Илю Дяков, Аахен и RWTH Aachen

Aachen, NRWkocdw

Аахен се намира в провинцията NRW (Nordrhein-Westfalen), близо до границата с Холандия, Белгия и Франция. Възниква още през неолита, но първите големи селища по днешните земи се появяват едва през ранното Средновековие. Известен е с това, че заради горещите си извори градът се превръща в едно от любимите места на Карл Велики, а по-късно започва и да привлича хора от всички краища на света, търсещи лечение.

Забележителностите в Аахен са катедралата, построена през IX в., в която са коронясвани кралете на Свещената Римска империя, кметството, което е запазено от XIVв., и останките от стената и крепостта, които са опасвали града.

Населението е приблизително 260 хил. души, от които студентите са около 50 хил.

RWTHAachen

RWTHAachen е един от най-добрите технически университети в Германия. Част е от ТУ9, а от 2007 г. е и със статут на Elite Uni – висши учебни заведения, които получават годишни субсидии за развитие на изследователската си дейност.

Университетът е изцяло технически, което означава, че няма политология, право и т.н., но пък за сметка на това предлага много други специалности. Факултетите по информатика,  архитектура, строително, електро- и машиностроително инженерство са сред най-известните в страната. Има много добра база и за студентите по медицина, стоматология и фармация.

kcoewvМного от професорите и преподавателите са доказани специалисти и са членове на различни държавни комисии.

Базата на университета е разделена на няколко кампуса, които непрестанно се развиват. В момента се строят десетки нови сгради и зали, а също се обсъжда и план за изграждането на градска железница, която да улесни придвижването на студентите между кампусите, а и из града в пиковите часове. В зависимост от специалността е различно в коя част на Аахен студентът ще прекарва деня си, но от единия до другия край с автобус се стига за не повече от 40-45 мин.

Разходи и възможности за работа

Семестриалната такса е 225,31€ като нито цент от нея не отива за университета –76,46€ се разпределят между различни социални фондове, а останалите 148,85€ са за семестриалния билет. Статутът на студент дава право на много намаления, но една от най-големите ползи е точно този билет, който дава право да се пътува с всички автобуси и влакове (само без ICE и IC) из цялата провинция NRW. През уикендите и вечер след 7 може да се взима и втори човек, но само в Аахен и околностите. Няма възможност да откажете билета и да не го платите.

Сграда в кампуса на RWTH

Месечните разходи са много индивидуални, но някъде към 500-600€ смятам, че са достатъчни. Наемът на общежитията варира между 160 и 240, а на частно излиза по-скъпо.

От януари 2013 всички са задължени да плащат по 18€ месечно като данък за телевизия, без значение от това дали имат телевизор или не. Парите могат да се поделят в зависимост от жилището (в някои общежития могат да  се разделят между живеещите на етажа).

Възможности за работа на студентите към университета се предлагат след 3-ти семестър. При добри оценки можеш да станеш Hi-Wi, чиято работа се изразява в това да проверяват контролни и изпити, водят някои консултации или упражнения и т.н. За един студент това се счита като най-добрата възможност за работа, защото е по специалността, завързват се контакти и се добива опит.

Има и други алтернативи за работа. Много хора се притесняват, че в по-малките градове трудно се намира, но винаги изскача нещо. Ако ли не – на по-малко от час се намират Кьолн и Дюселдорф, които са доста по-големи и до които се стига безплатно, заради семестриалния билет.

Жилища

Като цяло жилища в града се намират трудно, а за общежитията първи семестър е почти невъзможно. Добре е да започнете с търсенето по-рано и да кандидатствате по интернет, защото в дните преди началото на семестъра напливът е огромен. При наемане на жилище на частно винаги трябва да се внесе определена сума (най-често е 2 или 3 наема), която остава като гaрант за щети и при напускане се връща. На много от местата трябва също да се намери човек, който да работи в Германия и да гарантира, че ако спрете да си плащате наема, той ще го плаща вместо вас.

adsЖивотът в Аахен

Може да се каже, че е университетски град – тих, спокоен и пълен с млади хора. Постоянно се организират някакви мероприятия, така че интегрирането и намирането на приятели не е проблем. От време на време има и български партита, но като цяло човек може да си намери от компания за хокей на трева до група за политически дебати.

Разбира се, има някакъв нощен живот и заведения, но ако търсите нещо по-стойностно и разнообразно си хващате влака и отивате в Кьолн – един от най-колоритните градове, известен с Фашинга и редица други празненства.

Разположението на Аахен позволява и други забавления – градът буквално прелива в едно холандско село (Ваалс), до което пътуват и някои автобуси от градския транспорт. От гарата  има на всеки час автобус до Маастрихт, а Амстердам и Ротердам са на по-малко от 3 часа с влак. Пътят до Европейския парламент в Брюксел е час и половина, а до Айфеловата кула и Лувъра около четири.

Аахен е красив малък град, разположен на тихо и спокойно място, но едновременно с това и в центъра на Европа. Съчетавайки в себе си вековната история с иновативното и модерно мислене, той създава една творческа атмосфера, която позволява на младите хора да обогатят знанията, развият идеите и реализират проектите си.  

Илю Дяков

3 Replies to “Илю Дяков, Аахен и RWTH Aachen”

  1. Случайно попаднах на този материал — търсех къде мога да уча Литература в Кьолн — но разказът Ви е увлекателен, разбираем, написан на чудесен български език. Поздравления и благодарност!

  2. Moже ли повече информация за влизането в университета( необходими документи и такси ) благодаря предварително!

Leave a Reply