Атанас Муков, MSc in Management, WHU

Красивият кампус на WHU

WHU (Otto Beisheim School of Management) представлява частен университет с около 1000 студенти, разположен в малкия град Валендар (представете си Правец) близо до Кобленц, Германия (130км източно от Франкфурт). Това е единственият такъв университет в сайта, затова нека повторим – частен е, съответно обучението се осъществява или срещу такса, или срещу стипендия/кредит. Името означава Wirtschaftshochschule für Unternehmensführung, а Otto Beisheim е социално-отговорен, изключително заможен и вече възстар човек, основен спонсор на университета, както и основател на групата от фирми под шапката на „Метро“ (чети мултимилярдер). Преподава се само и изключително бизнес администрация с целия прилежащ академичен спектър от програми – бакалавър, магистър, MBA, Executive MBA, Ph.D. + някои по-специализирани. Последния випуск бакалаври е около 200 човека, магистрите са около 100.

Основни плюсове:

 • малък брой студенти
 • огромен бюджет, несъизмерим с публичните институции
 • връзка с бизнеса (топ инвестиционни банки, консултантски фирми и startup инкубатори)
 • обучение, ориентирано изцяло към предизвикателствата, които съвременната бизнес среда предоставя
 • силен колективен дух, наслагван в съзнанието на студентите, изключително важен за така наречения networking
 • персонално отношение от целия екип на университета
 • изключително достъпни професори и малки групи на преподаване
 • силно реноме в немскоговорящия регион (Германия, Австрия, Швейцария)
 • събран кампус в малко средновековно немско градче
 • топ ниво на техническото оборудване
 • изключително достъпно финансиране, в контраст с други държави като Швейцария например
 • редовни гост-лектори от най-престижните фирми  и университети в Европа и САЩ1

Основни минуси:

 • под 20% международни студенти
 • ниска разпознаваемост на университета извън немскоговорящите страни
 • под 30% момичета
 • въпреки изцяло английската магистратура – липса на прозрачна информация за очевидната небходимост от перфектен немски език, предвид състава на випуските
 • липса на някои от най-добрите университети във Великобритания в листата от партньори за семестър в чужбина
 • финансиране – или плащане на сравнително голяма сума, или екстра усилия за получаване на стипендия/кредит
 • малък град, следователно необходимост от 8км пътуване до следващия по-голям за екстри като шопинг молове, богат набор от ресторанти, и т.н.

Сега по административната част – пълен бакалавър от три години струва €31.800,-, а магистратурата е €19.800,-. Тук става интересно – университетът се гордее изключително много, че досега няма кандидат, който да не е могъл да следва тук поради финансови причини. Има дълъг лист от стипендии на базата на успех/необходимост и възможности за кредити, като през последните пет години по-малко от 60% от студентите са заплащали пълния обем на таксите. В следващите редове ще разберете защо въпреки тези такси WHU е точното място за хората с бизнес насоченост.Logo

WHU не е типичният университет, който ще срещнете на този сайт, или в Германия по принцип. Броят на студентите и връзката му с бизнеса са неговите основни предимства, които го правят най-доброто място за хора, знаещи какво искат. Кампусът се намира в центъра на градчето, повечето от студентите живеят на няколко минути пеша от залите за лекции, а техническото оборудване е съизмеримо с това на топ университетите в САЩ и Великобритания. Като казвам кампус имам предвид типичната университетска структура, която сме виждали по филмите и най-често асоциираме със задокеанските земи, не разпръснати зали за лекции и студентски жилища. Но това не е основната причина да се дойде във Валендар. А тя е именно – студентският дух, който се насажда във всеки един студент, и изключително силната връзка между институцията и водещите банки, консултантски фирми и startup инкубатори в Германия. Голяма част от въпросните предприятия са и спонсори на университета (от Goldman Sachs и J.P.Morgan до BCG и McKinzey – за списък от фирмите – Google и после сайта на университета). В замяна на спонсорството си те получават преференциален достъп до талантите, които завършват всяка година. А спонсорството се изразява в това да наливат умопомрачителни парични суми в университета и да организират различни събития, които имат за цел наемането на подходящи кадри (Google – Euromasters, forumWHU, Campus for Finance).

В градчето има ограничена възможност за работа – единият вариант е университетската консултантска компания, оперирана изцяло от студенти с вече придобит професионален опит от различни практики, а другият вариант са малкото места по различните катедри, към които може да се правят академични проучвания или да се помага с различни административни задачи на професорите. Проектите към консултантската компания са много добре платени (€15 до €40 на час), но за сметка на това достъпни не за всеки. А по принцип въпросът с работата се влияе много и от факта, че следването е толкова изпълнено с извънакадемични дейности – организация и участие в конференции, кариерни събития, бизнес срещи, спортни мероприятия и т.н. – че време за работа много не остава.

