства като езикови бариери или търсене на жилище в нов град, става по-гъвкав и отворен за промени. И по-толерантен към другите, защото вече е изпитал какво е чувството да зависиш от помощта на някого.

К.Б.: Какво допринася престоят в чужбина в професионално отношение?

Х.Б.: Човек вижда как се преподава материалът на други места, как се правят там изследвания, как е общуването, как се процедира при проблеми и въпроси. Който е изпитал това, по-късно се справя по-суверенно и дипломатично на международната сцена.

К.Б.: Но какво да прави човек, ако не се осмелява на престой в чужбина?

Х.Б.: Ако мисълта за чужбина го изнервя, може да пробва първо с практика в интернационална фирма. Може би там ще си промени решението. Или ако не, трябва да изложи ясно позицията си пред работодателите, че промяна на мястото до този момент не се вписва в личните му планове, но би могъл да размисли за това по-късно.

Tips-for-Travel-the-World-within-your-BudgetК.Б.: Не може ли човек просто да направи едно околосветско пътешествие, вместо веднага да се записва за магистър?

Х.Б.:Това може да се направи в рамките на Urlaubssemester. От друга страна е добре човек да сигнализира на бъдещите си работодатели, че не е изгубил от поглед основната нишка в живота си. Тоест, добре е или да задълбочи изучаването на своята специалност в чужд университет, или да направи практика, която да има смисъл за бъдещите му професионални планове.

Преводач: Цветелина Александрова

Оригиналната статия на немски можете да прочетете тук.