Защо е хубаво да живееш в Германия

Кой казва, че германците били сиви и скучни? Нищо такова! Мненията на чужденците ясно сочат: Германия е не само иновативна, а и секси страна. Да не говорим за това, че на германците наистина им е ужасно добре. Защо ли?

Слисването е огромно. Не само че в чужбина междувременно асоциират Германия вече не само с прастарото трио: “Добро БМВ, Клаудия Шифер – сладурана, Шумахер – супер”, ами и са изненадващо подробно информирани за тази страна, благодарение на интернет.

Германия, според мнението на другите, е благословена страна и в нея се живее добре, пише германският публицист Марко Мартин и продължава: На нас, германците ни е трудно да повярваме, че ни виждат в тъй положителна светлина. Може би защото сме свикнали с някои неща в нашето общество и не можем да си представим, че за другите те са нещо необикновено: например това, че слабите, бедните и слабите се зачитат; обществото не ги отритва, а полага грижи за тях. Същевременно икономиката (все още) процъфтява.

Чуждият поглед е поучителен

Това е страна, в която свободите се признават не само на думи; в която хомосексуални не се боят открито да кажат, че са хомосексуални, а обществото е достатъчно толерантно, за да им позволи да се издигнат включително на постове като външенминистър или столичен кмет.

“Разбира се, че пращаме децата си в германски университети, във Фрайбург и в Карлсруе. Икономическите ни връзки с германската провинция Баден-Вюртемберг и без друго са много по-добри, отколкото с Париж”, споделят елзаски винари. И подробно обясняват какво точно ценят в гъвкавата федерална структура на Германия и как тя е по-удобна за бизнеса им с качествени вина, отколкото централизираната френска структура, която ги затруднява да пробият, да кажем, на парижкия пазар.

Германия очевидно бива хвалена от другите вече не само за това, че успешно преодолява миналото си, а и за това, че в тази страна хората работят добре. Дали е само плод на идеализиращия външен поглед, когато много израелци казват, че имат голямо доверие в германската канцлерка? “Тя е недвусмислено на наша страна, ето защо й е позволено да критикува мачистката лудост на продължаващото изграждане на селища на Западния бряг.”

Цъфтящи пейзажи

Повечето туристи посещават Германия главно заради красивите местности. Онова, което виждат в източните федерални провинции от Гьорлиц до Вернигероде, в техните очи действително са “цъфтящи пейзажи”. Толкова по-вълнуващо е, когато такова признание идва от една италианка, която споделя, че и след 150 години държавно единство нейната страна все още е структурно разпокъсана.

Какво да кажем за ксенофобията, която уж била широко разпространена сред германците? Такова нещо отдавна вече няма, смята младият биохимик от Делхи, който защитава докторат в Берлин, а индийският сътрудник на асоциация “Макс Планк” казва: “Тази толерантна страна е твърдина на иновацията – за мен тя е като обичана родина.”

Dies ist ein Artikel der Deutschen Welle (copyright): http://www.dw.de/защо-е-хубаво-да-живееш-в-германия/a-15508497

Вижте още: “Германия за напреднали” – първи и втори сезон

0 Replies to “Защо е хубаво да живееш в Германия”

  1. Съгласна съм със статията! Има и десетки други причини Германия да е страна мечта. Например има работа за всички, само немски да знаеш. За студентите има страшно много възможности, според мен повече от където и да било в Европа.Хората са любезни и толерантни 🙂

Leave a Reply