Богомил Поляков, Бамберг и Uni Bamberg

KLEIN-VENEDIG-BAMBERG-a18134968
Бамберг през пролетта

В Бавария има доста университети с различни научни профили. Малко от тях имат обаче толкова ясно изразен хуманитарен профил като университета Ото-Фридрих-Бамберг, както сам Хер Хойбиш (Министърът на образованието и науката на Бавария) спомена на тазгодишните Career days в Бамберг. Ако си решил да следваш някоя от следните специалности, значи си на правилното място: филология, история, география с цел учител, тъй наречените Lehramt. Центърът гъмжи от лерамт студенти по всевъзможни предмети. Съответно катедрите по германистика, ориенталистика, славистика и като цяло филологиите са доста над средното ниво.  Екзотичната на пръв поглед специалност грижа за паметниците (Denkmalpflege) е на най-високото равнище в Германия. Не е толкова чудно след няколко разходки из града, практически упражнения на тези студенти в обявения за културно наследство на ЮНЕСКО център не им липсват, но за града после.

Няма изразен студентски комплекс (кампус), по-скоро отделни сгради на университета, в които се подвизават отделните катедри. Други специалности, с които университетът може да се похвали, че са на много високо ниво, са хуманитарните и социологически науки като психология, педагогика и социология. Първите две се помещават в една-две основни сгради из центъра, а третата е в тъй наречения феки (feki.de) или Фелдкирхенщрасе комплекс. Там са и икономистите. Слави се като една от най-добрите катедри по социология в Германия, а за психологията предполагам ще разкажа по-подробно другаде, защото това следвам аз. Беше в топ 3 за психология в Германия, но това са сухи факти, важна е реалната ситуация.  Преподавателите са от класа има си ясна клинична, когнитивна и педагогическа насока. Икономическата психология не е във вихъра си тук.kmcahwrv

Специалности, които сигурно са добри,  носи им се слава на прилични, но не с това е известен университетът, са икономиката и икономическата информатика. Тъй като нямам личен опит освен завидно количество познати в дадените специалности, мисля, че нивото е приемливо, но не и от класата на университети като този в Манхайм. Тук въпросът е по-скоро кой сектор те интересува. В региона имат присъствие предприятия като Брозе (произвеждат системите за автоматични прозорци на коли в световен мащаб, всяка трета кола е с Брозе система), Бош (заводът за свещи в Бамберг), Мишлен, централата на Найк и Адидас (с големи дискаунтъри), ГФК в Нюрнберг (много голям частен институт за пазарни проучвания (Marktforschung), гледам и в България е стъпил), представителството на френския атомен концерн Areva и коронованият принц централата за Германия на Сиеменс в Ерланген. Ако ти се струват много предприятия за региона, не забравяй, че става дума за Бавария.

Обратно към специалностите! Ако си се насочил към специалности като инженерство, право или медицина, сбъркал си рейса пич, к’ви вафли бе мен. Дори не се предлагат.  Най-близкото до медицината сме ние психолозите. И все пак далече.

Да видим какво е положението с града и областта. 70-хиляден град, 120 хиляди с околните wanna-be квартали, демек селцата наоколо. Намира се в северна Бавария, но недей да го споменаваш на някой местен, тук е Франкония и те са франконци. Точка. Присъединена едва по време на Наполеоновите войни към Бавария, Франкония е със силно самосъзнание, а Бамберг е културният център на Горна Франкония. С какво са известни тези хобити, франконците? С привидната си начумереност, любовта си към хапването и пийването и консервативността си. Същински българчета. В региона е най-голямата гъстота на бирарии на квадратен километър в света. Само в Бамберг има 9 големи бирарии, които варят собствени сортове бира, и над сто по-малки частни бирарии. Есенно време листата изпокапват и сезонът на тежката бира (Bockbier) навлиза в най-лудата си фаза. Във Франконските Алпи (да, да има и такива) се провеждат бирени преходи от едната кръчмичка, хоп, в другата кръчмичка в съседното село. Приложената актуална статистика е за утоляване на сухата теория. Преди в града се провеждаше тъй наречената бирена диплома. За един ден се обикаляха деветте основни бирарии и се пиеше по една бира във всяка. Накрая човек получаваше бирена диплома за това, сертификат с печати от кръчмите, всичко точно (ама и други неща като главобол и сърцетуп получаваше). Ако човек не сколаса до друга, поне тази диплома я има. Вече не се прави официално с претекста, че стимулира консумацията на алкохол сред студентите. Браво, капитан Obvious. Сега е като самоинициатива на отделни групички ентусиасти. И тъй като предлагане определя цената, тя е много ниска. От финансова гледна точка, човек понякога се чувства принуден да пие бира, когато тя струва 27 цента в магазина, а водата е 19.

mxiwodnc
Имаш ли бирена диплома?

Както сме потръгнали, малко и за нощния живот. Що за животно е това и има ли то почва в Бамберг? Ами има, ама е рехава.  Да засадиш картофи става, те не искат много, виж, ананаси ще ти се опънат, въпреки че декември съобщиха за първите ананаси отгледани в града. Има много клубове, тъй като се води студентски град. 12 000 студенти има в университета. Пълно е с типичните немски кръчми, но и барове за студентите не липсват. Има си и парти улица, на която всичко е само клубове и барове като в Хейделберг, ама доста по-малка.  За всичките баварски фестове, които са през седмица, не искам и да почвам да ти разправям. И въперки всичко това не е нещо особено. Дискотеките затварят през седмицата в два през нощта, защото има вечерен час. Бамбергчани се оплакаха от шумотевицата след дискотека и ни резнаха в часовата граница.

