Елиз Тахир, Медицина в Хайделберг

Кандидатстването

Кандидатстването за университета в Хайделберг е както за всички университети с тази специалност – задължително през hochschulstart.de, като се попълва онлайн формуляр и се изпраща по пощата комлект с всички документи. От някои университети, включително и Хайделберг, изискват един комплект и за самите тях.DSC00627

Ако човек иска да подобри шансовете си за прием, може да се яви на Test r medizinische Studiengänge (TMS), който се признава от около 15 университета (списъкът може да се види на сайта). По мои наблюдения това е малко вероятно за ученици от България, защото вероятността да изкарате 1.0 на TMS е доста по-малка от това да имате отлична диплома в училище. Тестът се организира и се координира от университета в Хайделберг, но се провежда в различни, предимно малки градове. Не мога да кажа дали самото участие обективно допринася за приема, ако оценката не е отлична. Но определено способността да се решават подобен вид задачи е необходима за следването.

Универитетът

Кампусът е в Neuenheimer Feld и всички сгради са в непосредствена близост една до друга, затова се спестява време за пътуване. Сградите са потискащи на външен вид, но базата за обучение (аудитории, лаборатории, техника) е крайно задоволителна.

Самото следване

В нашия университет темпото е много високо още от първия ден. Първият изпит е 10 дена след началото на семестъра и е върху кости и стави. Няма време за адаптация, което е доста стресиращо в началото. Немците учат страшно много, демонстрират страхотно самочувствие и сравнението с тях още повече увеличава напрежението. С една дума, университетът наистина е елитен, няма слаби студенти  (ако има са много малко и постепенно отпадат, отказват се или се удължават следването заради невзети изпити).DSC00216

Анатомията в Хайделберг се учи за един семестър, като изпитите са общо 5, през 2-3 седмици. Невроанатомията се взима за 5 дена. Казвам го, за да добиете представа за какво става въпрос. За мен лично, това е голям минус, защото се препуска по материала и през следващите семестри човек забравя голяма част от него. Това е мнението и на много от моите колеги. Това е причината университетът  да има доста ниски резултати в сравнение с другите по компонент „Анатомия“ на първия държавен изпит.

Друга особеност е, че съществуват т.нар. Integrierte Klausuren. Това означава, че от втория семестър нататък има един изпит по всички предмети на края на семестъра: хистология (микроанатомия),  физиология, биохимия.  От една страна човек има повече време да учи, но от друга е голяма опасността точно по тази причина да се остави всичко за последния момент.  След всеки издържан изпит получаваш Teilscheine по отделните предмети. Тази система затруднява значително размяната на места със студенти от други университети, защото повечето учат предметите поотделно. Интегрираните изпити са причината някои студенти да удължават следването си с по няколко години, защото се провеждат само веднъж годишно, т.е. ако не си го взел два пъти или си се явил на втората дата и си скъсан, трябва да чакаш една година, за да се явиш отново. За съжаление това не е рядко срещано явление.  Въпреки това е съвсем реалистично човек да си вземе изпитите, ако учи редовно и не се оставя да бъде притеснен от всеобщия стрес, който може да бъде усетен по всяко време.  

Едно предимство на обучението са интересните семинари Anatomie am lebenden (Aal+) и Famulatur Basics (кратък курс пожелание), по време на които се упражняват прегледи на пациенти, снемане на анамнеза от пациенти-актьори и взимане на кръв.  По този начин се осъществява връзка с клиничната част и човек може да види, защо всъщност учи сухата теория.

Heidelberg_im_Herbst_4c_960
Хайделберг е един от най-красивите немски градове

В заключение: университетът е добър, изискванията са високи, следването е трудно, но си заслужава. Така че,  ако решите да учите в университета в Хайделберг, трябва да сте подготвени психически и да имате ясна цел, от която не се отказвате лесно.

Прочетете още за впечетленията на студенти от специалността Медицина тук .

0 Replies to “Елиз Тахир, Медицина в Хайделберг”

  1. Здравейте,
    можете ли да напишете имейла на Елиз, тъй като искам да й задам няколко въпроса по отношение на следването на медицина в Германия? 🙂

Leave a Reply