TUM и Мюнхен – сърцето на най-богатата немска провинция и дом на Октоберфест

Когато говорим за столицата на Бавария трябва да обърнем внимание на типичните за всеки голям град черти, а именно населението, трафика, зелените площи и пазара на недвижими имоти.

От гледна точка на състава на населението, Мюнхен е пълен с хора от всякакви националости , така че ще ви се отдаде възможност да разучите не само немската култура. А в пъстрата етническа палитра влизат и доста българи, тъй че и майчиният език надали ще ви липсва. Въобще има за всекиго по нещо.

nbuiyv
Градски транспорт в Мюнхен

Трафикът не би трябвало да е проблем, ако си просто студент в Мюнхен. Мрежата на градския транспорт е гъста и обхваща радиус от 40км около центъра на града, като вътрешността на града (около 20км в диаметър) се обслужва и нощем от наземен транспорт (доста полезно, ако купонът замре по никое време). Трябва обаче да споменем, че редовно има закъснения поради извънредни обстоятелства и ако искате да стигнете наистина навреме, по-добре тръгнете 20-ина минути по-рано.

А в случай, че искате да сте независими, можете да ползвате велосипед. На практика няма улица в Мюнхен без велоалея, градът е равен и можете да „паркирате” почти навсякъде. Но внимание – съвсем не е изключено да ви глобят за превишена скорост.

Придвижването с автомобил не го препоръчвам. Като цяло не става по-бързо от градския транспорт, местата за паркиране в центъра изобщо не са евтини, а цените за литър гориво са с около 20ст. по-високи от българските.

Паркове и градинки не липсват, като особено впечатление прави Английската градина. Паркът с обща площ 3,75 km²  е разположен на западния бряг на р. Исар и е приятно място за разходки и колоездене. Там можете да видите любители на почти всеки спорт – от футбол през езда до сърф на сняг. Ако пък вие самите обичате да тичате за здраве, със сигурност близо до дома си ще намерите достатъчно голям парк.

munich_englischer_garten_monopteros-1280x1024
Английската градина

Друг е въпросът, че да намерите дом не е толкова лесно. Пазарът за недвижими имоти в Мюнхен е изключително свит, а „студент от България” рядко е това, което наемодателите искат да чуят. Най-големият ви шанс са стаите на Studentenwerk, които са предвидени само за студенти. По принцип за тях се изготвя листа на чакащите, като редът ви идва минимум след един семестър. На практика е обществена тайна, че винаги има свободни стаи, но те се раздават на хората, които на място успеят да убедят лелките в разпределителните централи (общо 6 в Мюнхен), че заслужават да ги получат. Най-добре е да се отиде преди средата на септември (става въпрос за зимния семестър), защото след това конкуренцията става все по-сериозна. Ако все пак не можете да идете до Мюнхен преди началото на семестъра, осигурете си място, където да останете, поне до края на лудницата около Октоберфест, защото по това време дори легло в хостел трудно се урежда. Като цяло при търсенето на жилище в Мюнхен има много тънкости, но най-важното е да не се паникьосвате и да започнете още преди дипломирането да следите офертите за квартири, както и още на 15.05 да се запишете в листата за общежития.

Но пък всяко начало е трудно, а ако успеете да стартирате в най-богатата немска провиниця, пред вас се откриват много възможности.

Най-богата обаче означава и най-скъпа, тъй като цените на услугите тук са неоправдано високи. Това от друга страна означава, че трудът е скъп и ако започнете каквато и да е работа, имате реален шанс да минете на собствена издръжка. С това далеч не може да се похвали всеки немски град, а работа тук има – който не е искал, той не е намерил.  Мисля, че е излишно да ви изброявам местните фирми – това е столицата на Бавария и всяка компания се стреми да има сериозно представителство тук. Така че след някой и друг семестър в университета няма да ви е трудно да започнете и работа по специалността.

Но с наличието на пари у гражданите ярко контрастира еднообразието по магазините. По-евтините супермаркети предлагат само собствената си продуктова гама, чието качество е доста ниско. В малко по-лъскавите магазини като Rewe, Hit и Edeka се предлагат и качествени стоки, но и там разнообразието е далеч от това в България. По отношение на облеклото се пригответе или да пазарувате от най-скъпите магазини, или просто да се слеете с тълпата. Като прибавим и факта, че в неделя освен американските и турските вериги за бързо хранене нищо друго не работи, понятието „шопинг” придобива съвсем друго значение.

Обаче забавления не липсват. Все пак това е домът на Октоберфест – фестивалът на бирата, който трае малко повече от две седмици и завършва през първата неделя на октомври. Той се посещава от туристи от цял свят, а градът коренно се преобразява. Навсякъде можете да видите подпийнали веселяци, облечени в традиционни баварски носии.

trhdc
Прочутият Oktoberfest

Атмосферата на Theresienwiese, където са основните атракции, е наистина празнична и въпреки стълкновението можеш да се отпуснеш и да забравиш за всичко. Но дори и след края на Октоберфест Мюнхен предлага разнообразен нощен живот за всеки вкус. Всяка седмица пък се организират минимум по две студентски вечери в една или друга дискотека, където хем ще купонясвате с връстници, хем ще платите по-малко. За традиционалистите в града работят и два български ресторанта.

И все пак най-важното си остава качеството на висшето образование. И двата университета в Мюнхен са много добри, но аз смятам да се спра на техническия(TUM), тъй като следвам там, а и колегите вече са казали достатъчно за LMU.

В световните класации на университети за 2012 TUM се нарежда на първо място сред немските ВУЗ-ове, а ако погледнем само техническите дисциплини влиза в топ 20 на света. Университетът се състои от 13 факултета и разполага с най-обширната учебна база в Мюнхен. Разделен е в два основни кампуса – един в центъра и един в северното предградие Гархинг. TUM е отговорен за университетския интернет в целия град (т.е в сградите на всички висши училища и общежитията), както и за спортната база на мюнхенските ВУЗ-ове. Интересен факт е, че Техническият университет е единственият в света, който произвежда бира и то не къде да hsrjsxе, а в най-старата пивоварна на света в градчето Вайенщефан. Там се намира и факултетът по пивоварство.

Най-важното обаче е, че всичко е организирано около комфорта на студентите. В TUM няма да се сблъскате с бюрократични процедури и сложна документация. Кандидатстването става изцяло по интернет и ако не ви извикат на интервю, няма да ви се наложи да ходите до Мюнхен преди началото на семестъра. Библиотеката е изключително богата и дори студенти от другите висши училища я посещават. В сградата на университета можете да стоите денонощно, без значение дали следвате архитектура, или просто не можете да се концентрирате вкъщи. За учебния процес ще кажа само, че каквито и въпроси да имате, няма да останат без отговор.

В заключение бих казал, че ако искате да следвате техническа дисциплина в голям немски град, TU Мюнхен е най-логичният избор.

Ивайло Драшански, TUM

ivaylo.93@gmail.com

Прочетете още за впечатленията на студенти от Мюнхен: тук

0 Replies to “TUM и Мюнхен – сърцето на най-богатата немска провинция и дом на Октоберфест”

  1. “В TUM няма да се сблъскате с бюрократични процедури и сложна документация. Кандидатстването става изцяло по интернет”
    Може миналата година така да е било, но сега гледам че кандидастването е страшна олигофрения, смисъл освен интернет-кандидастване искат да пратиш документи на uni assist и хартиени документи на самия TUM едновременно.

  2. Аз искам да кандидатствам в ТУ Мюнхен.Някой може ли да ми даде някакви съвети(ще бъда много благодарен)

Leave a Reply