Фрайбург в Брайсгау – зеленият град на Германия

nmikjФрайбург е малко, китно градче в южната част на Германия, спечелило прозвището си като най-зеленият град на Бундесрепубликата. Намира се в Шварцвалд, на бреговете на река Драйзам в подножието на хълма Шлосберг. Или ако това нищо не ви говори – Фрайбург е почти на границата с Франция: в непосредствена близост до Страсбург (около 60км) и на около 400км от Париж. Населението му към 2010 година е 224 хил. Души, от които 529 граждани на Република България (по паспорт). Приятно изненадана бях и от фактът, че почти 15% от населението са студенти, което прави социалната обстановка на града жизнена и младежка.

Историята на Фрайбург също не е за пренебрегване. Основан е през 1091г от рода „Церингер”. В първите години от своето съществуване е бил крепостен град със седалище на върха на хълм Шлосберг, в поднжието на който е имало крепостна стена с три порти. Две от тях – Мартинстор и Швабентор, съществуват и до днес. Основният поминък на града при основаването му е била търговията, която е била силно подпомагана от благоппиятното географско положение и богатите залежи на сребро в Шварцвалд.

njkljС цифрите и фактите до тук – да не се заблудите, че много си падам по история. Следва малко информация, следствие основно на лични наблюдения и субективни тълкувания.

Както вече споменах, Фрайбург има славата на най-зеления град в Германия. Защо? Ако трябва да съм отрковена, в началото си мислех, че просто има много дръвчета, паркчета и прочее. Но не. Причината е съвсем друга. Почти съм сколнна да си заложа главата, че в никой друг немски град няма толкова много еко-активисти, колкото тук. Имайки щастието да живея и в така наречения еко-квартал „Vauban“, знам точно за какво говоря. Придвижването с велосипеди е популярно до лудост, особено през пролетта и лятото – тогава често се наблюдават колони от велосипедисти по светофарите. Често се срещат и хора с есествена раста, боси и с неизяснен цвят на кожата. Аз лично намирам мъжете с дълъг шал тип парео около кръста крайно интересни и неразгадаеми. Разбра се, това са само дребните изражения на еко-течението във Фрайбург. За мен лично от истинско значение са всички способи за алтернативно производство на енергия. На много места в града електричеството се произвежда от соларни панели – например в студентските общежития. Дори колонките за заплащане на обществени парко-места се самозахранват със собствени мини-соларни панели. Нерядко се срещат и електромобили. Но за новокандидатстващи студенти може би е от най-голямо значение, че във Фрайбург има най-добрите университетски програми на тема „Възобновяеми източници на енергия”.

Няколко думи и за университета: Albert-Ludwigs Universität, Freiburg е основан през 1457г. от австийския ерцхерцог Албрехт VI., коетоnk, го прави един от най-старите и реномирани университети в Гремания. Най-търсени са специалностите медицина, фармация, право, психология и различни направления на езикознанието. Интересно е, че катедрата по славистика е основана от българския филолог проф. Иван Шишманов. Всички тези разнообразни специалности са разделени на три основни групи – природо-научини, хуманитарни и технически, като от всяка от тях разполага със собствен кампус. В центъра на града са хуманитарните науки, които имат удоволствието да попиват университетски знания между стените на старите и красиви сгради. На пешаходно разстояние от центъра се природните науки. На тях им се полагат малко по ръбати и суховати сгради, пълни основно с лаборатории, но и приятна и прохладна горичка с чиста ромоляща рекичка. В най-неизгодно транспортно положение спрямо центъра са техничните специалности, но пък техният кампус е последен писък на техническата мисъл.

Разбира се, Фрайбург не е само възобновяема енергия и универитет. Многото студенти му придават един особен, жив пулс. Да, разнообразието от клубове и барове сравнено със софийското не е запленяващо, но има за всекиго по нещо – от спокойни, обикновени кафета за лафче до клубове, пускащи странни, дори притеснителни немски шлагери. За любителите на уиски ще вметна, че има едно супер кръчме с около 100тина различни видове малцови питиета на прилични за Германия цени. Много любими за голяма част от младото население са и многобройните кина. А най-хубавото е, че има и такива, които въртят не-холивудски продукции. Не са за изпускане и предложенията от местния театър. Красива природа и панорамни гледки се откриват за любителите на чист въздух из множеството зелени кътчета на градчето. А аз лично препоръчвам разхода в неделя вечер по тъмно с хубава компания из стария град. Неделя вечер – защото няма жива душа по улиците на центъра, а по тъмно – защото човек може почти да усети културния и исторически пулс, които тупти из вените на това малко и на пръв поглед спокойно градче.mjkl

След всички тези впечатления и романтично-емоционални представи, ще ви върна на земята с малко цифри (отново). Като цяло Фрайбург не е евтин немски град, но съм съгласна с колегата Андрей Грозданов, че с 650 евро се живее спокойно. Цените на общежитията все още са между 200-300 евро с включени консумативи. Квартирите излизат малко по-солено: от 10.80 евро на квадратен метър с включени консумативи до 10.80 евро на квадратен метър без консумативи (да се чете: 10.80 + интернет, ток, вода, парно). От този семестър таксата за университета е 135евро, а т. нар. Семестъртикет – 90.

И сега вече като съм сигурна, че сте стъпили на земята и не витаете в облаците, мога спокойно да ви кажа: Фрайбург е един прекрасен град, в който може да имате едновременно качествено висше образование, богат и разнообразен социален живот и спокойствие и почивка.

Стела Петрова

0 Replies to “Фрайбург в Брайсгау – зеленият град на Германия”

  1. imali vazmojnost da se zarabatva po nqkoi lev na mesech za izdrajka na student po pravo.kak se kandidatstva pravo bez izpit

Leave a Reply