Мила Динева, Мюнхен и LMU

Aко някога имате дори малко съмнение дали да дойдете да завършите образованието си в LMU в Мюнхен, то е абсолютно неоснователно. LMU е един от най-добрите университети в Германия и Европа и от тук излизат едни от най-способните хора във всякакви професии. Освен това Мюнхен, като най-богатия град в Германия, предлага много възможности за развитие на квалифицирани млади хора с всякакви интереси. Животът в града е много организиран и подреден, предлага голямо разнообразие от забавления, спорт, културни мероприятия както и срещи с хора от всякакви националности. Работа се намира лесно и се дава шанс на младите и трудолюбивите (това важи за цяла Германия и по-точно за по-големите градове). Дори самият университет дава възможности за намиране на работа и в много случаи може след  1,5 година престой тук да се издържате сами тук (сайтът за работа на LMU).

Най-богатият град в Германия

Въпросът с квартирите е по-различен. Има организация специално за общежитията в града, но листът на чакащите е дълъг. Въпреки всичко съветвам да кандидатствате в някое от общежитията на Studentenwerk, защото стаите са хубави, евтини, на удобни места и може да се срещате с много нови хора. Като цяло в града е трудно да се намери квартира, защото се искат гаранции и доказателство, че може да се издържате сами, а и наемите са доста високи.

Като най-богата провинция в Германия, Бавария не отстъпва и по цени. Особено в Мюнхен стандартът на живот е доста по-висок, отколкото в една Източна Германия например. Естествено може да се намират евтини места за пазаруване и за посещаване , но дори картата за градски транспорт е доста по-скъпа от другите градове в Германия.

Като заключение бих казала, че градът е прекрасен, доста посещаван и всеки може да намери своята среда и своя път за развитие. Университетът има купища специалности за всякакви интереси, които имат шанс за развитие в тази страна, както и за добра работа след завършването им (не както е в България и икономиката е единствена специалност, която има минимален шанс). Пожелавам успех на всички и до нови срещи в Мюнхен, евентуално на Oktoberfest-a

Виж още: Лъчезар Василев, LMU и Мюнхен; Паолина Илиева, Право в Мюнхен

0 Replies to “Мила Динева, Мюнхен и LMU”

  1. Здравейте, ще ми искат ли сертификат за английйски за специалността BWL или академична справка? Какъв трябва да ми е бала, за да ме приемат в Мюнхен?

    1. Здравей, на сайта ни много малко хора гледат коментарите – препоръчваме ти да зададеш въпросите си в групата ни във фейсбук, където има десетки хора, учещи в Манхайм – те ще ти отговорят подробно и бързо 🙂

Leave a Reply