Йоана Димова, Медийна информатика в Мюнхен

human-computer-interactionСъс сигурност, когато прочетете заглавието „медийна информатика“, първата асоциация е журналистика, медии и т.н. Именно затова искам още в началото да кажа – няма почти нищо общо с журналистика!  „Медия“ в случая представлява по-скоро „медиум“ и мултимедия в смисъл на предаване и съхранение на информация, фотография, видео и аудио обработка.

Със сигурност звучи объркващо. Какво се учи тогава? Истината е, че това си е чиста информатика с насоченост към Mensch-Maschine-Interaktion (или HCI – Human-Computer-Interaction, както е позната в останалата част от света).

Специалността се предлага в много университети и Hochschule-та, но тази статия се отнася предимно за LMU München.

Добре де, какво се учи?

Графика

Четирите допълнителни дисциплини

Задължително за тази специалност е да избереш една от 4 дисциплини, чрез която да придобиеш знания извън информатиката.

Medienwirkung – Kommunikationswissenschaft

Medienwirtschaft – BWL

Mediengestaltung – Kunstwissenschaft – Внимание, тук се кандидатства отделно с портфолио!

Mensch-Maschine-Interaktion – Psychologie

Моят избор беше Mensch-Maschine-Interaktion. През първата година изучаваме принципи на психологията, а по-късно това прераства в HumanFactorsinEngineering и ConceptDevelopment. Бих го нарекла синтез между изучаване на компютрите и на хората. 39-middle

Как се кандидатства?

Кандидатстването е максимално опростено, или поне за мен не беше никакъв проблем. Нямаше приемен изпит (например в TU München има интервю), а само малко смешен тест дали си подходящ за тази специалност. Малко като тествете на тема  „Той ли е мъжът на живота ти?“ в Cosmopolitan, само че вместо „Той обажда ли ти се за лека нощ?“ въпросът беше „Ти добър ли си по математика?“. Както можете да се досетите, този тест не влияе изобщо на кандидатстването.

Аз кандидатствах с DSD и диплома. Като цяло приемането е много лесно (особено ако четете FAQ4UNI!), затова са въведени и GOP изпитите, за които ще разкажа по-късно.

Колко време продължава следването?

По принцип следването продължава 6 семестъра, тоест 3 години, но сред колегите ми забелязвам, че много си удължават следването с 1-2 семестъра, често заради невземаеми изпити.

Какви са най-често срещаните начини на изпитване?

Изпитването най-често е писмено. Това си има и плюсове и минуси обаче. Когато имаш изпит по програмиране и трябва да пишеш код на лист това изглежда адски безсмислено, но от друга страна проверяващият също няма да забележи, че си изпуснал една запетайка и програмата не върви заради нея. От образователна гледна точка е нефункционално, но действа положително на оценката ти.

Има и изключения обаче. Например, този семестър вместо изпит по един предмет имам 3 задължителни практики, резултатите от които трябва да презентирам устно. Практиките са по фотография, видео- и аудиозапис.

GOP изпити

Тъй като няма приемен изпит, отсяването на кандидатите се случва чрез въпросните GOP изпити.  Те са 2 на брой, и двата по програмиране. Условието, за да не те изгонят и да продължиш да учиш това, е да издържиш един от двата изпита до 3. семестър. Изпитите са върху два вида програмиране – object-oriented(например на Java) и функционално(Haskell), като вторият вид е доста по-труден за схващане от начинаещи.

hciКакви качества трябва да притежава студентът и какви придобива по време на следването?

На първо място се изисква страхотна организация и последователност, но това смятам, че важи за всяка специалност в Германия.

По-особеното тук е, че не се разчита изцяло на самоинициативността на студентите, тъй като почти по всеки предмет има домашни всяка седмица. Домашните не са задължителни, но носят бонус точки на изпитите.

Искам да успокоя и тези, които се страхуват, че никога не са програмирали. Определено е трудно, но веднъж схванеш ли принципа, нещата вървят много по-леко. Разбира се, информатиката се учи с години, но аз мисля, че е важна волята, а не предварителната подготовка.

По-скоро практическа или теоретична насоченост има специалността?

В началото е по-скоро теоретична, но с течение на времето се появява все повече практика.

Каква степен се получава при завършването?

Bachelor of Science.

Какви са възможностите за реализация след завършване на специалността?

Възможностите са същите като тези при чистата информатика, но  предполагам, че повечето завършили се ориентират към мултимедийни фирми, рекламни агенции, издателства, телекоми и радиа. Тъй като немалка част от следването е концентрирано върху Mensch-Maschine-Interaktion, завършилите могат да да се занимават и с оптимизирането на работата на човека с компютъра и по-точно различни платформи за обучение, счетоводство и какво ли не, ако щете дори софтуера, който използват на касата в Penny. Още нещо, за което се сещам, е и автомобилната индустрия, която  постоянно търси начини да направи новите модели коли по-user-friendly.

Моите препоръки за хората, които тепърва ще учат това са:

1. Учете яко по математика, докато е време.

2. Носете си учебници по висша математика от България + учебник за профилирана подготовка от 12 клас.

3. Прочетете някое от книгите на Светлин Наков за подготовка (Java най-добре), ако никога не сте програмирали в живота си.

Йоана Димова

4 Replies to “Йоана Димова, Медийна информатика в Мюнхен”

  1. Страхотно! Може да се ползва за образец от всички, които искат да опишат някоя специалност! Браво!
    Може ли да ми кажете как се нарича в LMU специалността “Връзки с общественоста” и/или “Медии и комуникации” и какво се учи (ако Ви е възможно).

    1. Много благодаря! Знаете ли как се казва тази специалност в Свободния уни в Берлин?

Leave a Reply