Запознайте се с нашите ментори: Гергана

На нашето събитие Вечер на висшето образование в Германия и Австрия на 17 април, организирано съвместно с Тук-Там, ще ви представим студенти и завършили от 18 различни специалности и 16 немски и австрийски градове. Запознайте се с тях предварително в серията ни от статии за нашите страхотни ментори!

Гергана Кръстева, студентка по Бизнес администрация в Манхайм

Gergana Krusteva

Честно казано за първи път от години се замислям над въпроса, защо избрах да следвам в Германия. За мен заминаването в чужбина за получаване на висше образование беше естествено продължение на завършването на Leistungsklasse в немската гимназия в София. Почти за всички, с много малки изключения, приемане във въпросната паралека означава заминаване в чужбина за следване след  12 клас. С други думи, още от 9 клас знаех, че ще замина извън граница, родителите ми също подкрепяха идеята и изобщо не съм се и замисляла да кандидатствам в България.  Избрах Германия заради езика, достъпните такси във ВУЗ-овете, отличното състояние на икономиката, мнозина от приятелите ми, които също стягаха багажа си за там, и не на последно място заради престижа да получа диплома от интернацонално-признат елитен университет.

Беше ми трудно да избера коя е подходящата специалност за мен. Още не съм сигурна, че  избрах най-доброто за себе си, при наличието на толкова възможности, но не съм от хората, които ще се откажат от започнатото толкова лесно (разбирайте да сменя специалността). Най-важното за мен беше да имам добра перспектива за работа след завършването. Исках да изучавам предмети на английски език, макар и в Германия. Възможностите за семестър в чужбина (например Еразъм) също изиграха своята роля. Исках да уча материя, която е сравнително лесна за разбиране и едновременно е с голямо практическо приложение, тъй като съм практична натура. Инженерни специалности, медицина и право (и техни производни) ми се струваха непосилни и неподходящи за мен, така че се спрях на BWL (бизнес администрация).

Ще запомня студентските си години в чужбина със страшно много случки и преживявания, както положителни, така и не толкова. Например с безгрижието в началото на семестъра, но и с изтощителното учене по време на сесия. С нетърпението да се върна в България ваканциите. С множеството екскурзии из Европа, Манхайм все пак има стратегическо положение в центъра на стария континент. С четирите месеца, прекарани в Будапеща по програмата Еразъм. С интересните хора, които срещнах по време на следването и какво ли още не. Следването в чужбина е такова, каквото си го направиш, но шансът да е скучно е малък 😉

Прочети повече за впечатленията на Гергана от Манхайм и от специалността й.

Leave a Reply