Тук можеме спокойно да отворм и една нова темичка. Бамберг е градът, в който баба ти ще се влюби. Спокоен делнично време или по време на сесия. Красив, старинен. Все едно си се пренесъл в Средновековието. Неслучайно новият филм „Тримата мускетари” е сниман основно в Бамберг и центърът е обявен за културно наследство на ЮНЕСКО. Рай за млади семейства, туристи и пенсионери. В региона е пълно и с възстановителни центрове, минерални бани и домове за възрастни, манна небесна за хуманитаристи, примерно психолози, които си търсят практика. Бамберг го има и в книгата „Хиляда места, които трябва да посетиш, преди да умреш.” Ама няма да проточвам, цъкни си в Уикипедия за града, покажи го на баба и леля и внимавай да не ти отмъкнат парите за екскурзия. Лятото се е попиляло от пишман туристи, щракат като луди старото кметство на острова в реката и човек не може да си пие бирата на спокойствие.

Друга особеност е, че може и да си чувал за акцента в Бавария, ама тук си имат свой и той никак не му отстъпва по изчанченост. В университета ти говорят естествено на немския, който познаваш от училище, обаче в града все едно си на Марс в първия момент. Това са обаче предимно обикновените бамбергчани, с които нямаш много вземане-даване. Виж картинката с заповедите един вид 🙂cadc

Къде можеш да заработваш някой цент? Като гражданин на ЕС имаш право да работиш на договор наречен миниджоб. До 450 евро на месец можеш да изкарваш без да те облагат с данъци. Къде? Най-често в гастрономията като келнер или барман. Все пак говорим за туристическа дестинация за милиони (по-точно над 2 милиона туристи на сезон). Аз лично ти препоръчвам, където и да отидеш, колкото се може по-бързо да се набуташ като научен помощник към някоя катедра или по научен проект. Всичко това са плюсове на твоята сметка. Важат същите правила за до 450 евро без данъчно облагане.

Българите не сме много, направо ни няма. За сметка на това има страшно много студенти по „Еразъм”. Най-голям процент спрямо обща бройка студенти от всички немски университети. Всеки семестър е шарено. Между 300 и 500 весели студенти  от цял свят кръстосват кръчмите из Бамберг.

Но да не останеш с впечатлението, че тук не се учи. През голямата част от времето е скука. Примерно в неделя е като паднала бомба. Магазините са затворени и човек ще не ще, сяда да учи. Ако си свикнал с големия град, не мога да се кривя, ще ти е скучно, защото е доста различно отначало. Иска се време да се нагодиш. Във всеки един момент можеш да си вдигнеш чукалата и на селяния в Нюрнберг, ако си фен де. Има си българска дискотека, май и една сурия българи.

Градът е много компактен, разстоянията са малки и за максимум 20 минути центърът се обикаля. Много е полезно, особено когато работиш и учиш и трябва да бързаш от работа за лекция или обратното. Големите градове с летища наоколо са споменатият Нюрнберг (има-няма 50 минути с влака директно), Мюнхен и Франкурт (съответно на около по 3 часа с влака). Ако ти се цуни-гуни с българи, има директен рейс София-Бамберг и обратно. Не е като да си в центъра на света, въпреки че си в центъра на Германия, но не е и болка за умиране. 

091c83f7a7Сам по себе си Бамберг е магическо място, връща те във време, в което по улиците са кретали файтони, а от прозорците с викове са мятали боклука на улицата. Не че ще видиш такъв, де. На вечерните сказки и легенди за вещици и духове ръководителят на групата, ухилен чичко с вещерска шапка с черна козирка, разказва истории за вещици, които превръщали хубавите моми в дрипави мачета. Сврени между калдаръмените гасета по склона към реката, слушаме и се озъртаме на неоновите светлини на смартфоните си, търсим я, ето, една котка лениво ни подминава. Насочваме светлината към близките фасади, но оттам ни гледат само два каменни гаргойла, ехидно усмихнати на времето, което не се движи точно тук и днес.

Иии! Да слагаме чертата с няколко обощения:

+        Атмосферата!

+        Практично за учене!

+        Бира

+        Много силна бира

+        Индивидуално отношение от страна на доцентите поради простичкия факт, че курсовете са малки и съответно комуникацията е добра

+        Много компактен град, за отрицателно време от точка А до точка Б

+        Спокойствие в общежитията, няма дандания

+        Ясно изразен профил на университета… или си правилен, или не си за тука

+        Няма българи

–        Скука, братче, ако си партимонстър, ще трябва да те разочаровам, не че няма, ама не е до 7 сутринта

–        Относително скъпо (еми Бавария)

–    Такси от 75,20 € за 2013/2014.

–        Няма българи (данданията не е лошо нещо понякога)

–     Трудности при намиране на жилище, ако не е общежитие. Относително е, при всекиго е различно. Аз нямах проблеми с общежитие два пъти, защото чуждестранните студенти са с предимство.

0 Replies to “Богомил Поляков, Бамберг и Uni Bamberg”

  1. Преди около година, срещнах една българка във влака на път за Хасфурт. Заговорих я щастлива, че намирам сънародник, което не ми се случва всеки ден. “Вие сте българка??” Тя отговори:”Има много” и слезна на Бамберг без да се сбогува.

    1. Интернационалните студенти от България предпочитат да завършат образованието си и да търсят реализация в друг регион. Малкото по-възрастни са се установили в града и работят. Желанието на студентите е от една страна обосновано, защото след последното представително проучване на катедрата по Маркетинг само 17% от всички студенти в университета вярват, че ще си намерят подходяща позиция в региона (http://www.uni-bamberg.de/kommunikation/news/artikel/employality_2020/).
      По мои наблюдения няма много българи, но постоянно има по някой нов/a. Ако целта на задачата е намиране на българско общество, такова няма и не се очаква в скоро време. Най-близкото е в Нюрнберг.

Leave a Reply