Цветомир Карагечев, Медицина в Улм

Цветомир споделя впечатленията си от първите 4 семестъра следване на Медицина в немския град Улм:

961099_10203133463511626_1045981236_n

Следването протича по стандартния за Германия модел – разделено е на две части, а именно Vorklinik – Klinik (1,2 SemesterStaatsexamen/P.hysikum – 5 – 10 Semester – Schriftliche Hammerexam – Praktisches Jahr Mündliche Hammerexam). Следването е тежко, изисква отдаденост и най-вече желание. Изпитите обаче минават (и се взимат;)), а с минаването им отново остава само мисълта за мечтаната професия. Предметите, които трябва да бъдат изучени първите две години, са: Латински, Химия, Физика, Биология, Анатомия, Физиология, Биохимия, Психология и Хистология. Разпределението им в Улм е следното:

1. семестър: Латински или Терминология, Химия, Физика, Биология и Анатомия (така наречения Anatomie A Klausur, който е характерен само за някои определени университети – покрива теоритично цялата Анатомия, но не включва подробности за мускули, нерви, съдове и невроанатомия. Изпитът не трябва да се подценява, защото материалът никак не е малко). Към първия семестър са включени и практики по Химия, Физика и Биология, както и два семинара, по които се пише изпит. Химия и Физика са разделени на три части (Teilklausuren), като точките накрая се сумират. (!В медицината изискване за успешното минаване на всеки изпит е покриване на минимума от 60%!)

2. семестър: Хистология, Физиология Едно, Психология и Социология. Хистологията е разделена на три изпита, като един от тях е практически – разпознаване на препарати и тяхното описване. (!Хистологията е един от НАЙ-тежките изпити от Предклиниката на Улмския Университет. Изключителен акцент върху предмета и голяма квота на скъсани студенти.) Физиологията е разделена на две части, които са във 2 и 4 семестър. Изпитът по психология и социология от тази година е устен и не мога да дам информация за него. Включен е курс по психология, който е важен, защото акцентира върху подхода на лекаря към пациента и възможните развития на техните професионални взаимоотношения. 

10379149_10203133441471075_854366008_n
Кампусът на Улмския Университет

3. семестър: Präparierkurs: Според много хора топ изпитанието на Предклиниката. В Улм Анатомията се провежда в един семестър и се състои от 5 изпита – 2 за опорно-двигателната система, вътрешни органи, глава, врат и невроанатомия. Neuroanatomie и Obere Extremitäten се провеждат в писмен формат, а останалите три са устни. Курсът минава изключително интензивно и изисква доста учене и усилия. От друга страна е много добра възможност за първи реални впечатления от човешкото тяло. Освен това се учат изключително интересни клинични препратки, правят се упражнения с рентгенови снимки и така нататък.

Паралелно с Анатомията се провежда практиката по Физиология. По мое мнение изключително интересна, обхваща големите теми на предмета и се правят опити, които често са много интересни. На разположение е изключително модерна апаратура – доколкото знам една от най-модерните изобщо в страната. На края на всяка практика има малък изпит (така наречените тестати), който трябва да бъде изкаран за да получите подпис. 

4. семестър: Клинични семинари по Физиология, семинар и практика по Биохимия. Практиката е отново с тестати, които се базират върху конкретния опит и трябва да бъдат изкарвани. Изпити по Биохимия (два на брой) и Физиология. (Резултатът от изпита по Физиология в 4ти семестър се събира с този от 2ри.)

Цветомир Карагечев (ако имаш въпрос, можеш да се свържеш с него по facebook)

One Reply to “Цветомир Карагечев, Медицина в Улм”

Leave a Reply