Минко Балевски, Карлсруе и цената на живот (продължение)

Предишните статии с впечатления от Карлсруе, KIT и българското академично дружество “Кирил и Методий” можете да прочетете тук и тук.

Euro_coins_and_banknotes
Месечната издръжка варира в зависимост от града и личния начин на живот на студента

Ако трябва да говорим за пари (може би някой от вас би се интересувал) и колко пари биха ви трябвали за издръжка, да започнем по ред на нещата:

  1. Университет – този разход е еднократен на всеки 6 месеца, но е и най-важният – без платена семестриална такса няма допускане до изпити… На семестър издръжката в KIT ще ви струва скромните (в сравниение с Англия или дори България) 127,70€ (към WS 13/14). Виж точка 4. за допълнителна информация.
  2. Жилище – стаите в общежитие вървят между 180 и 270-280 евро в зависимост от стаята, но стандартната стая 11-13 м2, мебелирана и с мивка е около 200-230 (200 по-скоро в частните общежития и 230 по-скоро в тези от Studentenwerk). Под 200 евро стаята ви би била около 9 м2, по-скъпите са 20-тина м2. На частно (основно WG) нещата стоят малко по-различно. Важно е къде се намира стаята, с колко още хора живеете, правен ли е ремонт скоро, мебелирана ли е, как ще успеете да се договорите и т.н., но в общия случай на частно би било малко по-скъпо отколкото на общежитие.
  3. Храна – в Германия и в частност в Карлсруе пазаруването от магазин за хранителни стоки би струвало почти колкото или малко повече отколкото в България, което приравнено към немския стандарт си е направо без пари. Някои стоки (като прясното мляко например) дори са по-евтини. За сметка на тях разбира се част от плодовете и зеленчуците (в част от супермаркетите) са значително по-скъпи, но генерално погледнато не би трябвало храната да е пречка в бюджета ви.
  4. Транспорт – в случай, че не живеете в покрайнините на града или в съседно село, то основният ви начин за транспортиране през града по всяка вероятност ще е колело (както и на огромна част от другите студенти) – най-бързо е и ви струва само първоначална инвестиция от 50-100€. Освен това в таксата за унито влиза карта за градския транспорт за целия район на KVV (компанията за градски транспорт) за делнични дни от 18:00 до 5:00 и за уикенда и празниците през целия ден (!), която идеално се връзва, в случай че искате да отидете на парти и не ви се кара колело или искате да се разходите наоколо през уикенда. Но и да не обичате да карате колело винаги може да си вземете т.н. Semesterticket, който е валиден цял ден за цялата градска мрежа и към момента струва 135,70€ и важи 6 месеца.
  5. Заведения, кръчми, партита… – тук вече ще забележите немския стандарт на живот. Без да искам да влизам в големи подробности – нормална цена на бира в заведение е 3-3,50€ за 0,5л. И докато свикнете да мислите в евро, а да не обръщате цените в лева ще ви се струва доста. Но за една немска заплата 3 евро са дори по-малко от 3 лева, така че свиквайте. Разбира се, в баровете на общежитията цената е съвсем различна – 0,5л бира е между 1 евро и 1,5 евро.pocket_money
  6. Услуги – всякакъв вид услуги (от зъболекар през адвокат до автомонтьор) струват в пъти повече отколкото в България. Но това не би трябвало да ви притеснява много. Повечето от тези разходи успешно могат да бъдат избегнати, освен в крайни случаи. Пример е европейската здравна карта, която ви спестява около 80 евро на месец здравни осигуровки.
  7. Телефон – тъй като е по-скоро редовен разход го махам от графата услуги. Ако не висите по 2 часа на ден на телефона да си бъбрите с приятели или приятелки спокойно може да се вместите в сметка за телефон от 10-15 евро на месец. Но дори и да сте от хората, които постоянно говорят, за 20тина евро може да си намерите allnet flat – демек flatrate към всички оператори. Внинамие – не очаквайте почти перфектното покритие на българските мрежи, сигнала често се губи или изобщо го няма.
  8. Sonstiges –  тук бих сложил допълнителните разходи, които ни се налагат да правим почти всеки месец, а особено през първите два. Това са например самолетни билети към България, Коледни подаръци, някоя и друга екскурзийка до някое близко (или не толкова) градче и т.н. Тъй като това е строго индивидуална секция не мисля да говоря за пари, но определено го вземете предвид по време на сформирането на месечния ви бюджет (който по всяка вероятност в началото ще идва от родителското тяло).

Оставям на всеки от вас сам да тегли чертата и да прецени колко пари биха били необходими за издръжка. Но след обсъждането на разходите, може би се чудите – откъде да дойдат приходите? През първите няколко месеца от следването при по-голямата част от студентите това, разбира се, са родителите. Докато се установим и ориентираме в новата среда определено е полезно едно рамо от родителите. Въпросът е какво става след  това и как можем да се издържаме сами? Вариантите за студент са няколко – в някакъв вид заведение, в университета и като Werkstudent. Но предвид липсата на по-професионална квалификация през първите няколко семестъра от следването последното по-скоро трябва да се изключи (както и част от предложенията в унито). Заплащането навсякъде е различно и варира според конкретната работа, но в повечето случай в крайна сметка получаватег между 8 и 10 евро на час. Това, колко ще можете да изкарвате, зависи от това какво точно работите и колко време можете да отделяте за следване (все пак то е основната ви цел), но между 30 и 40 часа на месец са реалистични.

Минко Балевски

0 Replies to “Минко Балевски, Карлсруе и цената на живот (продължение)”

  1. Следя поредицата и я намирам доста подробна, поздравления. Аз също живея в Карлсруе, поне още няколко дена, след това се почва с магистратурата в Аугсбург. Моя личен опит е, че здравните осигуровки за студент за задължителни и след съветване с всевъзможни инстанции (Asta, Studienangelegenheiten, AOK Studenten Service) се наложи да почна да плащам осигуровки (76 евро).

Leave a Reply