Това не бива да бъде притеснение, защото тук идва другият плюс на университета – нетрадиционната организация на семестрите, която смъква огромна част стрес от плещите на студента. Вместо две сесии, зимна и лятна, тук има четири сесии (на всеки два месеца), като зимният семестър продължава от септември до декември, а след много малка ваканция летният е от януари до началото на май. Това оставя почти четири месеца лятна ваканция, свободна за какво ли не.

И тук идва следващият елемент, характерен за университета – лятната ваканция се използва от 99% от студентите с една единствена цел – практика. Практиките са не само задължителни като част от обучението (естествено всеки сам си ги намира, но университетът е достатъчно престижен, за да има достатъчно предлагане), но в бакалавъра има и изискване поне една от тях да е извън Германия и родната страна (в нашия случай България). Може и за някои да звучи плашещо и прекалено кариеристко, но когато в края на следването започне търсенето на работа, се разбират всичи предимства, които този тип обучение дава. За всеки, желаещ да дойде тук, е желателно да има много добър немски. За бакалавъра е задължително, макар че от 2014г. ще започне предлагането на 100% английска програма, докато за магистратурата е препоръчително.whu_0

Присъствието на студенти от България е много оскъдно (в момента сме двама), но интернационалността е добре застъпена от хора от цял свят. Над 80% от студентите са немци. Тук идва и една неприятна за едни и не толкова за други информация – женското присъствие е оскъдно – под 30% от студентите в университета са момичета. Тази информация в никакъв случай не трябва да е deal breaker, но все пак е добре да се знае.

И последно – за тези, които са вече наясно с концепцията на ECTS точките – по време на бакалавъра има възможност да се вземат 210 вместо 180 за три години, чрез полагане на повече изпити, което идва като плюс по време на магистратурата, която може да бъде завършена 4 месеца по-рано от предвиденото (в този случай дава 100 вместо 120 ECTS и приключва през януари на петата година, след ефективно четири години и пет месеца от първия учебен ден). Това може да бъде погледнато от чисто финансова гледна точка – по-ранно започване на кариерата, съответно по-ранно заплащане. Или просто 4 месеца повече почивка след края на следването. Това е важно, тъй като в Германия (а вероятно и в други държави) са необходими 300 ECTS за придобиване на пълна магистърска степен и възможност за последваща докторантура. Последно, но не по важност – и бакалавърът и магистърът включват семестър в чужбина в един от над 150 университета по света, голяма част от които са в САЩ.

Как се кандидатства за академичната 2013г.? За двете магистратури (от тази година към мениджмънта се добавя и специализирана финансова) крайният срок е 3ти май. Изискванията са добър бакалавър, добър GMAT, сертификат за английски, международен опит и минимум 5 месеца трудов стаж (практика или постоянна работа). За бакалавъра крайният срок е 13ти май, а изискванията – за немската програма перфектен немски, за английската перфектен английски + втори чужд език, добри оценки от училище, подходящ „профил“ (ангажираност, предприемчивост) и завършен бизнес профил в гимназията (какъвто в нашите езикови гимназии няма) или 6 седмици практика, свързана с какъвто и да било бизнес (това е сходно с изискванията на Манхайм). Кандидатстването за която и да е програма се прави по пощата директно към университета и води до покана за assessment center, след който идва приемането в университета. Сайтъте най-добрият източник на информация в тази насока, добре структуриран е и е наличен на немски и английски.

Накрая ви оставям с моето лично мнение, че винаги бих повторил решението си и отново бих записал магистратура във WHU. Всеки е свободен да се свърже с допълнителни въпроси през http://faq4uni.com/.

Атанас Муков

0 Replies to “Атанас Муков, MSc in Management, WHU”

 1. Много добре звучи! Не ми стана ясно какви са условията за стипендия? И стипендията покрива ли ти цялото образование или само частично? Впечатляващо е разбира се, че се преподава колективен дух – това е едно от най-важните неща за успешния бизнес. За мен не е странно, че жените са толкова малко, някак си е обичайно… и все пак 2-ма българи не е малко предвид, че чуждестранните студенти са едва 20 процента!

  1. На сайта на университета ще видиш, че има различни стипендии, някои са социални (на основа на нисък доход), други са за успех. Това означава, че или доказваш, че родителите ти не разполагат със средства, или доказваш, че имаш добър успех с оценки от училище, университет, GMAT. Трябва да се покаже и социална ангажираност, цялостна активност в различни сфери, ясно поставени цели в миналото, които са постигнати, такива неща. Стипендиите, които са директно от WHU покриват от половината, до цялата такса. А оттам нататък всяка немска стипендия за разходи за живот, която важи за всички университети, важи и за WHU.

Leave a Reply