Андрей Грозданов, стоматология във Фрайбург

asФакултетът по стоматология във Фрайбург си е изградил репутация на един от най-добрите в Германия и по мое мнение – напълно заслужено. Кандидатства се централизирано през hochschulstart.de. Университетът няма претенции да го пишете на първо място при подреждане на желанията, но балът е сравнително висок – долна граница 1,5- 1,6. След като разберете, че сте приети, имате около седмица и нещо – две да се запишете. Най-добре да дойдете на място. Така ще имате и много по-голям шанс за общежитие, понеже само по интернет и по телефона няма никакъв шанс да получите.

Следването  продължава 11 семестъра, последният от които е само държавни изпити (Staatsexamen). Предклиничната част е 5 семестъра – с един повече от на хуманната медицина, заради практическите курсове TPK, Phantom 1 и Phantom 2 (за тях по-нататък).

От личен опит мога да кажа, че професорите, доцентите и асистентите са дружелюбни, отдадени на работата си и винаги готови да помогнат. Друг плюс е, че на семестър приемат само 40- 50 човека стоматология, което, първо – създава приятелска атмосфера и второ – позволява да се обърне повече внимание на всеки. От тези 50 средно 10 са чужденци, българите сме по 1-2.

Първи семестър е сравнително спокоен и човек има доста свободно време. От октомври до март има всичко на всичко 4 изпита – органична химия, неорганична химия, физика и терминология. Оттам нататък става по-напечено.

Panorama links
Hörsaal Anatomie

 

 

Ето подробна програма на задължителните курсове (освен тях има и лекции, които обаче не са pflicht).

От втори до пети семестър ти се предоставя възможност до голяма степен сам да си подредиш програмата, а ако си достатъчно работлив, може да си освободиш целия пети семестър дори. След втори и след пети обаче има дъжавни изпити, от които вече отърване няма.

TPK-то (Technisch Propädeutischer-Kurs) и Phantom-ите са, накратко, въвеждащи технически курсове. Интересни са, защото се сблъскваш с работа, близка до тази на един истински зъболекар. Освен това прекарваш повече време  в стоматологичната клиника, вместо единствено да се влачиш по лекции със още 300 хуманни медици (което се случва почти ежедневно първите 5 семестъра). Но това удовоствие далеч не е безплатно – за споменатите курсове се купува така нареченото предклинично куфарче с инструменти и материали. На старо куфарчето е около 500 евро, ново – двойно, отделно още няколко стотин за допълнителни материали. Повече информация за курсовете тук.

Университетската стоматологична клиника

За клиничната част не мога да кажа много. Става доста по-интересно, но и значително по-трудно и отговорно. Клиниката ти се превръща във втори дом, а пациентите – в ежедневие. Самата клиника отвън не е нищо особено, но вътре е доста лъскаво – техниката е в крак с времето.  За по-заинтересованите – погледнете тук.

А за финал ето и едно забавно и леко преувеличаващо видео.

Андрей Грозданов

andrey.grozdanov@gmail.com

0 Replies to “Андрей Грозданов, стоматология във Фрайбург”

  1. Искам да попитам дали се държи някакъв тест за проверка на знанията по биология и химия преди да те приемат и ти с какъв сертификат кандидатства, и сам ли си подаде документите ? Благодаря предварително! 🙂

Leave a Reply