Александър Найденов, Манхайм

10 000 студенти. 150-200 български студенти. Много бизнес администрация, много икономика, психология, бизнес право, езици.

04_schloss
Университетът в Манхайм е истински бароков дворец

Не е препоръчително да избирате университета, където ще изкарате поне един бакалавър, само по външния вид на сградата и по вътрешната инфраструктура, но ако го правите, то Манхайм определено ще е в началото на ранкингите ви. Вторият най-голям бароков дворец в света след Версай (с един прозорец повече от Версай) определено ще ви създаде известен респект към институцията. Що се касае до техническата инфраструктура – зали, компютри, библиотека – от всичко има достатъчно. Финансирането (най-вече чрез частни спонсори) е сериозно, та малко неща са недоизпипани. Положителен факт е, че университетът е ухажван от поне няколко сериозни компании (Hayes, Deutsche Bank, McKinsey, Ernst and Young), така че талантът ви няма да остане незабелязан.

Професорите са много. За разлика от някои университети, където броят им е обозрим, в Манхайм има невероятно разнообразие от предмети. Разбира се, спасение от масовите лекции и тук няма. Специалности като VWL и BWL започват с общи предмети и брой на студентите в лекция от по 500 студента на горе. Във фазата на специализацията (обикновено третата година от бакалавъра) лекциите се свиват до малки курсове от по максимум 15-20 човека (има и изключения с по 5-6 студенти). Доцентите са достъпни, та при добро желание лесно може да си поговорите в приемните им часове. За съжаление педагогическите способности на повечето са под сериозна критика: върви се стриктно по презентации, говорят се неща, които изцяло могат да се прочетат и в учебниците. Изключенията идват често едва във фазата на специализация. Магистърските програми, които са с по-малки потоци студенти, естествено са структурирани по друг начин, там комуникацията между преподаватели и студенти е по-интензивна, неизменно и ефективността на преподаването е по-високо.486329_10152322991675294_2141051261_n

Социален ангажимент. Манхайм е пълен със студентски организации, като Model United Nations, Amnesty International, SIFE (социално предприемачество), AIESEC (стажове и др.) и др. Задължително е да се ангажирате в някоя асоциация, ако желаете да се отличите от колегите си, та големият избор от възможности е на ваша страна. Подобни занимания ще се отразят чудесно не само на социалния ви живот, но и на немския ви.

Градът има около 400 000 жители, но частта му, която ще ви интересува е почти само центърът. Мненията за мястото варират сериозно – за някои е градът е твърде невзрачен, за други има твърде много гастарбайтери и чужденци, за трети е скучно. Някои смятат, че е практично, че всичко е близко, че за 15 минути се стига до Хайделберг, а за 30-40мин във Франкфурт. Въпреки малкия брой на клубовете и дискотеките, се празнува повече от колкото в по-големи градове. Студентският дух се усеща доста силно. Чаровен факт за градът са двете реки (Рейн и Некар) и шоколадовата фабрика, която редовно се усеща почти из целия град.

Манхайм: да или не? Университетът безспорно е сред най-добрите; студентската среда е сериозна и по-скоро мотивира към учене; има допир с бизнеса. Не е по-малко теоретично от други университети; професорите са страхотни учени, но от педагогическа гледна точка не са нещо особено.

Leave a Reply