Така протече кандидатстването при мен (студентите разказват)

„Моето приемно интервю“

Кагла Тан Гюнеш, 20, Бизнес администрация (4 семестър) в Технически университет Мюнхен

viewphoto.asp
Интервюто не е нищо страшно

За да получа място в университета, трябваше да премина през интервю за отсяване на кандидатите. От телефонен разговор със студентски консултант знаех, че се обсъждат и актуални теми, затова за подготовка четях в. Handelsblatt и сп. Wirtschaftswoche и разговарях с приятелите си за новини от политическо и икономическо естество. На интервюто се явихме 5 от кандидатите и пред комисия от професор, служителка и студентка всеки от нас трябваше да обясни, защо иска да учи точно тази специалност и защо в ТУ Мюнхен. Дискутирахме икономическата криза в Гърция и обсъдихме електическата кола „Mute“, която е разработена в университета, а накрая, в рамките на 50 минути, трябваше да обмислим, как дадено предприятие може да увеиличи печалбата си. Знаехме, че ще получим резултатите от интервюто същата вечер по имейл. За да се разсея следобяд, отидох на кино с малкия ми брат, а когато проверих пощата си вечерта, вече бях получила поздравителния имейл.„Извадих късмет при жребия”

Йохан Хемпел, 21, Медицина (2 семестър) в Университет Фрайбург

Винаги съм искал да уча медицина, но знаех, че с моята диплома 1,6 ще ми е трудно да получа място. Затова кандидатствах в почти всички немски университети – първо през онлайн платформата hochschulstart.de, а след това във всяко учебнo заведение по отделно за “Losverfahren” (по-късно разпределяна на места). Само в един-два университета това не беше възможно. При регулярното разпределяне на местата, не получих такова в нито един университет, затова реших да започна обучение за фелдшер. Няколко дни преди началото на обучението, докато се разхождах в гората, се обади баща ми. Бях приет във Фрайбург! Никога не съм вярвал, че ще бъда приет там, като се има предвид колко много хора кандидатстват за тези места. Една моя мечта се сбъдна в този момент. Вечерта тръгнах към вкъщи, за да видя писмото със собствените си очи, а на следващата сутрин взех една четка за зъби, чифт боксерки и един спален чувал и отпътувах към Фрайбург. Там живях при приятели и въпреки че семестърът беше вече започнал, не бях изпуснал много.

„Трябваше просто да се запиша“

Пол Шрайер, 22, Машиностроене в Технически университет Клаусталbewerbung_header

Останал съм с впечатлението, че малко абитуриенти кандидатстват в Клаустал. И нищо чудно – в града не е особено интересно. Може би затова предметите тук нямат ограничения в местата. Въпреки това университетът има добра слава: чудесно ръководство, сплотеност между студентите и близък контакт с професорите. Всичко това ми направи добро впечатление, когато избирах подходящото за мен учебно заведение. В гимназията бях доста мързелив ученик и завърших със сравнително лоша диплома, но исках да уча техническа специалност. Още като дете се питах, как кораби, които тежат тонове, могат да плуват. Докато течаха сроковете за кандидатстване, пътувах из Нова Зенландия и Австралия, затова се наложи родителите ми да попълнят формулярите и да изпратят дипломата ми в Клаустал. Върнах се в Германия две седмици преди началото на семестъра и отидох да се запиша. Семестриалната ми такса беше вече платена и ми оставаше само да подпиша един формуляр, за да получа документ, че съм записан. Това беше всичко.

„При мен беше опредляща и ангажираността“

Анника Кнолл, 22, Икономическа психология (6 семетър) в Люнебург

След завършването ми работих една година доброволно в сферата на лечебната терапия, за да разбера какво точно искам да уча. Реших това да е психология, защото се интересувах, от какви дразнители се влияе поведението на хората. С диплома 2,6, обаче, не можах да получа място на първо класиране. Случайно срещнах приятелка, която учи Икономическа психология в Люнебург и разказваше с голям ентусиазъм за специалността си. За универистета там оценката от дипломата не е единственият критерий за прием. Ангажираността на кандидатите също е определяш фактор. Годината, прекарана в доброволна социална дейност, както и състезание по чужди езици, което бях спечелила, ми помогнаха при кандидатстването. Бях поканена и на тест, за който се наложи да пътувам 2 месеца преди началото на семестъра до Люнебург. Пътуването от Кобург до там беше доста досадно, но си заслужаваше – тестът мина добре, бях приета и съм много доволна от избора, който направих. Все още не знам, с какво искам да се занимавам по-късно. Шестият семестър от обучението е педназначен за практика и се надявам след нея да открия своя път.

Превод: Елица Петрова

Оригиналната статия на немски можеш да прочетеш тук.

10 Replies to “Така протече кандидатстването при мен (студентите разказват)”

Leave a Reply