Станислав Стоянов, Физика в Констанц

Ех, време беше и аз да напиша една статия относно следването в Германия. Казвам се Станислав Стоянов и уча физика в университета на Констанц. Самият град е много добре описан в предишните две статии (тук и тук), така че каквото и да кажа, едва ли ще е по-различно. Мога само да добавя, че възможността да живееш на такова място помага много при самото следване, защото специално на мен една разходка в парка на езерото ме отпусна и ме зарежда с положителна енергия за предстоящата ми работа. Освен това около Констанц има много красиви места, които лесно и бързо могат да бъдат посетени. Едно от тях е невероятният водопад Reihnfall в Schaffhausen (Швейцария), който е и най-големият европейски водопад и който имах възможността в края на ваканцията между двата семестъра да посетя. Бях удивен!1500px-Rheinfall_Panorama_revised

И сега малко за вълнуващата ми специалност. В Германия има сравнително малко българи, които учат физика. Специалността не е лека, но така или иначе тук лесни такива няма. При самото следване се иска голямо постоянство и пунктоалност към възлаганите задължения. Освен материалът, който се взима по време на лекциите и който трябва да бъде научен, всяка седмица се дават домашни, които задължително трябва да бъдат решени, след което оценени от ръководителите на упражненията и според получените точки от тях се преценя, дали да се получи Zulassung (допускане) до изпита по определения модул.

Самият университет е сред най-добрите за физика в страната, което се явява и главната причина да уча тук. По-различното при следването е, че всеки семестър се държи практика по дяла, който се учи на лекциите. Това помага при по-бързото усвояване на знанията, а също и при практическото им приложение. Естествено самото държане на практиката води до допълнителни задължения по писане на протоколи, което наистина отнема дълго време, особено на чужденците. Освен това има две направления при следването: със засилено учене на математика или с повече допълнителни предмети (große und kleine Mathe).  Аз държа първото направление, при което учим основните модули, които се държат и от студентите в специалност математика. При второто направление се учи три семестъра Mathe für Physiker, но трябва да се държат между два и три небенфаха, за разлика от първото направление, където само един е нужен.konstanz-meersburg (29)

И все пак не си мислете, че е толкова трудно, за да са налага да стоите цял ден в библиотеката. Това съвсем не е вярно! Вечерта също си е нужно 😀 Тук е момента да спомена, че нашата библиотека е много високо ценена от немска академична общност и често получава призове за най-добра такава. Тя работи 24/7 и дава възможност на студентите да учат по всяко време на денонощието.

Накрая е добре да кажа, че ако през семестъра си учил и работи качествено, изпитите се взимат лесно и всичко ти се струва като песен.  

Надявам се, че чрез тази статия съм докоснал някой бъдещ физик, който ще стяга скоро куфарите за местене надалеч. Обещавам, ако наистина се решите да дойдете тук, за да учите физика, ще помагам с каквото мога. 

Станислав Стоянов

Leave a Reply